Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και Ληξούρι

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014


ΑΠΟ   http://365335.blogspot.gr/2014/05/blog-post_28.html?spref=fb

 Ξημερώματα της  29ης Μαϊου 1453 η Κωνσταντινούπολη καταλήφθηκε από τις ορδές του ισχυρού Μωάμεθ Β’.
Λίγες ημέρες πριν την τελική επίθεση, ο νεαρός και με όρεξη για δουλειά Σουλτάνος, υπέβαλε στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο την «πολιτικώς ορθή» και «εφικτή» πρόταση, να του παραδώσει την Πόλη και να φύγει ο ίδιος, ανενόχλητος,  με όλους τους ακόλουθούς του και όλη την περιουσία του, για όποιον προορισμό θελήσει.
Ο Κωνσταντίνος του απάντησε ως εξής:«Άκου να δεις παιδάκι μου, είναι αδύνατον να σου δώσω την Πόλη εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος από τους κατοίκους της. Γιατί όλοι μας, με κοινή απόφαση και με δική μας θέληση, θα πεθάνουμε και δεν θα νοιαστούμε τέτοια ώρα για τις ζωούλες μας».
Αυτά είπε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Ανθρώπινος Λεωνίδας, και λίγες μέρες μετά, εκείνο το ξημέρωμα της 29ης Μαϊου, εισήλθε από την πύλη του Ρωμανού, μαζί με την Πόλη Του, στην Αιωνιότητα.
Σήμερα; Σήμερα Κωνσταντίνε, αν «ξαναρχόσουν στη γη μας», θα ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσεις την Πόλη σου πραγματικά Ζωντανή με τον θάνατό σου, όπως έκανες τότε. Και βέβαια, δεν θα μπορούσες να δεχτείς την πρόταση του Ισχυρού Μωάμεθ και να φύγεις ρίχνοντας δύο φάσκελα στους τρεμουλιάρηδες (σημερινούς) Πολίτες. 
Η μεγάλη παγίδα θα ήταν στημένη για σένα. Οι σύμβουλοί σου θα σου πρότειναν:
«Για το καλό του τόπου πάνω απ’ όλα, ζήτα από τον Ισχυρό Μωάμεθ την Αντιδημαρχία της Κωνσταντινούπολης, ω συγνώμη, «της Σταμπούλ» θέλαμε να πούμε, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, με την Πόλη μας, την Σταμπούλ ή Σταμπουλική, ως τμήμα μιας μεγάλης και ισχυρής αυτοκρατορίας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, έχοντας την απαιτούμενη ανάπτυξη. Και όσους δεν παραδέχονται την ήττα, μην ανησυχείς, θα τους πούμε γραφικούς».
Θα δεχόσουν άραγε Κωνσταντίνε; Θα δεχόσουν άραγε την Αντιδημαρχία – Σατραπεία;;;; 

Εγώ πιστεύω όχι. 

Πολλοί όμως είναι σίγουροι πως θα δεχόσουν. 

Και κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια....

2 σχόλια:

  1. Παραδόξως λοιπόν εδώ υπάρχουν και ο Κωνσταντίνος και οι Νοταραίοι.
    Ας κάνει ο καθένας τις εκτιμήσεις του.
    Και μια και ανέφερες για Λεωνίδα και στις Θερμοπύλες επαναλήφτηκε δυό φορές το ίδιο πράγμα!

    Χουά χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή