Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Πριν ο δάκος «θερίσει» τις ελιές

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός ενημερώνει σχετικά με την προστασία του ελαιόκαρπου από τον δάκο, ώστε να αποφευχθούν τα περσινά καταστροφικά αποτελέσματα της δακοπροσβολής.
Αντίθετα με τον άνθρωπο, ο δάκος δεν διαθέτει την απαραίτητη νευρική υποδομή και νοημοσύνη για να μαθαίνει, να θυμάται, να επιλέγει και να αποφεύγει. Αντιδρά αυτόματα στα ερεθίσματα που δέχονται τα αισθητήρια όργανά του, όπως εμείς βήχουμε ή φταρνιζόμαστε αυτόματα, ανεξάρτητα από την βούλησή μας. Περιπλανώμενος, στριφογυρίζει, μυρίζεται και εξερευνά συνεχώς το περιβάλλον.
Το πρόβλημα του δάκου εκτός από εντομολογικό και γεωργό-οικονομικό είναι και πρόβλημα οικολογικό και δημόσιας υγείας. Η οικολογική του διάσταση μεγεθύνεται λόγω της έκτασης που έχει πάρει η ελαιοκαλλιέργεια στα νησιά μας. Το ανθρωπογενές περιβάλλον της ελαιοκαλλιέργειας σχεδόν ταυτίζεται με το φυσικό περιβάλλον. Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ η εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής ώστε να μη δηλητηριάζουμε και αποσταθεροποιούμε τα οικοσυστήματα από τα όποια εξαρτάται και η επιβίωση μας. Ο σημερινός τρόπος προστασίας της ελαιοπαραγωγής με τους δολωματικούς ψεκασμούς παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες που αφορούν τον τρόπο εφαρμογής, την αναποτελεσματικότητα και την αναγκαστική διαχείριση εντομοκτόνων δηλητηρίων.

Επομένως, παρά την αναγκαία κρατική φροντίδα η προστασία του ελαιόκαρπου είναι και ιδιωτικό πρόβλημα του κάθε ελαιοπαραγωγού. Συνίσταται στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι επιθυμούν να επιτύχει το ζητούμενο και εφικτό σήμερα «πρασίνισμα» της φετινής ελαιοπαραγωγής τους να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή. Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός προτρέπει τον Κεφαλλονίτη και Θιακό ελαιοπαραγωγό να μην αφήσει το δάκο να δράσει ανενόχλητος. Χρησιμοποιήστε την γνώση που παρέχουν οι γεωπόνοι του Συνεταιρισμού στο Αργοστόλι για να σώσετε την σοδειά σας και να προφυλάξτε την υγεία σας και την υγεία των άλλων.

                Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης

19 Νοε 2012
Βασίζεται στην έλκυση και την θανάτωση των δάκων σε δολώματα που αποτελούνται από υδρολυμένη πρωτεΐνη και δηλητήριο. Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός γίνεται προτού ο δάκος αρχίσει να γεννά τα αυγά του.
11 Δεκ 2010
Βασίζεται στην έλκυση και την θανάτωση των δάκων σε δολώματα που αποτελούνται από υδρολυμένη πρωτεΐνη και δηλητήριο. Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός γίνεται προτού ο δάκος αρχίσει να γεννά τα αυγά του.
01 Δεκ 2012
ΠΟΛΥ ΔΑΚΟΣ ΦΕΤΟΣ!! ΕΜΦΑΝΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΟΧΙ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ!! ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΒΑΤΣΕΛΙΑ- ΓΑΛΟΝΙΑ (ΒΑΤΣΕΛΙ 38 ΚΙΛΑ ,ΓΑΛΟΝΙ 8 ΚΙΛΑ) ...
14 Σεπ 2013
Ο ΔΑΚΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ και ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ! - porosnews. 19 Νοε 2012. Μέθοδοι καταπολέμησης -- Καλλιεργητικά μέτρα Πρώιμη συλλογή ελαιοκάρπου μειώνει τον κίνδυνο όψιμων δακοπροσβολώνΗ παραμονή ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου