Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Απαλλάσσεται του ΕΝΦΙΑ η Κεφαλλονιά μετά τους πρόσφατους σεισμούς!!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και  πληροφορίες  μας, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την απαλλαγή της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ (Φόρο ακίνητης περιουσίας) με τις εξής προϋποθέσεις:

-Θα ισχύει ΜΟΝΟ για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού!

-Η απαλλαγή θα έχει διάρκεια ένα έτος.

Αναλυτικά τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Σαμαρά- Βενιζέλου-Χαρδούβελη. ΑΎΡΙΟ οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Το τελικό πακέτο διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ ώστε να υπάρχουν τις επόμενες ημέρες οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη σύσκεψη που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα είναι έξι, αντί για πέντε που είχε προβλεφθεί αρχικά, πράγμα το οποίο επίσης θα νομοθετηθεί άμεσα. Οι δόσεις θα φτάνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης της σχετικής με τον ΕΝΦΙΑ θεμάτων.

Αυριο ο Γκίκας Χαρδούβελης θα προβεί σε αναλυτικές παρουσιάσεις.

- Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων σε πάνω από 400 περιοχές της χώρας. Εκεί είχε δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα και αυτό διορθώνεται πλήρως. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός είναι μικρότερος σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις φετινές και στις περσινές τιμές ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για τον φορολογούμενο

- Επίσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Ακόμη στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά. θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

- Ακόμη θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις εκπτώσεις στις απαλλαγές να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία.

- Τέλος θα υπάρξουν και κάποιες ακόμη άμεσες διορθώσεις όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγω παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων).


Όλες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν αύριο και θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα όμως θα εξεταστεί αναλυτικά ολόκληρο το σύστημα ώστε παρόμοια σφάλματα να μην προκύψουν ξανά. Από την ώρα που θα νομοθετηθούν οι αλλαγές θα χρειαστούν μερικές ημέρες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορέσει να ανοίξει ξανά και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να δουν τις νέες χρεώσεις τους ή και να κάνουν τις νέες αλλαγές για να πάρουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται.

Στο μεταξύ το ΥΠΟΙΚ θα ενημερώσει αναλυτικά το κοινό και τους λογιστές για τα σφάλματα που έκαναν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι στην υποβολή των δηλώσεών τους ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές όποιοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια και δικαιοσύνη στην αποτίμηση της φορολογίας τους.

Έτσι το Δημόσιο θα διορθώσει τα σφάλματα που έκανε το ίδιο, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να διορθώσουν τα σφάλματα που έγιναν απ' τη δική τους πλευρά, όπως για παράδειγμα για τα ημιτελή και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας. Στόχος είναι το σύστημα να ανοίξει ξανά μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να κάνουν τις τροποποιητικές τους δηλώσεις εγκαίρως και η πρώτη δόση να καταβληθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου