Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Με τη βαρκούλα του στον Αδη


Ενας έφηβος που λάτρευε τη θάλασσα κι ασφαλώς θα ονειρευόταν ταξίδια στα ανοικτά ελληνικά πελάγη, πέρασε στον άλλο κόσμο μέσα σε μια ξύλινη βαρκούλα κατά την αρχαϊκή εποχή (610-490/480 π.Χ.).

Αυτό ήταν το δικό του νεκροκρέβατο, που έφτιαξαν οι δικοί του άνθρωποι για να δώσουν στον αγαπημένο τους τη δυνατότητα ενός αιώνιου ταξιδιού όταν θα περνούσε τις πύλες του Αδη. Την εικόνα αυτή αντίκρισαν οι αρχαιολόγοι όταν, σκάβοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Δέλτα Φαλήρου, στην περιοχή κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», βρήκαν ένα φέρετρο από ατόφιο ξύλο σε σχήμα βάρκας ή ενός μικρού καραβιού και ένα αρχαϊκό όστρακο αγγείου δίπλα στο κεφάλι του νεκρού άνδρα νεαρής ηλικίας, όχι ιδιαίτερα ψηλού, ίσως εφήβου.

Από την αρχαϊκή εποχή φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν για φέρετρα ομοιώματα της βάρκας του Χάροντα. Το συγκεκριμένο εύρημα, που έχει αποσπασθεί εγκιβωτισμένο στο χώμα και μεταφερθεί στις αποθήκες της ΚΣΤ' Εφορείας, θα συντηρηθεί και θα ερευνηθεί περαιτέρω προκειμένου να αποκαλύψει όλα τα μυστικά του, σύμφωνα με την έφορο Αρχαιοτήτων Πειραιά Στέλλα Χρυσουλάκη η οποία παρουσίασε το εύρημά της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητώντας να προχωρήσει η ανασκαφή σε κατώτερα στρώματα για να βεβαιωθούν τι ήταν ακριβώς.
Το φέρετρο (1,61 μ. μήκους, 0,77 εκατ. πλάτους και πάχους από 3 ώς 9 εκατ.) σώζει όλα τα στοιχεία του ξύλου, το «δέρμα» του, ακόμα και τους αυξητικούς δακτυλίους του. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ξύλο του, που ως οργανικό υλικό έπρεπε να είχε αποσυντεθεί, στην περίπτωση αυτή διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Συνέβαλε βέβαια σε αυτό η έλλειψη οξυγόνου και η μεγάλη υγρασία, γιατί το όριο του σκάμματος γειτνίαζε με την κοίτη του χειμάρρου που περνάει από εκεί. Στην καλή διατήρησή του συνέβαλε και ο άργιλος του εδάφους. Ηταν φυσικό λοιπόν οι αρχαιολόγοι να θεωρούν εαυτούς πολύ τυχερούς για το συγκεκριμένο εύρημα, που ανήκει στο αρχαϊκό νεκροταφείο που έχει εντοπιστεί εκεί χωρίς τα ίδια επίπεδα υγρασίας. Αν η ταφή είχε γίνει λίγα εκατοστά πιο πέρα, ενδεχομένως να μην είχε διατηρηθεί.
Στα μέλη του ΚΑΣ παρουσιάστηκε η τεχνική έκθεση συντήρησης του ευρήματος, το οποίο φυλάσσεται μαζί με το χώμα του κάτω από ειδικές συνθήκες. Το επόμενο βήμα θα είναι η σταδιακή αποκάλυψή του με μηχανικά μέσα και νερό, η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιζήματος, η τοποθέτησή του σε ξύλινο νάρθηκα και σε δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου