Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Δώδεκα ενεργειακά έργα ύψους 7 δισ. με fast track

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Δώδεκα ενεργειακά έργα ύψους 7 δισ. με fast track
Της Μανταλένας Πίου απο  http://www.imerisia.gr
Δώδεκα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ, ύψους 7 δισ., εντάσσονται στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής, που συνεδρίασε χθες. Πρόκειται για έργα, ορισμένα εκ των οποίων ήδη προωθούνται όπως ο διεθνής αγωγός αερίου ΤΑΡ και άλλα που δεν έχουν «κλειδώσει» ή προς το παρόν είναι παγωμένα. Ολα όμως έχουν χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος και αφορούν κυρίως διασυνδέσεις στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό με τη ΝΑ Ευρώπη, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και έργα υποδομών.

Στη διυπουργική επιτροπή συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος κατέθεσε και τη σχετική εισήγηση, καθώς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. «Πρόκειται για έργα τα οποία προετοιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια... και η υλοποίησή τους θα κάνει πράξη την εθνική ενεργειακή στρατηγική, ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 17.000 θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό, τα έργα που εντάσσονται είναι:
Διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Hadera (Ισραήλ) - Κύπρου - Κρήτης και Αττικής, συνολικού μήκους 1.518 χλμ. και μεταφορική ικανότητα 2.000 MW.
Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα, μήκους 144 χλμ., εκ των οποίων τα 29 χλμ. στην Ελλάδα.
Υδροηλεκτρικός σταθμός αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικής ισχύος 590 MW, με δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες και στόχο την παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας.
Φυσικό Αέριο:
IGB. Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora, μήκους 182 χλμ., για τον οποίο η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του 2014, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του το 2015.
Σταθμός μόνιμης ανάστροφης ροής στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, μεταξύ Σιδηροκάστρου και Kula (σε στάδιο ολοκλήρωσης).
Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Φορέας του έργου είναι η Gastrade και το κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ. Η άδεια εγκατάστασης για το έργο αναμένεται εντός του 2014.
Πλωτός σταθμός Aegean LNG. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑ και το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ. Εχει ξεκινήσει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Εγκατάσταση αποθήκευσης στην Καβάλα σε εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή. Το έργο, που αρχικά επρόκειτο να υλοποιήσει ο ΔΕΣΦΑ, έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Διεθνής αγωγός αερίου ΤΑΡ (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη.
Αγωγός ITGI (ελληνο-ιταλικός αγωγός, ο οποίος έχει παγώσει).
Αγωγός από τα offshore κοιτάσματα αερίου Κύπρου και Αν. Μεσογείου ως την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Το έργο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, καθώς δεν έχει πάρει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά αερίου από το Ισραήλ.
Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.
«Η ένταξη έργων ευρωπαϊκής προτεραιότητας στο fast track δίνει μια νέα δυναμική στον θεσμό και υπογραμμίζει τις δυνατότητες της Ελλάδας για επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Εμπορικό Κέντρο Τhe Mall
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για το «The Mall». Το έργο, το οποίο εντάχθηκε στις διατάξεις του ν. 3894/2010 όπως ισχύει σε συμμόρφωση με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, θα ελεγχθεί εκ νέου από το ΣτΕ, στο πλαίσιο της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με την κανονιστική επεξεργασία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συνάντηση για ΤΑΡ
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός ΤΑΡ με τη χάραξη της διαδρομής, καθώς έχουν υποβληθεί 140 ενστάσεις για αλλαγή της διαδρομής του, αλλά και η καθυστέρηση στη μεταβί- βαση του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar θα συζητηθούν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου