Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ναυμαχία στη θάλασσα ανοιχτά της Ζακύνθου

Σκηνές που θύμιζαν κινηματογραφική περιπέτεια εκτυλιχθήκαν τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του νησιού, ανάμεσα σε σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου και σε πλοίο με σημαία Τόνγκο.

Το χρονικό
Το βράδυ της Δευτέρας ταχύπλοο σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου έπλεε ανοιχτά του νησιού, σε μια τυπική περιπολία ρουτίνας. Περίπου στις 11 και ενώ βρισκόταν 4,5 ν.μ. ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου, κοντά στο Κατάκολο, το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού αντιλήφθη άλλο πλοίο που κινούταν μάλλον ύποπτα στην περιοχή. Αφού το προσέγγισε του ζήτησε να σταματήσει για τον καθιερωμένο έλεγχο, ωστόσο το πλήρωμα του ξένου σκάφους αντί να υπακούσει στις εντολές, ως όφειλε, ανέπτυξε ταχύτητα με κατεύθυνση Νοτιοδυτική, απομακρυνόμενο από τις ακτές τις Πελοποννήσου, προκειμένου να διαφύγει.
Η καταδίωξη ήταν αναπόφευκτη και σύμφωνα με το Λιμενάρχη Ζακύνθου κ. Νίκο Κοκκάλα, θεωρείται επικίνδυνη, καθώς τα σκάφη κινούνταν με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων.
Το ταχύπλοο του Λιμενικού τελικά κατόρθωσε να προσεγγίσει το άλλο σκάφος, το οποίο ωστόσο έκανε προσπάθεια να διεμβολίσει το ταχύπλοο και να το βυθίσει. Η προσπάθεια ευτυχώς απέτυχε και κατά την προσέγγιση, άνδρες του Λιμενικού έκαναν… ρεσάλτο στο πλοίο με το λαθραίο εμπόρευμα και ακινητοποίησαν το 6μελές πλήρωμά του, το οποίο αν και προέβαλε αντίσταση, στο τέλος παραδόθηκε.
Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι του νησιού μας και το πλήρωμα στον ανακριτή και τον εισαγγελέα όπου παρέμεινε μέχρι αργά χθες τη νύχτα.
Το φορτίο ήταν λαθραία τσιγάρα, συνολικής αξίας άνω του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. «Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο μεταφοράς και εμπορίας λαθραίων τσιγάρων έχει οξυνθεί», υπογραμμίζει ο κ. Κοκκάλας. «Φαίνεται πως τα πλοία ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρότα, με αφετηρία το λιμάνι της Αμμοχώστου στα Κατεχόμενα και τέρμα το Μαυροβούνιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα καταθέτουν τα πληρώματα». Στην πορεία τους αυτή αναπόφευκτα θα προσεγγίσουν τις ακτές της Πελοποννήσου και τα Επτάνησα, όπου και συνήθως γίνονται αντιληπτά από τα ταχύπλοα σκάφη των Λιμεναρχείων του Κατάκολου, της Ζακύνθου ή της Κεφαλονιάς που περιπολούν σε αυτά τα νερά.
«Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για λαθραίο εμπόρευμα, με τεράστιο κόστος για το κράτος, αλλά ενέχεται και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία όσων καπνίσουν αυτά τα τσιγάρα», επισημαίνει ο κ. Κοκκάλας. Πραγματικά, τα τσιγάρα που συνήθως μεταφέρουν τα πλοία αυτά, είναι σχεδόν πάντα άγνωστης προέλευσης και ουδείς γνωρίζει την ποιότητά τους.
Πάντως για άλλη μία φορά το Λιμενικό Σώμα, ιδιαίτερα του νησιού, πραγματοποιεί μία μεγάλη επιτυχία, από τις πολλές των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου