Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ζάκυνθος: Γέμισε νεκρά ψάρια ο κόλπος του Λαγανά

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Η "νόσος των ψαριών" εξολόθρευσε κυρίως ροφούς και λαβράκια
Γέμισε νεκρά ψάρια ο κόλπος του Λαγανά Πολλά νεκρά ψάρια, κυρίως ροφοί και λαβράκια, εντοπίστηκαν στο κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στους ψαράδες της Ζακύνθου.
Το φαινόμενο  ερευνάται από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που είναι υπεύθυνο για τον κόλπο.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως... οι θάνατοι των ψαριών οφείλονται στην "ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια" ή αλλιώς στην ιογενή νευρική νέκρωση, μια νόσο των ψαριών που έχει κάνει την εμφάνισή της και στη Ζάκυνθο.
Την περασμένη Δευτέρα, δείγμα τριών ψαριών, που βρέθηκαν νεκρά σε παραλίες της Ζακύνθου, εστάλησαν για εξέταση τόσο στο Εθνικό Εργαστήρι Αναφοράς, όσο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεδομένου ότι το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας διαθέτει εργαστήρια.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τις υπηρεσίες,  καθώς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα δείγματα που εστάλησαν για έλεγχο.
  

4 σχόλια:

  1. Ψάρια με εγκεφαλοπάθεια λοιπόν όπως το 2011!!
    Να διαβάσουμε λίγα πράγματα επιστημονικά:
    •Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί στον Πόρο, Μέθανα, Μαλλιακό κόλπο, Πρέβεζα κλπ, όπου περιοδικά προκαλεί θανάτους τόσο σε ψάρια της ανοικτής θάλασσας (ροφούς, στήρες, σφυρίδες) όσο και σε ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών (λαβράκια).. Στα ψάρια της ανοικτής θάλασσας εκδηλώνεται συνήθως περί τα μέσα του φθινοπώρου με την πτώση της θερμοκρασίας.
    •Ο ιός προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τους οφθαλμούς. Τα προσβεβλημένα ψάρια παρουσιάζουν νευρικά συμπτώματα που εκδηλώνονται με ανωμαλία στην κολύμβηση (κυκλική ή σπειροειδή κολύμβηση) και ληθαργική συμπεριφορά είτε στην επιφάνεια ή στον πυθμένα. Τα άρρωστα ψάρια παρουσιάζουν συμπτώματα υπερκινητικότητας όταν ενοχληθούν. Επίσης παρουσιάζουν αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή με απόρροια την τύφλωση (αμφιβληστροειδοπάθεια).
    Τυχαίοι οι τόποι που παρουσιάστηκε?
    Μέσα Σεπτέμβρη πάντως στα 8-10 μέτρα παρακολούθαγα ένα μυλοκόπι που έκανε παλαβά, ξάπλες ,σούζες κλπ. Επειδή ήτανε του κιλού και βάλε την έκανα για το βυθό χωρίς προφυλάξεις με τη πεποίθηση ότι είναι εύκολο θήραμα, αλλά σκεφτόμουνα αν θα το φάω γιατί σαν μισοψόφιο μου φαινότανε.
    Όταν όμως το πλησίασα αρκετά έγινε καπνός τόσο γρήγορα που με άφησε σύξυλο.
    Άρα με τα συμπτώματα που διαβάζω εγκεφαλοπάθεια είχε, άρα η θερμοκρασίες μάλλον απλή έξαρση του προβλήματος δημιουργούν. Η ασθένεια ίσως υποβόσκει.

    Χουά χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ,,ΚΥΝΗΓΑΣ!!..,, ??? ΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα χα χα χα χα με έκαμες και γέλασα ρε Γιώργη!!!
    Όχι ορέ κατεβαίνοντας σκέφτηκα ότι έχει το ίδιο πρόβλημα με μένανε το ψημένο και είπα να του κάμω λίγη παρέα από συναδελφική αλληλεγγύη!
    Χουά χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ετσι μπράβο,,τωρα το διορθωσες!,,οσο αφορά το άλλο σου σχολιο,,για να μην σου απαντήσω εκεί που ίσως το διαβάσουν τους λίγους που ενδιαφέρει η ανάρτηση,, προφανός δεν θα κάνει παρουσίαση φετος ο Αντώνης,, ( και λογικό το βλέπω ΄΄αφου η αδιαφορία μας είναι εμφανές),, αλλά επειδή εγώ πάνω κάτω πήγαινα τακτικά ,,τα ευήματα ειναι σπουδαία και πολλά!,, περισσότερο κεραμικής εποχής πριν του 1.400,,! και στον χώρο έχουμε τρια κτίσματα το ένα πάνω στο άλλο με την δική του σημασία το καθένα! στην ώρα του θα μας τα παρουσιάσει ο Αντώνης,, αλλά ας κάνουμε υπομονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή