Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ!!!

Εκλεισαν οι καλπες στην Κριμαια-συνεχής ενημερωση

Τα πρωτα exit poll δειχνουν "ναι" στην ενωση με την Ρωσικη Ομοσπονδια ψηφισαν 93% και 7% ψηφισαν υπερ της αυτονομης Κριμαιας εντος της Ουκρανιας.
Τελευταία ενημέρωση: ΑΠΟ http://www.ant1iwo.com/kosmos/2014/03/16/h-krimaia-epilegei-rwsia-h-oykrania/
Ημερομηνία Έκδοσης: Μάρτιος 16, 2014
ΕΕ: παρανομο το δημοψηφισμα στην Κριμαια
 
"Παράνομο και αθέμιτο" το δημοψήφισμα στην Κριμαία ανακοίνωσαν βαν Ρομπάι και Μπαρόζο. Προειδοποιεί και ο Λευκός Οίκος με κυρώσεις.
 
Η καγκελάριος Μέρκελ πρότεινε την αποστολή περισσότερων παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε.
 
Κάπου μπερδεύτηκαν στην Ευρώπη. Η Γερμανία φαίνεται να βρίσκει κοινό έδαφος με τον Πούτιν, την ίδια ώρα που η ΕΕ έχει άλλη αντίδραση.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν, θεωρεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία "παράνομο και παράτυπο". Επιπλέον μάλιστα καθιστά σαφές πως "δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά του".
 
Αυτό αναφέρεται σε κοινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής
 
Η Κριμαία αποφαίνεται δια της ψήφου των κατοίκων της για το κάτα πόσο θα ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία ή θα παραμείνει εντός της Ουκρανίας, με μεγαλύτερη αυτονομία.
Η Ρωσία απομονώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν άσκησε βέτο σε ψήφισμα το οποίο ασκούσε κριτική στη διοργάνωση δημοψηφίσματος στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.
 
Το Κίεβο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει το υποστηριζόμενο από τη Μόσχα δημοψήφισμα ως παράνομο, με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να απειλούν τη Ρωσία με βαριές κυρώσεις.
Η μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι μεγάλη στην περιφερειακή πρωτεύουσα Συμφερόπολη και στην κυρίως ταταρική πόλη Μπαχτσισαράι.
Ρώσοι στρατιώτες έχουν τον ντε φάκτο έλεγχο της κατοικούμενης κατά πλειοψηφία από Ρώσους ουκρανικής επαρχίας και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι θετικό για απόσχιση.
 
Προειδοποιεί με κυρώσεις ο Λευκός Οίκος
 
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η Ουάσινγκτον έχει θυμώσει με ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας που δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει.
 
«Ασκούμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε στους Ρώσους να κάνουν το σωστό», είπε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ καθώς οι ψηφοφόροι στην Κριμαία, υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, αποφασίζουν αν θα αποσχιστούν από την Ουκρανία και θα ενταχθούν στη Ρωσία.
 
Καθώς το δημοψήφισμα αναμένεται να προκρίνει την ένωση με τη Ρωσία μιας περιοχής όπου η πλειονότητα είναι Ρωσόφωνοι, μερικοί ρεπουμπλικάνοι επικριτές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δείχνει αδυναμία στην κρίση της Ουκρανίας και είπαν πως τώρα είναι η ώρα για αποφασιστικότητα των ΗΠΑ.
 
Ο Πφάιφερ επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και είπε πως η κυβέρνηση εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η φιλορωσική περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας προχώρησε με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρά τις απειλές των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Μόσχας.
 
«Μπορείτε να αναμένετε τον προσδιορισμό κυρώσεων τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο Πφάιφερ στην εκπομπή του NBC Meet the Press, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα ονόματα των Ρώσων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να τιμωρήσουν με την απαγόρευση χορήγησης βίζας και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων που ενέκρινε ο πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.
 
Ενώ ο Λευκός Οίκος και οι σύμμαχοί του έχουν ουσιαστικά αποκλείσει τη στρατιωτική δράση, ο Πφάιφερ παρέκαμψε την ερώτηση κατά πόσο η Ουάσινγκτον θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παραβίασε την εδαφική της κυριαρχία στην περίπτωση της Κριμαίας. «Μελετάμε όλους τους τρόπους βοήθειας», είπε ο Πφάιφερ.
 
Κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία το οποίο έχει βαλτώσει εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών.
 
Ο Πφάιφερ δήλωσε πως ο Πούτιν έχει να διαλέξει. «Θα συνεχίσει να απομονώνεται περισσότερο, να πλήττει περισσότερο την οικονομία του, να μειώνει περισσότερο την επιρροή της Ρωσίας στον κόσμο ή θα κάνει το σωστό;» είπε.
 
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος μόλις επέστρεψε από μια επίσκεψη στην Ουκρανία, κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να κάνει περισσότερα. Έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συνέχιση της ανάπτυξης ενός αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και βήματα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και της Μολδαβίας.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρέπει πρώτα απ΄όλα να κάνουν μια θεμελιώδη επανεκτίμηση της σχέσης μας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όχι άλλα κουμπιά "reset"», είπε ο Μακέιν στο CNN, αναφερόμενος στην υπέρβαση που είχε προσπαθήσει στις αρχές της πρώτης θητείας του να κάνει προς τη Ρωσία ο Ομπάμα και η οποία έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί.
 
Ο γερουσιαστής του Τενεσί Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε στο Fox News ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνησή μας έχει δημιουργήσει έναν αέρα ανεκτικότητας» αποτυγχάνοντας να λάβει μια αυστηρότερη γραμμή έναντι της Ρωσίας.
 
 
Πώς ξεδιπλώθηκε η κρίση στην Ουκρανία από το Νοέμβριο
 
21 Νοεμβρίου 2013: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνείται την υπογραφή συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ουκρανίας - Ε.Ε.
Δεκέμβριος: Φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές καταλαμβάνουν το δημαρχείο του Κιέβου και την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
 
20 Φεβρουαρίου 2014: Τουλάχιστον 88 άτομα χάνουν τη ζωή τους μέσα σε 48 ώρες στο Κίεβο.
 
22 Φεβρουαρίου: Ο Β. Γιανουκόβιτς εγκαταλείπει την πρωτεύουσα. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψηφίζει την αποπομπή του και προκηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 25 Μαΐου.
 
27-28 Φεβρουαρίου: Φιλορώσοι ένοπλοι καταλαμβάνουν κομβικής σημασίας κρατικά κτήρια στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.
 
6 Μαρτίου: Το τοπικό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ζητεί ένωση της επαρχίας με τη Ρωσία και προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 16 Μαρτίου.
 
15 Μαρτίου: Η Ρωσία ασκεί βέτο σε ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ το οποίο καταδικάζει ως αποσχιστικό το δημοψήφισμα.
 
16 Μαρτίου: Οι κάτοικοι της Κριμαίας οδηγούνται στις κάλπες
 
Πέραν του 77% των κατοίκων της Κριμαίας ζητούν ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία
 
Πέραν του 50% των κατοίκων της Κριμαιας έχουν προσέλθει στις κάλπες και ψήφισαν σύμφωνα με ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πέραν 77% των ψηφοφόρων ζητούν ένωση με την Ρωσική Ομοσπονδία.
 
Οι υπουργοί Aμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου
 
Σύμφωνα με τον υπουργό ʼμυνας της Ουκρανίας, σε αυτό το διάστημα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα αναλάβουν δράση κατά ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. 
 
«Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Aμυνας για εκεχειρία στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου» είπε ο Ιγόρ Τένιουχ, σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο υπουργικής συνάντησης. 
 
«Δεν θα ληφθούν μέτρα κατά των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων στην Κριμαία, σε αυτό το διάστημα. Ο στρατός μας προχωρά, επομένως, σε ανεφοδιασμό» τόνισε. 
 
Έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει στο Κίεβο -αλλά και στη Δύση- η ρωσική κινητικότητα στα σύνορα με την Κριμαία. 
 
Λίγο νωρίτερα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και πλέον βρίσκονται στη χερσόνησο 22.000 άνδρες. 
 
Μιλώντας την Κυριακή, στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο μεταβατικός υπουργός ʼμυνας της Ουκρανίας, Ιγόρ Τένιουχ, είπε ότι η Μόσχα παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες της με το Κίεβο όσον αφορά τον αριθμό των ανδρών του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που θα σταθμεύουν στην Κριμαία το 2014. 
 
Με βάση της συμφωνία των δύο χωρών είχε τεθεί ανώτατο όριο στους 12.500 στρατιώτες. 
«Δυστυχώς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αυτοί οι 12.500 αυξήθηκαν σε 22.000. Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διμερών συνθηκών και συνιστά μια απόδειξη ότι η Ρωσία παρανόμως έφερε στρατεύματα στο έδαφος της Κριμαίας» συνέχισε. 
 
Σύμφωνα με τον Τένιουχ, μέχρι την Παρασκευή είχαν αναπτυχθεί στη χερσόνησο 18.400 Ρώσοι στρατιώτες. 
 
«Παρατηρούμε μια αύξηση του αριθμού των Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία. Και κατά συνέπεια οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα κατά μήκος των νότιων συνόρων» πρόσθεσε πριν την ανακοίνωση της εκεχειρίας.
Συγκεντρώσεις στη Μόσχα υπέρ και κατά της προσάρτησης της Κριμαίας
Άρωμα Ουκρανίας στους δρόμους της Μόσχας: Την ώρα που στην Κριμαία γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες για το δημοψήφισμα προσάρτησης, δεκάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες διαδήλωσαν στη ρωσική πρωτεύουσα υπέρ και κατά της στάσης του Κρεμλίνου στην ουκρανικη κρίση.  
Υπό κράτηση τέθηκαν συμμετέχοντες στη διαδήλωση εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας, η οποία και ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση με συνθήματα εναντίον του Πούτιν από το τέλος του 2011.
Το απόγευμα του Σαββάτου, σε υποστήριξη των ρωσικών κινήσεων στην Κριμαία κάλεσε το κίνημα «υπέρ της Κριμαίας και κατά του φασισμού». 
Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Επανάστασης κοντά στο Κρεμλίνο, φώναζαν συνθήματα όπως «η Κριμαία είναι ρωσική», «υπερασπιζόμαστε τους δικούς μας», «όχι στο φασισμό». 
Την ίδια ώρα, στην Πλατεία Ζαχάροφ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση εναντίον της ρωσικής επέμβασης. Τα συνθήματα εναντίον της απόσχισης της Κριμίας από την Ουκρανία εναλλάσσονταν με συνθήματα εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η αστυνομία τοποθετεί τον αριθμό των διαδηλωτών της πρώτης διαδήλωσης, υπέρ του Κρεμλίνου, σε 15.000 άτομα. 
Όσον αφορά τη διαδήλωση εναντίον της ρωσικής επέμβασης, η αστυνομία μιλά για περίπου 3.000 άτομα, αλλά το Reuters αναφέρει πως συμμετέχοντες μιλούν για 30.000. 
Στις τελευταίες ρωσικές δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Πούτιν εμφανίζεται ευνοημένη από την σκληρή στάση που κρατά στην ουκρανική κρίση, με τα ποσοστά του να φτάνουν στο 70%.
Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Κριμαίας
«Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Κριμαία ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.
«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή», τόνισε ο Αξιόνοφ ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία. «Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.

Μόλις άνοιξαν οι κάλπες, νωρίς το πρωί, πολλοί ηλικιωμένοι έσπευσαν να ψηφίσουν. "Όλα θα είναι πιο εύκολα. Είμαι υπέρ της Ρωσίας" είπε η μια 77χρονη γυναίκα, η Ραΐσα. Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου εδρεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, μια άλλη γυναίκα, η Αλεφτίνα Κλίμοβα που όπως είπε έχει γεννηθεί στη Ρωσία, είχε τόση αγωνία για το δημοψήφισμα που δεν μπορούσε να κοιμηθεί. «Περίμενα ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, όλοι τους, θα ήταν κατά. Αμφέβαλα για τον Πούτιν, όμως εκείνος αντιστάθηκε. Δεν κοιμήθηκα τη νύχτα, περίμενα αυτή τη στιγμή και όλα πάνε κατ' ευχήν» πρόσθεσε.
Λαβρόφ σε Κέρι: Νόμιμο το δημοψήφισμα της Κριμαίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Μόσχα.Το τηλεφώνημα αυτό, που σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποτελούσε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί την Παρασκευή στο Λονδίνο, έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

"Ο Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν την αφετηρία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χερσονήσου", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος υπουργός επισήμανε επίσης ότι "είναι ανάγκη οι αρχές του Κιέβου να χαλιναγωγήσουν την ανεξέλεγκτη βία των υπερεθνικιστικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων που τρομοκρατούν τους αντιφρονούντες ρωσόφωνους, τους συμπατριώτες μας".
 
Η Κριμαία επιλέγει Ρωσία ή Ουκρανία
Περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι στην Κριμαία καλούνται σήμερα να επιλέξουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία ή την παραμονή της στην Ουκρανία σε ένα δημοψήφισμα που έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα, αλλά υποστηρίζεται από τη Μόσχα.
Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.
Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας».
Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας.
Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας δεσμεύονται ότι η διαδικασία θα είναι ελεύθερη και δίκαιη και προβλέπουν ότι το 80% των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία.
Το Σάββατο μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου