Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα της επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης «Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη»

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.»

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα της επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης «Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη» πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της (θεσμικά υπεύθυνης) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Ιθάκης, ο οποίος συμμετείχε με 3 εκπροσώπους άμεσης ευθύνης: τον νεοεκλεγέντα ΑντιπεριφερειάρχηΚεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Δρακουλόγκωνα, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ιθάκης κ. Στανίτσα και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαθέως Ιθάκης κ. Κολυβά.

«Εκφράζουμε ένα καθολικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα (οικονομικές σχέσεις, τροφοδοσία νησιών, φοιτητές που σπουδάζουν στην Πάτρα, πρόσβαση στα Νοσοκομεία της Πάτρας, κλπ.), που πλήττονται βάναυσα από τη μη λειτουργία της γραμμής, ιδίως το χειμώνα. Η επαναλειτουργία σε μόνιμη βάση της γραμμής «Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη» είναι ζωτικής ανάγκης για τις περιοχές μας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το φωνάζουν όλοι οι φορείς, Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Ιατρικοί Σύλλογοι κλπ.»
[A.K.]

Anna StathopoulouITHACANEWS




Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Κοινό μέτωπο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Ιθάκης για την επαναλειτουργία της γραμμής «Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη»

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα της επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης «Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη» πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Ιθάκης.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, μετά την επιστολή-αίτημα που είχε αποστείλει τον περασμένο Ιούνιο προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του για το ζήτημα, συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο νεοεκλεγέντας Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Δρακουλόγκονας Παναγής, νεοεκλεγέντας ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαθέως Ιθάκης, Νίκος Κολυβάς.
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη είχε προσκληθεί και ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος δεν μπόρεσε μεν να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αλλά εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο από τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές αρχές των οποίων οι κοινωνίες έχουν δεχθεί ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα από τη διακοπή της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ιδίως δε και μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου πέρσι.
«Η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή, από τη δεκαετία του 1960, είναι η μόνη που συνδέει την Ιθάκη και τη βόρεια Κεφαλονιά με την Πάτρα. Οι υπόλοιπες γραμμές που υπάρχουν μέσω Κυλλήνης ή Αστακού, δεν συνδέουν απευθείας τα δύο νησιά με την Πάτρα που είναι και το καίριο ζήτημα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και πρόσθεσε «Εκφράζουμε ένα καθολικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα (οικονομικές σχέσεις, τροφοδοσία νησιών, φοιτητές που σπουδάζουν στην Πάτρα, πρόσβαση στα Νοσοκομεία της Πάτρας, κλπ.), που πλήττονται βάναυσα από τη μη λειτουργία της γραμμής, ιδίως το χειμώνα. Η επαναλειτουργία σε μόνιμη βάση της γραμμής «Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη» είναι ζωτικής ανάγκης για τις περιοχές μας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το φωνάζουν όλοι οι φορείς (Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Ιατρικοί Σύλλογοι, κλπ.).».
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η συστράτευση και ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς το Υπουργείο ναυτιλίας για την επαναλειτουργία της γραμμής, ιδίως ενόψει χειμώνα.
«Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, για να πάει κάποιος από το Ληξούρι στην Αθήνα θέλει 15 ώρες, λες και κάνει υπεραντλαντικό ταξίδι» ανέφερε ο νεοεκλεγέντας Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, και πρόσθεσε «Ο Χειμώνας έφτασε και αν χαθεί ο Χειμώνας χάνεται και η επόμενη τουριστική περίοδος. Όλα τα τουριστικά πακέτα για να είναι ελκυστικά, στήνονται στη σύνδεση των δύο νησιών με Πάτρα. Επίσης, η μη λειτουργία της γραμμής πλήττει θανάσιμα τα ‘εκδρομικά τριήμερα’, που είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποτελούν σημαντική οικονομική ανάσα για τα δύο νησιά μας».
Ο νεοεκλεγέντας ο Δήμαρχος Ιθάκης πρόσθεσε «Είναι απαράδεκτο στην εποχή μας ένα σοβαρό περιστατικό να πρέπει να κάνει το γύρο της Πελοποννήσου για να φτάσει στο Νοσοκομείο του Ρίου» και συνέχισε «Εδώ, το ίδιο το Κράτος, παίρνει συνεχώς Υπηρεσίες από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, και οδηγεί τους πολίτες στην Πάτρα (π.χ. Δικαστήρια, ΚΕΠΑ, Υπηρεσίες Υγείας, κλπ.). Δεν μπορεί λοιπόν να αρνείται τη ζωτική σημασία που έχει η απευθείας σύνδεση των δύο νησιών με την Πάτρα για 12 μήνες το χρόνο».
Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε: «Ζητούμε από το Υπουργείο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επαναλειτουργήσει η απευθείας διασύνδεση των δύο νησιών με την Πάτρα, σε μόνιμη βάση και όχι μόνο κατά τη θερινή περίοδο. Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και η κινητικότητα και να ενισχυθεί η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της περιοχής.»
Στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε, από κοινού, ότι το επόμενο βήμα θα είναι συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.


Παρακολουθείστε στιγμιότυπο της συνάντησης στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=EsmIA1_Meh8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου