Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Για τον ένα χρόνο από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

δειτε και την αναρτηση

Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθάνεις…

...όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα
Με λένε Παύλο Φύσσα απο τον Περαία

Ο Παύλος Φύσσας πέθανε στα 34, όρθιος και σε δημόσια θέα.

Είχε μάνα και πατέρα, κοπέλα και φίλους.  Είχε και απόψεις. Μίλησε για τον Γρηγορόπουλο και για τον  αγωνιστή της Γένοβα του 2001, Κάρλο Τζουλιάνι, μίλησε για τους μετανάστες και για άλλους «αλήτες». Και τους υπερασπίστηκε στους ρυθμούς της ραπ.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς είχε επίσης στοιχεία και ιδιότητες. Είχε κι αυτός μια μάνα και έναν πατέρα, γυναίκα και παιδιά. Είχε και απόψεις. Αυτές τις εξέφραζε μέσα από τις πρακτικές και τις πράξεις του. Ήταν στην ηγετική ομάδα της τοπικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Νίκαιας και δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Παύλο Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου 2013.
Ήταν η δολοφονία Φύσσα ένα τυχαίο γεγονός;
Όχι, ο Φύσσας δεν πέθανε όμορφα, όπως ήθελε. Και όχι, η δολοφονία του δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός ή μεμονωμένο περιστατικό. Ήταν μία πολιτική πράξη. Με πολλούς αυτουργούς, σε συνδυασμό αποφάσεων, όλες σε σύμπνοια και άρτια εκτελεσμένες. Πράξεις και αποφάσεις που δεν γεννήθηκαν εκ του μηδενός, αλλά ήταν απόρροια μιας ολόκληρης δομής που έχει τη δική της ιστορία.
Η δολοφονία Φύσσα ήταν ένα ανάμεσα σε μια σειρά εγκληματικών πράξεων που όμως δεν έτυχαν της ίδιας αναγνωρισιμότητας.

Ας θυμηθούμε τη χάραξη με ξυράφι της σβάστικας στο χέρι της φιλολόγου στα Χανιά το 2012 επειδή δίδασκε αφιλοκερδώς την ελληνική γλώσσα σε μετανάστες, τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, επειδή απλά ήταν μετανάστης, τον ξυλοδαρμό των Αιγύπτιων ψαράδων το 2013 στο Πέραμα γιατί οι αλλοδαποί εργάτες πρέπει «να δίνουν λογαριασμό στη ΧΑ και στους Έλληνες πολίτες» όπως είπε βουλευτής της, την επίθεση σε ομάδα του ΚΚΕ που έκανε αφισοκόλληση στο Πέραμα αλλά και την επίθεση στο δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Αγία Παρασκευή, το 2013 και αυτά.
Ναι, η δολοφονία Φύσσα έχει ένα εξέχον στοιχείο που την ξεχωρίζει ιστορικά από τα άλλα περιστατικά: αποτέλεσε την καταλυτική στιγμή που ανάγκασε την κυβέρνηση στην ως δια μαγείας αποκάλυψη 32 φακέλων και την αποστολή τους στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο αρχηγός, βουλευτές και μέλη της ΧΑ προφυλακίστηκαν, ενώ έγινε και μια κάποια έρευνα για την διείσδυση της ΧΑ στα ένοπλα σώματα. Έρευνα η οποία οδήγησε σε συλλήψεις αστυνομικών και σε παραιτήσεις αξιωματικών της αστυνομίας.
Τελειώσαμε δηλαδή με το φασισμό; Γίναμε δολοφόνοι του παρελθόντος, όπως μας ήθελε ο Killah P (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Παύλου Φύσσα που σημαίνει «Δολοφόνος του παρελθόντος»);
Τα πρόσφατα γεγονότα μας δείχνουν ότι όχι μόνο δεν τελειώσαμε με το φασισμό, αλλά ότι οι πρακτικές του επεκτείνονται πέρα από τους μετανάστες και τους αριστερούς. Η πρόσφατη επίθεση σε ζευγάρι ομοφυλόφιλων στην πλατεία Ομονοίας είναι ενδεικτική. (Το τραγικό –με την αρχαία έννοια του όρου- είναι ότι πρώτοι έτρεξαν να τους βοηθήσουν μία χρήστης ναρκωτικών και ένας Πακιστανός μετανάστης).
Κι αν κάποιοι δεν εντυπωσιάζονται ούτε σοκάρονται από αυτό το περιστατικό, τότε τι πρέπει να σκεφτούμε για ένα πρόσφατο άρθρο που αναρτήθηκε από την οικολογική πτέρυγα της ΧΑ το οποίο στοχοποιεί και τους ανάπηρους, ξεθάβοντας όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος που ο Φύσσας θέλει να σκοτώσουμε. Ή μήπως δεν πρόκειται για φαντάσματα;
Όταν η προεκλογική ρητορική της πολιτικής δεξιάς δεν διαφέρει σε τίποτα από τη φασιστική ιδεολογία (θυμίζουμε τα αλησμόνητα λόγια του πρωθυπουργού μας εν έτει 2012 ότι «θα ανακαταλάβει το κέντρο των πόλεών μας από τους μετανάστες που το έχουν κατακλύσει» και ότι «η λαθρομετανάστευση έχει εξελιχθεί σε άοπλη εισβολή»). Όταν ο άκριτος εθνικισμός διατηρείται σταθερά σε θεσμικό επίπεδο. Όταν οι ναζιστικές οργανώσεις έχαιραν επί 26 χρόνια όχι μόνο προκλητικής ασυλίας αλλά και συνεργασίας με το κράτος (ας θυμηθούμε την υπόθεση Μπαλτάκου). Όταν το κράτος τις χρησιμοποιούσε για να διαλύσει τις μαζικές διαδηλώσεις - σύμφωνα με δηλώσεις πρώην μέλους της ΧΑ. Όταν χρησιμοποίησε τη ΧΑ ως μοχλό αποσυμπίεσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας μέχρι του σημείου που άρχισε να γίνεται απειλητική. Όταν η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη δολοφονία Φύσσα για να προβληθεί ως εγγυητής της τάξης και της ασφάλειας.
Όμως η συνειδητή απόπειρα εκφασισμού της κοινωνικής συνείδησης δε σταματά εκεί, αλλά διαχέεται παντού: μάθαμε να θεωρούμε φυσιολογικό τον «αιφνίδιο θάνατο» δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, το εφιαλτικό μαύρο της ΕΡΤ, τις θεαματικές μεταμεσονύκτιες βίαιες συλλήψεις αγωνιστών της Χαλκιδικής μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, τις σφαίρες εναντίον εξαθλιωμένων αλλοδαπών εργατών από τους φραουλοπαραγωγούς στη Μανωλάδα, μάθαμε να μην αγανακτούμε απέναντι στον βαθιά μισαλλόδοξο, διχαστικό και συχνά παραληρηματικό λόγο της θρησκευτικής ηγεσίας και μελών της κυβέρνησης, μάθαμε να γλιστράμε ανάλαφρα στον κοινωνικό αυτοματισμό και μας φταίει κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα, μάθαμε ότι κι εμείς οι ίδιοι είμαστε συνένοχοι καθώς «μαζί τα φάγαμε», άρα πρέπει να τιμωρηθούμε παραδειγματικά. Μάθαμε να δεχόμαστε ως πανάκεια την ποινικοποίηση των πάντων, ακόμα και της αναπνοής μας…
Όταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα του φασισμού είναι διπλό:
Αφενός έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις ίδιες τις φασιστικές πρακτικές και πράξεις, δηλαδή την θεσμική αλλά και εξωθεσμική κτηνώδη βία εναντίον κάθε προσώπου ή κινήματος που στοχοποιείται.
Αφετέρου έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εισβολή φασιστικών ιδεών στην κοινωνική συνείδηση,
Γιατί είμαστε όλοι σήμερα εδώ;
Γιατί ο φασισμός πρέπει να ξεριζωθεί από τα κάτω, από μένα και σένα από την ίδια την κοινωνία των απλών ανθρώπων όσο είναι ακόμη καιρός.
Γιατί ο φασισμός δεν κάνει εξαιρέσεις, δεν απειλεί μόνο μετανάστες, ομοφυλόφιλους, ανάπηρους και διαφωνούντες, αλλά επιδιώκει να συντρίψει κάτω απ’ την βρωμερή του μπότα κάθε λογική, κάθε ανθρωπιά, κάθε δίκαιο, κάθε αξιοπρέπεια, κάθε ελευθερία, κάθε τι που θυμίζει αγάπη για τη ζωή.
Για όλ’ αυτά είμαστε και θα είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ ώστε παραφράζοντας τον ποιητή να παλέψουμε να ακουστεί «μιας αιωνιότητας φωνή για τους απεγνωσμένους».

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο
Κεφαλονιά, Σεπτέμβρης 2014


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
ΠΕΜΠΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014, 7:00μμ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου