Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΘΕΜΑ: Πρόοδος εργασιών αποκατάστασης ζημιών από σεισμούς


Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,  Κύριε Δήμαρχε
Σας υποβάλω σχετική επιστολή - αίτηση ενημέρωσης σε όσα διαλαμβάνονται σε αυτήν και γενικώτερα τα πολλαπλά προβλήματα του Ληξουρίου και της Επαρχίας Πάλης, μετά τους σεισμούς. Παρακαλώ πολύ όπως με πληροφορήσετε αναφορικά με την ημέρα και ώρα. Στην εν λόγω ενημέρωση, εκτός από αντιπροσωπεία του ΦΙ.Κ.Ο. κρίνουμε σκόπιμο να παρευρεθούν, αν και οι ίδιοι το επιθυμούν, όλοι οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Παλικής.    
Για τον Συνδυασμό ΦΙ.Κ.Ο.
 Ηλίας Παρίσης

ΠΡΟΣ:
Αντιπεριφερειάρχη
Κύριο
Σωτήριο Κουρή
Δήμαρχο
Κύριο
Αλέξανδρο Παρίση

                                                                     Ληξούρι, 21 Ιουλ 2014


ΘΕΜΑ: Πρόοδος εργασιών αποκατάστασης ζημιών από σεισμούς

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε

Την 14-5-2014 με ανοικτή μου επιστολή, την οποία επισυνάπτω στην παρούσα, απηύθηνα πρόσκληση προς όλους τους υποψηφίους τότε δημάρχους, για μία προεκλογική δέσμευση όλων, ότι, ανεξάρτητα από το ποίος θα ήταν ο νέος Δήμαρχος, θα στήριζαν όλες τις ενέργειες για την συνέχιση της αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς, στην κυρίως πληγείσα περιοχή της Παλικής.
Δυστυχώς όμως ουδείς ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόσκληση και  το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μία στασιμότητα ενεργειών ή στην καλύτερη περίπτωση να καρκινοβατεί το έργο αποκατάστασης των υποδομών και κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα:

α.       Η ΥΑΣ καθυστερεί χαρακτηριστικά, όπως παραδέχθηκε και ο κύριος Υπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του, να δώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις      για έναρξη εργασιών τόσο στις επαγγελματκές στέγες.
β.       Ομοίως, ελάχιστες είναι οι εγκρίσεις έναρξης εργασιών που έχουν εκδοθεί για οικίες, σε σχέση με  τον αριθμό των πληγεισών και ήδη βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού.
γ.       Οι εργατικές κατοικίες παραμένουν όπως ήταν μετά τον σεισμό, αφού ούτε καν το έργο της κατεδάφισής των έχει ξεκινήσει, καίτοι η αποκατάστασή τους αφορά εξ ολοκλήρου την κεντρική κυβέρνηση.
δ.       Το οδικό δίκτυο της Επαρχίας Πάλης ευρίσκεται όχι στην ίδια αλλά σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που προκάλεσαν οι δύο σεισμοί,  αφού εξαιτίας των βροχών της ανοίξεως που προηγήθηκαν, το σαθρό έδαφος έχει υποχωρήσει και μαζί με αυτό το λεπτό στρώμα ασφάλτου που υπήρχε. Σε κάποια σημεία μάλιστα, η μία λωρίδα δεν υπάρχει, οι δε μπάρες ασφαλείας βρίσκονται στον αέρα ή κρέμονται πάνω από υποκείμενο δρόμο, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν άμεσα κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων.
ε.       Το κτίριο της Φιλαρμονικής Ληξουρίου, καθώς και το δημοτικό θέατρο «ΜΑΡΚΑΤΟ» και πρώην Δημαρχείο, αν και έχουν χαρακτηρισθεί κίτρινα, σε κανένα συνεργείο δεν έχει ανατεθεί μέχρι στιγμής το έργο αποκατάστασης ζημιών, ώστε να επαναλειτουργήσουν. Έτσι η μεν Φιλαρμονική περιφέρεται από εδώ και από εκεί για τις πρόβες της, μεταφέροντας και επαναφέροντας και όλα τα μουσικά όργανα, το δε θέατρο έχει στερήσει το πεντάμηνο που παρήλθε και θα στερήσει και τον επερχόμενο χειμώνα από τον λαό του Ληξουριού και της Παλικής την μοναδική στέγη κάθε πολιτιστικής και μορφωτικής δραστηριότητας.
στ.     Παρόμοια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον έτερο πολιτιστικό πόλο του Ληξουριού και της Παλικής, την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, κέντρο όλων των καλοκαιρινών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και χώρο ανεκτίμητης αξίας εκθεμάτων, που παραμένουν στο έλεος του Θεού.
ζ.       Δεν έχουμε δει επίσης να εκδηλώνεται κανένα ενδιαφέρον αρμοδίου για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑΛ και μάλιστα ο κ. Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για οτιδήποτε σε σχέση με αυτά στην πρόσφατη επίσκεψή του. Και είναι απορίας άξιο και απαιτεί εξηγήσεις από τον Δήμαρχο, για πιο λόγο δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη οι δωρεές που επισήμως έχουν ανακοινωθεί για τα σχολεία.
η.       Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι ορθώς δόθηκε μεγάλο βάρος στα έργα αποκατάστασης της ασφαλούς προσβασιμότητας στην παραλία του Μύρτου, που παγκοσμίως έκανε γνωστή την Κεφαλλονιά μας. Για το Ληξούρι όμως και την Παλική υπάρχει και η παραλία των Πετανών, για την οποία εκτός από την απομάκρυνση των βράχων που έπεσαν, καμμία άλλη μέριμνα δεν έχει ληφθεί για το οδόστρωμα, παρά το γεγονός   ότι σε αυτήν την δύσκολη  για την περιοχή της Παλικής τουριστική περίοδο,  η επισκεψιμότητά της παραμένει σε ψηλά επίπεδα.   
Όλα αυτά, καθώς και όλα εκείνα που ο Συνδυασμός ΦΙ.Κ.Ο. προεκλογικά ανέδειξε και εγγράφως κατέθεσε στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, είναι κατανοητό, ότι δεν θα μπορούσαν να αποκατασταθούν πλήρως μέσα στο πεντάμηνο που πέρασε.
Αυτό όμως δεν αναιρεί την αίσθηση που υπάρχει σε κάθε Ληξουριώτη, σε κάθε Παλέα, ότι οι παρατηρούμενοι ρυθμοί αγγίζουν μάλλον την αδιαφορία, παρά το ενδιαφέρον για τούτη εδώ την πανέμορφη γωνιά της   Κεφαλλονιάς, για την οποία ο ΦΙ.Κ.Ο. ορκίσθηκε να αγωνιστεί κατεβαίνοντας στις δημοτικές εκλογές.
Ειδικά για εσάς κύριε Δήμαρχε, η πρόσφατη εντολή που πήρατε δεν σημαίνει ότι σας επιτρέπει μαζί με κάποια στελέχη σας να αντιμετωπίζετε με «υπέρμετρη έπαρση», έναν λαό που ακόμα μετράει τις πληγές του από τους σεισμούς.
Είναι πασίγνωστη η ρήση «Φωνή Λαού, οργή Θεού» ή αν θέλετε «Οργή Λαού, Φωνή Θεού» και δεν πρέπι να σας διαφεύγει.


Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε

Κατόπιν αυτών, κρίνουμε απολύτως απαραίτητη και ζητάμε να μας ενημερώσετε ο καθένας για τον τομέα των αρμοδιοτήτων του,  επί των παρακάτω:
α.       Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την πλήρη αποκατάσταση υποδομών, οικιών και κτιρίων, με χρονοδιαγράμματα ανά επιμέρους έργο;
β.       Ποίο το ύψος των δωρεών σε χρήμα για την Κεφαλλονιά, από πού προέρχονται και πώς διατέθηκαν ή σχεδιάζετε να διατεθούν;
γ.       Ποίες πρόσθετες ενέργειες έχουν γίνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για κατ΄εξαίρεση βοήθεια προς το νησί μας;
δ.       Τα κονδύλια ΕΣΠΑ 2014-2020 γνωρίζουμε όλοι ότι είναι πλέον μειωμένα για την Ελλάδα. Η Περιφέρεια τι πόρους σχεδιάζει να διαθέσει από αυτά στις σεισμόπληκτες περιοχές και σε ποίους τομείς;
ε.       Για τα δημόσια κτίρια Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Θέατρο «ΜΑΡΚΑΤΟ», πρώην Δημαρχείο Ληξουρίου, σε ποίες ενέργειες έχετε προβεί για έναρξη των εργασιών αποκατάστασης;
στ.     Η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, μέχρι πότε θα περιφέρεται από κτιρίου σε κτίριο για τις πρόβες της ως «σύγχρονος άστεγος»;
Η παρούσα επιστολή-αίτηση, κοινοποιείται στον νεοεκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη και σε όλους τους πρόσφατα εκλεγέντες νέους δημοτικούς συμβούλους στην εκλογική περιφέρεια Παλικής, οι οποίοι κατά την γνώμη μου θα πρέπει να παρευρεθούν στην αιτούμενη ενημέρωση, εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν.


 Για τον Συνδυασμό Φίλοι Κεφαλληνιακής Ομόνοιας (ΦΙ.Κ.Ο.)





 Ηλίας Παρίσης
Επικεφαλής του Συνδυασμού και Δημοτικός Σύμβουλος

                            

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Εκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη
Κύριο
Δρακουλόγκωνα Παναγή
Εκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους
Εκλογικής Περιφέρειας Παλικής
Κυρίους
Λυκούδη Διονύσιο
Μοσχονά Αλέξανδρο
Κατσιβέλη Γεώργιο
Αραβαντινό Διονύσιο
Ρουχωτά Βασίλειο
Παγώνη Παναγή
Δεστούνη Γεράσιμο
Γκισγκίνη Νικόλαο  



Συνημμένα:  Η από 14-5-2014 ανοικτή επιστολή μου προς όλους τους υποψηφίους δημάρχους    
  ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
ΛΗΞΟΥΡΙ 14-5-2014

Η νέα δημοτική αρχή, όποια κι αν είναι αναλαμβάνει τον Δήμο τον Σεπτέμβριο.  Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή απαρτίζεται  από συμβούλους που μετανάστευσαν ή μεταγράφηκαν σε άλλους συνδυασμούς.

Ποιος θα λαμβάνει αποφάσεις για το Ληξούρι  και την Παλική μας και όλες τις περιοχές που επλήγησαν σε μία τέτοια ιδιόμορφη κατάσταση σε ένα διαλυμένο δημοτικό συμβούλιο;

Ποιος θα ασχοληθεί και πως με τα έργα που έπρεπε, όχι "αύριο", αλλά  από "προχθές"  να είχαν ξεκινήσει και να βρίσκονται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους, έχοντας μπροστά μας μάλιστα το καλοκαίρι που όλοι περιμένουν να ανασάνουν;

Όλοι θα θέλουν προφανώς να διαχειριστούν την κάθε είδους οικονομική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους επ΄ωφελεία δική τους από το Σεπτέμβριο.

Θα ήθελα λοιπόν να καλέσω από τούτο το βήμα όλους τους υποψήφιους Δημάρχους να δεσμευθούν εγγράφως οι ίδιοι, με υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης, προ της Α΄Κυριακής των εκλογών, δηλαδή το Σαββάτο και να δεσμεύσουν επίσης εγγράφως, όλους τους συμβούλους τους, που θα εκλεγούν μετά και τα αποτελέσματα της Β΄Κυριακής των εκλογών,ότι δεν θα υποδαυλίζουν, αλλά θα ενισχύουν τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς, με γρηγορότερους  ρυθμούς και όχι κωλυσιεργίες από όλες τις πλευρές.  

Μόνο έτσι θα δείξουν ότι πράγματι ενδιαφέρονται όπως εμείς  η παρέα του ΦΙ.Κ.Ο. για το αύριο του Ληξουριού μας και της Επαρχίας Πάλης, αλλιώς θα έχουμε κάθε  δικαίωμα να τους αποκαλέσουμε ψεύτες για όσα προεκλογικά υπόσχονται.  

Ως επικεφαλής του Συνδυασμού ΦΙ.Κ.Ο. και υποψήφιος Δήμαρχος, απευθύνω αυτήν την ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους συνυποψηφίους μου των άλλων Συνδυασμών, το Σάββατο με πρωτοβουλία του νυν Δημάρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση να συναντηθούμε στον Δήμο και να υπογράψουμε την υπεύθυνη δήλωση που ζητώ.
Με εκτίμηση
Ηλίας Παρίσης
Υποψήφιος Δήμαρχος 
Συνδυασμού ΦΙ.Κ.Ο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου