Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ήρθαν οι «επιτόπου»: Ο σεισμός ως αξιοθέατο και αξιοβίωτη ψυχαγωγία

Αρθρο του ithacanet


KAI ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ   ΙΟΝΙΑΝΠΡΕΣΣ
Προσοχή: Η ανάγνωση, ακρόαση και θέαση του παρόντος πρέπει να γίνει, με συνοδεία ποτού και μουσικής.

Προτείνουμε:  Dmitri  Shostakovich - Symphony No. 7 in C major, "Leningrad", Op. 60

(Μετά την ανάγνωση του κειμένου, ψάξτε να βρείτε γιατί το έγραψε ή τι γιόρταζε και τιμούσε χτες η Αγία Πετρούπολη). 


---------------------------------------

Κα' αρχήν, μία δογματική δήλωση: Εδώ είναι Κεφαλονιά. Δεν είναι "παίξε γέλασε". Είμαστε ο μύθος και ο θρύλος, οι ευρισκόμενοι στο Βασίλειο του Οδυσσέα. Είμαστε οι "μεγάθυμοι Κεφαλλήνες" του Ομήρου. Κι ας είμαστε ένας λαός - πολυσπόρι, αποτέλεσμα πολλαπλών εποικισμών και αφίξεων Κρητών, Αρβανιτών, Μωραϊτών, Ρουμελιωτών, Ηπειρωτών και Λατίνων. Οι Τηλεβόες και οι Αχαιοί είναι ακόμα εδώ. Το κράμα έδεσε και γίναμε Ριζοσπάστες. 1864-2014: 150 χρόνια υποτέλειας. Ριζοσπάστες ξανά. Ως τη Λευτεριά και τη Δημοκρατία. Ριζοσπαστικά και ανατρεπτικά, αντιμετωπίζουμε και τους σεισμούς.

----------------

Όλοι αυτοί που σπεύδουν "επιτόπου" για να δούν, "ιδίοις όμασι", την καταστροφή, τι έρχονται να κάνουν;

Πώς θα βοηθήσουν τον φτωχό, που το σπίτι του απαιτεί σοβαρή επισκευή; (55 σπίτια με προβλήματα, από τα 100 που ελέγχθηκαν ως τώρα. Και, προφανώς, θα γίνουν περισσότερα).

Πώς θα βοηθήσουν τον πληθυσμό του χωριού, που μετετράπη σε μετέωρο, πάνω σε πιθανή κατολίσθηση;

Πώς θα καλύψουν τη ζημιά των χιλιάδων ευρώ του χειμαζόμενου εμπόρου;

Πώς θα με βοηθήσουν, που δεν έχω τα λίγα ευρώ της αποκατάστασης μιας διαρροής νερού, μέσα σε κάποιο τοίχο του σπιτιού μου; 

Και αυτά όλα είναι γενικευμένη κατάσταση στην κεντροδυτική Κεφαλονιά.

Με σεισμοδάνεια; Σα να λέμε διακοποδάνεια; Ποιος μπορεί να τα αποπληρώσει;

Η χαρά των τραπεζιτών. Συγκινηθήκαμε, όταν μία κρατικοδίαιτη τράπεζα-φούσκα ανακοίνωσε αναστολή πληρωμών, για ένα μήνα!

-------

Ήρθε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που έτυχε να κυβερνά την ώρα του σεισμού και καταφθάνουν ή κατέφθασαν και οι εκπρόσωποι κομμάτων.

Το ότι η κυβέρνηση ήρθε με "άδεια χέρια" γίνεται φανερό από τις πρώτες εξαγγελίες μέτρων.

Ποιον βοηθά η παράταση κατά τρεις μήνες βεβαιωμένων οφειλών; Μετά θα έχουμε να πληρώνουμε, όταν, έτσι κι αλλιώς έχουμε γίνει όλοι "οφειλέτες"; Σε τι θα χρησιμέψει η τρίμηνη παράταση της προθεσμίας κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων; Τα 100.000 ευρώ; H, για ένα μήνα, κατάργηση του εισιτήριου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία; Η τρίμηνη αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών;

Ποιος θα φτιάξει δύο λιμάνια, που έχουν κριθεί ακατάλληλα; Τις ζημιές στις Εργατικές Κατοικίες του Άη Δημήτρη, έργο και αποτέλεσμα κρατικής επίβλεψης;

Στις 2/1/2014, ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Χάρακα, για επισκευή των ζημιών που προκλήθηκαν, τριάντα ένα χρόνια πριν(!), με το σεισμό των 7 ρίχτερ του Γενάρη του 1983. Και στις 26 του μήνα, ο σεισμός ολοκλήρωσε το "έργο" που ξεκίνησε το 83. Ο Χάρακας έπεσε, κάνοντας τον γαλανόλευκο Μύρτο, κόκκινο. Μετά, από 30 χρόνια, θα αποφασίσουν να ξοδέψουν για το κόστος κατασκευής σήραγγας, ως τη μόνη ορθή λύση, που πρότειναν οι ειδικοι, πριν από πολλά χρόνια;

Οι εποχές της "αρωγής σεισμοπλήκτων και των χαριστικών δανείων στους πληγέντες από φυσική καταστροφή έχουν παρέλθει, ανεπιστρεπτί.  (Πόσο μάλλον, που, έχοντας χαρακτηρίσει "φυσικό" γεγονός και αναπόδραστη νομοτέλεια, την οικονομική καταστροφή, δια πράξεων και παραλείψεων, φροντίζουν για την επιδείνωση της κατάστασης ενός λαού που υποφέρει, οδηγώντας τον στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής).



Και η "αντιπολίτευση" έρχεται για "να βιώσει την καταστροφή και να συμμετάσχει στον πόνο του λαού", κάνοντας και τις συνήθεις δηλώσεις  για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και την ανικανότητα της κυβέρνησης.

-----------

Εμείς θα σας πούμε όλη την αλήθεια. Τη δική μας "αλήθεια". Κάτι σαν μύθος και πραγματικότητα:

Έρχονται με άδεια χέρια και άδειες ψυχές. Έρχονται, γιατί η Κεφαλονιά προσφέρεται για ασφαλή παρακολούθηση και απόλαυση σεισμικών φαινομένων. Για να πάρουν κάτι από τα διεγερτικά συναισθήματα, που προκαλεί η αυξημένη έκκληση αδρεναλίνης σε κατάσταση φόβου. Για την ηδονή του φόβου, που προκαλεί ο σεισμός σε εξέλιξη.

Οι "επιτόπου" ήρθαν από επιλογή. Επιλογή, αντίστοιχη της επιλογής των ανθρώπων που πέφτουν χωρίς αλεξίπτωτο. Αυτών που θέλουν να νοιώσουν την ηδονή που προκαλεί ο φόβος της πτώσης. Γνωρίζοντας, βέβαια, ότι υπάρχει αλεξίπτωτο και την ύστατη στιγμή, θα τραβήξουν το σχοινάκι για να ανοίξει.

Ο σεισμός στην Κεφαλονιά είναι κάτι σαν συμμετοχή σε extreme sport, έχοντας λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

---------------

Βαρεθήκαμε να το λέμε:

Από επιλογή, ζούμε στην Κεφαλονιά, μαζί με τους σεισμούς. Θυμάμαι τους φίλους, που μετά τον σεισμό που έγινε το 81 στην Αθήνα, από φόβο επέστρεψαν, εσπευσμένα, στην σεισμοπαθή και σεισμογενή Κεφαλονιά.  Βέβαιοι για την ασφάλεια τους.

Θυμάμαι τον σεισμολόγο, λίγα χρόνια πριν, που προανάγγελνε σεισμό πολλών ρίχτερ, μέσα στον Ιούλιο, και μας διέλυσε οικονομικά. Η άφιξη Ελλήνων επισκεπτών, εκείνη τη χρονιά, ήταν η μικρότερη από τότε που εμφανίστηκε ο τουρισμός στο νησί. (Οι ξένοι δεν βλέπουν ελληνικές ειδήσεις). Ο σεισμός έγινε (30 Ιουλίου 2008, 5,5 ρίχτερ). Ε, και; Δεν υπάρχει νόμος που να απαιτεί αποζημίωση, για ζημιά που γίνεται, όταν υπερτονίζεις μη επικίνδυνα γεγονότα, προκαλώντας φόβο στους καθ' έξιν φοβισμένους.

Όταν ακόμα και σήμερα, τα ΜΜΕ κάνουν μεγάλο θέμα το "Αναμένεται ισχυρός μετασεισμός", γιατί το λένε και το τονίζουν με χοντρά γράμματα; Ποιος δεν ξέρει ότι το φθινόπωρο βρέχει και το χειμώνα χιονίζει;

Αν με στενοχωρεί κάτι, τούτη την ώρα που κάθομαι, γράφω και κουνιέται το σπίτι, είναι που δεν γίνεται κάτι ισχυρό, που να κάμει τη διαφορά και να μου φτιάξει τη μέρα (κι ας κοστίσει κάτι πραπάνω σε υλική ζημιά). Ο βρεγμένος "οφειλέτης" τη βροχή δεν τη φοβάται. Μήτε τα "χρέη", πια. 

    1954, 8 Μάρτη: Σεισμός 5,3 με επίκεντρο το Αργοστόλι.
    1962, 17 Απρίλη: Σεισμός 5,3 με επίκεντρο τη Σάμη. Είχε προηγηθεί, στις 10/4 ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 στις Βολίμες της Ζακύνθου.
    1969, 7 Ιούνη: Σεισμός 5 R με επίκεντρο τα Βαλσαμάτα (περιοχή Αγίου Γερασίμου).
    1970, 1 Σεπτέμβρη: Νέος ισχυρός σεισμός 5,0 R με επίκεντρο τα Βαλσαμάτα. Η περιοχή έχει δώσει ένα πλήθος δονήσεων μεταξύ 4,0 και 5,0 R τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς αξιοσημείωτες υλικές ζημιές.
    1972, 17 Σεπτέμβρη: Σεισμός 6,3 R με επίκεντρο την Παλική (Χαβριάτα, Κουβαλάτα, Δαμουλιανάτα). Υλικές ζημιές. Στις 30/10 ισχυρός σεισμός στο Νιοχώρι Ερίσου (5,4 R).
    1974, 14 Δεκέμβρη: Σεισμός 5,4 R στη Σάμη. Μικρές ζημιές.
    1976, 11 Μάη: Ισχυρός σεισμός 6,5 R στη Ζάκυνθο, γίνεται αισθητός στην Κεφαλονιά.
    1983, 17 Γενάρη: Μεγάλος σεισμός 7 R στην Κεφαλονιά (ο μεγαλύτερος μετά το 1953). Ελάχιστες υλικές ζημιές σημειώνονται στο νησί. Μεγάλη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή. Στις 19/1, νέος σεισμός 5,8 R στην περιοχή της Παλικής (Αγία Θέκλη), όπου και τρίτος ισχυρός σεισμός (6,2 R) στις 23/3. Από 17/1 μέχρι 14/5 σημειώνονται στην περιοχή άλλοι 10 σεισμοί μεγέθους πάνω από 5,0 R.
    1987, 27 Φλεβάρη: Σεισμός 5,7 R στην Κεφαλονιά, χωρίς υλικές ζημιές.
    1988: Στις 18 και 22 Μάη και 6 Ιούνη, 3 ισχυροί σεισμοί 5,3, 5,4 και 5,0 R αντίστοιχα στην Κεφαλονιά. Στις 16/10, σεισμός 6,0 R στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κυλλήνης γίνεται αισθητός στην Κεφαλονιά. Όλοι χωρίς υλικές ζημιές.
    1989, 24 Αυγούστου: Σεισμός στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου μεγέθους 5,2 R.
    1992, 23 Γενάρη: Δύο ισχυροί σεισμοί στην Κεφαλονιά (5,6 και 5,1 R) χωρίς υλικές ζημιές.
    1997, 18 Νοέμβρη: Ισχυρός σεισμός 6,6 R στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου γίνεται αισθητός σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.
    2003, 14 Αυγούστου: Ο σεισμός της Λευκάδας (6,3 R) που προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στο νησί γίνεται αισθητός ιδίως στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς – μικρές υλικές ζημιές σε παλιά σπίτια.
    2006, 11 και 12 Απρίλη: Τέσσερις ισχυροί σεισμοί με μεγέθη από 5,2 έως 5,9 πλήττουν τη Ζάκυνθο, με αρκετές υλικές ζημιές - γίνονται αισθητοί και στην Κεφαλονιά, με μικρές υλικές ζημιές.
    2007, 25 Μάρτη: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 (κατ' άλλες μετρήσεις 5,7) με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς προκαλεί αρκετές υλικές ζημιές στο βορειοδυτικό κυρίως τμήμα του νησιού.
    2008, 8 Ιούνη: Ο ισχυρότατος κα φονικός (2 νεκροί) σεισμός μεγέθους 6,9 στην Ανδραβίδα Ηλείας με πολλές υλικές ζημιές στην περιοχή, γίνεται αισθητός στην Κεφαλονιά.
    2008, 30 Ιούλη: Σεισμός με επίκεντρο νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και μέγεθος 5,5, χωρίς να προκληθούν υλικές ζημιές.

Ούτε ένας νεκρός. Ούτε ένας τραυματίας.

Οι Κεφαλονίτες, βγάζουμε τη γλώσσα στους σεισμούς (εκ του ασφαλούς). Έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πτώση "χωρίς αλεξίπτωτο", για το skydiving, το kayaking, το trekking, το bungee  jumping...και τώρα, για την κεφαλονίτικη πατέντα: seismic waves sport. Κάνει βουτιά στην αδρεναλίνη όποιος επιλέξει να το δοκιμάσει. 

Η Κεφαλονιά δεν θα γνωρίσει ποτέ ξανά αυτό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου