Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


Όλοι την Τετάρτη 9 Απριλίου & ώρα 10:30

στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης


Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Σε σύσκεψη εργαζομένων στην Αρχαιολογία, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο την Πέμπτη 03 Απριλίου, έγινε συζήτηση για τη στάση μας στην απεργία της 9ης Απριλίου. Αναδείχτηκε η αγανάκτηση μας για τη συνεχιζόμενη επίθεση στις ζωές μας με την ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου. Καταγγέλθηκε η προδοτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που συμφώνησε άρον-άρον, ενόψει απεργίας, την υπογραφή με τους εργοδότες μιας κατάπτυστης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με βασικό μισθό τα 586 ευρώ μικτά και 520 ευρώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Δηλαδή έβαλε την υπογραφή των εργαζομένων στην ταφόπλακα που ετοίμασε για αυτούς η συγκυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Επίσης εκφράστηκαν προβληματισμοί για την ηττοπάθεια που καλλιεργείται στους εργαζόμενους, το μούδιασμα στους χώρους δουλειάς. Τονίστηκε ότι υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία και ο φόβος για την απόλυση, ιδίως και με τέτοια μεγάλη ανεργία, κρατάει καθηλωμένους πολλούς εργαζόμενους που αγανακτούν αλλά δεν αποφασίζουν ακόμα να σηκώσουν το κεφάλι.


Ωστόσο, εκφράστηκε αποφασιστικά και συντριπτικά η πεποίθηση ότι και σε αυτή την απεργία πρέπει να δώσουμε το μήνυμα της αντίστασης, να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στη ζωή που μας ετοιμάζουν, ζωή χωρίς προοπτική και δικαιώματα.

Έτσι, καλούμε όλους τους συναδέλφους στο ΥΠΠΟ (μόνιμους, αορίστου, συμβασιούχους) σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην συγκέντρωση την Τετάρτη 9 Απριλίου και ώρα 10:30 στο Εργατικό Κέντρο.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αναμονή, ηττοπάθεια, μοιρολατρία και αυταπάτες. Δεν υπάρχουν άλλοι σωτήρες που απλά με μια άλλη κυβέρνηση θα τα φτιάξουν όλα. Μόνο εμείς οι ίδιοι οργανωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτή την πολιτική, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και την επιβίωση των οικογενειών μας.

Η κατάσταση και στον κλάδο μας είναι άσχημη. Με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ ανοίγει ο δρόμος για μαζικές διαθεσιμότητες/απολύσεις σε μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους. Και αυτό τη στιγμή που οι περισσότερες Εφορείες Αρχαιοτήτων, ιδίως στην περιφέρεια, είναι υποστελεχωμένες. Τρανταχτό παράδειγμα η ΛΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο νησί μας, που ενώ θα έπρεπε να έχει 43 εργαζόμενους έχει μόνο 13, οι οποίοι καλύπτουν, εκτός από την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι σχεδόν τριπλάσιοι από τους μόνιμους/αορίστου. Στην ουσία καλύπτουν πάγια και διαρκή κενά.

Αλλά και στους συμβασιούχους η κατάσταση είναι δύσκολη. Υπάρχουν συστηματικές καθυστερήσεις στην καταβολή των πενιχρών μισθών. Ήδη τώρα υπάρχει η πιθανότητα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να κάνει Πάσχα απλήρωτο.

Εκτός αυτού, οφείλονται εδώ και ένα χρόνο περίπου αναδρομικά σε πολλούς εργαζόμενους λόγω λάθος μισθοδοσίας που έδινε η Υπηρεσία για πολλούς μήνες. Χρήματα δουλεμένα και απαραίτητα, που κινδυνεύουν να χαθούν αν τελειώσει η χρηματοδότηση των έργων που αφορούν. Φυσικά υπάρχει το ίδιο λάθος και με τις ημέρες ασφάλισης, οπότε οφείλονται και ένσημα στο ΙΚΑ.

Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ασφαλή μεταφορά του προσωπικού στις ανασκαφές, πολλές από τις οποίες είναι σε δυσπρόσιτα σημεία, που δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία, ενώ το κόστος είναι δυσβάστακτο και το βάζουν οι εργαζόμενοι από τη τσέπη τους. Και αυτό τη στιγμή που προβλέπεται ρητώς η κάλυψη της μεταφοράς σε αυτά τα έργα.

Έτσι στις 9 Απριλίου απεργούμε και διεκδικούμε:

·         Καμία απόλυση/διαθεσιμότητα στο ΥΠΠΟΑ. Προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.
·         Μόνιμη και σταθερή εργασία. Όχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
·         Αυξήσεις στους μισθούς.
·         Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των αναδρομικών με παράλληλη τακτοποίηση των ενσήμων.
·         Άμεση κάλυψη από την Υπηρεσία της μεταφοράς των εργαζομένων στις ανασκαφές.
·         Καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους/αορίστου και συμβασιούχους, ανεξαρτήτως ειδικότητας, που δουλεύουν στο ύπαιθρο, στις αποθήκες και τα εργαστήρια συντήρησης.

Επειδή κατανοούμε ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι ξεκομμένα από τη συνολικότερη επίθεση στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τα λαϊκά στρώματα παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων για:
·         Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους και να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
·         Να μην καταργηθούν τα ήδη πετσοκομμένα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα μητρότητας και τα άλλα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ως συνέπεια της νέας μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών
·         Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δίνονται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά γραφεία. Όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν μεταφορές. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, επαναφορά του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες.
·         Να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στα άθλια και κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης.
·         Να μπει φρένο στις συζητήσεις για την απελευθέρωση των απολύσεων που προετοιμάζουν. Καμιά απόλυση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να ανακληθούν οι ως σήμερα απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να δοθούν κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια.
·         Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
·         Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιφέρουν. Να γίνουν τα μονοπώλια λαϊκή περιουσία
·         Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του εργαζόμενου λαού.
·         Να σταματήσει κάθε συζήτηση για παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας.




Εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου