Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η Σφαγή της Μεραρχίας Aqui, 71 χρόνια μετά

aquiΤο Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Θέατρο Αργοστολίου “Ο Κέφαλος”:
Ομιλία του Βαγγέλη Σακκάτου, συγγραφέα των βιβλίων “ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΆΚΟΥΙ. H σφαγή των Ιταλών στην Κεφαλονιά. Η Αντίσταση” και “ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1943. Το μεγάλο έγκλημα του ναζισμού. Η σφαγή της Μεραρχίας Άκουι. Ντοκουμέντα και κείμενα, για την καταστροφή της Μεραρχίας Άκουι”.
Η 13η Σεπτεμβρίου 1943 είναι η πρώτη μέρα της ιταλογερμανικής σύρραξης στο νησί μας, που κράτησε ως τις 22 του ίδιου μήνα. Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από τη σφαγή 9640 Ιταλών αιχμαλώτων.
Συνδιοργανωτές:
Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης και Ελληνοϊταλικός Σύνδεσμος Φιλίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης “MEDITERRANEO”
Εκ μέρους του Δήμου Κεφαλονιάς θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Κεκάτος.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης θα απευθύνει χαιρετισμό και θα αναφερθεί στον ομιλητή συγγραφέα ο Έφορος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Ματαράγκας.
Εκ μέρους του “MEDITERRRANEO” απευθύνει χαιρετισμό η Πρόεδρός του κ. Άουρα Ματιάτου.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς, οι συνδιοργανωτές και ο ομιλητής σας προσκαλούν όλους εγκάρδια.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ  POROSNEWS: 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ,,ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ...
13 Σεπ 2012
Με την ιταλική συνθηκολόγηση, το 1943, οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κεφαλονιά και μετά από μεγάλη μάχη με τους 12.000 Ιταλούς στρατιώτες της Μεραρχίας Acqui (Divisione Acqui) που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην ...
http://porosnews.blogspot.com/

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

kefalonia-map
   Το νησί καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1941, μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας. Οι Ιταλοί μετέφεραν στο νησι την μεραρχία Acqui και την κατασκεύασαν αρκετά οχυρωματικά έργα σε διάφορα στρατηγικά σημεία του νησιού, για να το προστατέψουν από πιθανή επιθετική ενέργεια των συμμάχων. Τον σεπτέμβριο του 1943 με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τους Γερμανούς, για να καταλάβουν τις θέσεις των Ιταλικών στρατευμάτων και για να παραλάβουν τον οπλισμό τους πριν αυτός περάσει στα χέρια των ανταρτών. Ομώς τα πράγματα δεν κύλισαν τόσο ήσυχα, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί μάχη για την κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς.
  Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στην σφαγή της Ιταλική μεραρχία που έγινε μετά την πτώση του νησιού στα χέρια των Γερμανών. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές οι Ιταλοί είχαν 1200 άνδρες σε απώλειες κατά την διάρκεια των μαχών, ενώ περισσότεροι από 5000 άνδρες εκτελέστηκαν στο νησί τις μέρες που ακολούθησαν. Το σύμβολο της σφαγής των Ιταλών είναι το κόκκινο σπίτι ή Casa Rossa της οικ.Αμπατίελου είναι  στη περιοχή Λάσση στη θέση Φανάρι, στα ΒΔ της χερσονήσου του Αργοστολίου, όπου μόνο σε αυτό εκτελέστηκαν 129 αξιωματικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου