Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Στον απόηχο των...... ρίχτερ

ANΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ  http://ainostimes.blogspot.gr/

Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου ταχεία αποκατάσταση των ζημιών που ο καθένας μας έχει υποστεί είτε αυτές είναι ψυχικές,σωματικές αλλά και υλικές.
Ίσως μερικοί να σκεφτούν,καλά τώρα το θυμήθηκες και ασφαλώς θα έχουν δίκιο. Όμως δεν χρειάζεται κάποιος να εμφανίζεται -να φωτογραφίζεται και να προβάλλεται πάνω στον πόνο και στη θλίψη του συνανθρώπου του. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν θέση τα κομματικά και προσωπικά οφέλη παρά μόνο η αλληλεγγύη και μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ειλικρινά δεν μου ''έβγαινε'' ,όπως λέμε,να πω τίποτε προς τα έξω στις κρίσιμες ώρες που ο καθένας μας περνούσε αλλά και ακόμα περνά.Αυτό που μπορείς να προσφέρεις κάνε το και ''ας μη γνωρίζει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί''.
Ας φύγουμε όμως από αυτά και ας ασχοληθούμε με την όλη κατάσταση από τη στιγμή του πρώτου σεισμού της 26 Ιανουαρίου και μετά γιατί το τώρα έπρεπε να είχε αρχίσει από τα πρώτα λεπτά εκδηλώσεως του σεισμού.
Καλώς ή κακώς ο εγκέλαδος μας επισκέφθηκε και ακόμα δεν λέει να μας αφήσει,εξ άλλου όλοι μας γνωρίζουμε ότι το νησί μας ανήκει σε ''δραστήρια'' σεισμογενή περιοχή..
Ας υποθέσουμε ότι όλες οι κατασκευές είχαν γίνει βάσει του αντισεισμικού κανονισμού. Παρόλα ταύτα προκλήθηκαν πολλές υλικές ζημιές,ιδιαίτερα στο Ληξούρι,με αποτέλεσμα να κηρυχθεί η Κεφαλονιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Από εφαρμογής των Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης(ΜΕΑ), σχέδιο ''ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ'', τι υλοποιήθηκε σε τοπικό επίπεδο;Διερωτώμαι εάν....
α. Υπήρχε επικεφαλής πολιτικής προστασίας και αν ναι σε ποια μέτρα προέβη ώστε να κυλήσει όλος ο σχεδιασμός όσο το δυνατόν καλύτερα;Υπήρχε;
β. Είχαν αναθεωρηθεί τα σχέδια λόγω ''Καλλικράτη'';Θέλω να πιστεύω,πως ναι είχαν αναθεωρηθεί.....
γ. Υπήρχαν οι ανάλογες επιτροπές εκτάκτων αναγκών(χειρισμού κρίσης-παραλαβής-διανομής βοήθειας κλπ) με κορμό από τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους ή από διάφορους άλλους που θα έχουν ορισθεί με πρωτοβουλία της τοπικής ηγεσίας(αυτές αναθεωρούνται κατά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις μεταβολές του προσωπικού) ώστε να ευρίσκονται έτοιμοι στη θέση τους ως κύριοι υπεύθυνοι όλων των χειρισμών,όπως να υποδεχτούν τις εθελοντικές ομάδες (προσωπικό-οχήματα) και στη συνέχεια κυλήσει ομαλά η παραλαβή και η διανομή της βοήθειας (τροφίμων, νερού, ρουχισμού,σκηνών, κλπ) ;
δ. Υπήρχαν σχεδιασμένοι χώροι καταυλισμού εκτάκτων αναγκών(σεισμοπαθών στην προκειμένη περίπτωση) και εναλλακτικοί σε περίπτωση ακαταλληλότητας των κυρίων στους οποίους εάν απαιτείτο να στηθεί το σκηνικό υλικό με οργανωμένη υποδομή (πάτωμα,ράντσα,ρεύμα κλπ).Καταυλισμός σε γήπεδο ποδοσφαίρου δεν προβλέπεται.
ε. Ποια η συνεργασία κράτους και εκκλησίας ή εκκλησίας και κράτους;Γιατί να μην δρουν από κοινού;Μήπως θα πρέπει να μας προβληματίσει από εδώ και πέρα ο από κοινού σχεδιασμός σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών;
στ. Υπήρξε υγειονομική υποστήριξη σωματικής και ψυχικής υγείας στον πληγέντα πληθυσμό και περιοδική επίσκεψη των απομακρυσμένων χωριών;(Στο πλοίο ''Ελευθ. Βενιζέλος'' που φιλοξενεί σεισμοπαθείς από όσο γνωρίζω υπάρχει γιατρός).
ζ. Υπήρξε η εκμετάλλευση-αξιοποίηση των καταλλήλων ξενοδοχειακών και λοιπών κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα της τρίτης ηλικίας; Γηροκομείο σε γήπεδο και ας είναι και κλειστό δεν είναι εφικτό. Οι συνάνθρωποι μας του γηροκομείου Αργοστολίου μεταφέρθηκαν στην Ι.Μ του Αγ.Ανδρέα. Το γηροκομείο στη Σάμη τώρα πάνε να το λειτουργήσουν. Εάν υπήρχε κάποιος σχεδιασμός θα είχε προβλεφθεί η ετοιμότητα του ή επαναλειτουργία του.
η. Τα ειδικά συνεργεία καταγραφής των ζημιών νομίζω ότι κινήθηκαν ικανοποιητικά.
θ. Είναι γνωστό ότι στο νησί υπάρχουν αρκετοί απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας οι οποίοι θα μπορούσαν,με κατάλληλες προτάσεις, να πλαισιώνουν τις διάφορες επιτροπές και μελλοντικά να δοκιμάζεται 1 φορά το χρόνο η εφαρμογή και υλοποίηση των εκάστοτε σχεδίων εάν θέλουμε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε πιο ρεαλιστικά τα γεγονότα. Τι να κάνουμε ζούμε σε μια σεισμογενής περιοχή και οφείλουμε να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα.
Πολλά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να προτείνουμε, αλλά αυτό που προέχει πάντοτε είναι η σωστή διοίκηση,η οργάνωση και ο καλός σχεδιασμός ώστε οι χειρισμοί σε κάθε κρίση να είναι έγκαιροι και αποτελεσματικοί.
Αυτό είναι το ζητούμενο για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών,τα διάφορα ''πλιάτσικα'' που διάβαζα αλλά και να τύχουν βοηθείας αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να ξεκαθαριστούν οι διάφορες αρμοδιότητες ώστε να υπάρχουν οι υπεύθυνοι (γιατί τότε θα αφυπνιστούν)και όχι να αναζητούνται όπως γίνεται κάθε φορά.


Σωτήριος Διον.Σάρλος
Αξκός Σ.Ξ ε.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου