Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Από τη Μελίνα στην Αμάλ:

«Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν, όμως, έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…» (Μελίνα Μερκούρη).
Στην εκστρατεία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα που ξεκίνησε το 1982 η Ελλάδα είχε την ευτυχία να κρατά τη «σημαία» της διεκδίκησης ένα πρόσωπο με διεθνή ακτινοβολία. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν ιδανικότερη «προμετωπίδα» μας σ’ αυτό τον αγώνα με κομβικό σημείο το επίσημο αίτημα για την επιστροφή τωνΓλυπτών του Παρθενώνα που υπέβαλλε η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1984 σε Γενική Διάσκεψη της Ουνέσκο.

Από το 1984 και τη Μελίνα στο 2014 και τον Κλούνεϊ

Τριάντα χρόνια μετά, το αίτημα επιστροφής βρήκε πάλι ένα πρόσωπο διεθνούς ακτινοβολίας στη σταυροφορία για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών και λίγο αργότερα την, επίσης διάσημη σύζυγό του. Με μια μικρή διαφορά: δεν είναι Ελληνες… Ο Αμερικάνος ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφοςΤζορτζ Κλούνεϊ ήταν αυτός που άνοιξε νέο «χορό» δηλώνοντας σε μια απρόσμενη στιγμή τον Φεβρουάριο του 2014 ότι είναι «σωστό» και «δίκαιο» να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η απάντηση δόθηκε μάλλον μια ανύποπτη στιγμή σε ερώτηση που δέχτηκε από ελληνίδα δημοσιογράφο για την ταινία του«Μνημείων Ανδρες» (που έχει ως θέμα τη σωτηρία έργων τέχνης από τους ναζί) στο πλαίσιο του 64ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου.
«Ηταν μια ερώτηση την οποία αποφάσισα εκείνη τη στιγμή – δεν την είχα σκεφτεί από πριν…», είπε αργότερα η 24χρονη δημοσιογράφος Ελίζα Χριστοδουλίδη που για να καταφέρει, μάλιστα, να μπει μέσα στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου έκανε ελιγμούς «που δεν άρεσαν στους διπλανούς μου…». Σε αντίθεση με εκείνη, ο53χρονος βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός φαίνεται ότι είχε μελετήσει το θέμα και είχε πάρει συνειδητά θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Οταν ο Κλούνεϊ μίλησε για τα Γλυπτά: τον λάτρεψαν αλλά και τον μίσησαν

Τόσο συνειδητά που δεν έδειξε να κάνει πίσω όταν οι «ενοχλητικές» δηλώσεις του -μπορεί να χαιρετίστηκαν με ενθουσιασμό από χιλιάδες θαυμαστές του ανά τον κόσμο αλλά- προκάλεσαν πικρόχολα σχόλια βρετανών κυβερνητικών στελεχών. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλούς της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, Τζον Γουιτινγκέιλ, ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε ότι ο ηθοποιός δεν ξέρει τι λέει.
«Είμαι θαυμαστής του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι πιθανώς δεν γνωρίζει την ιστορία των “Ελγίνειων” Μαρμάρων και το νόμιμο δικαίωμα που έχει η Βρετανία για αυτά. Είναι Αμερικανός. Υποθέτω ότι δεν ξέρει γιατί η Βρετανία απέκτησε τα “Ελγίνεια” Μάρμαρα. Υπάρχει η ισχυρή άποψη ότι πρέπει να παραμείνουν στη Μ. Βρετανία», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γουιτινγκέιλ. Οσο για τον δήμαρχο Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, υπήρξε μάλλον προκλητικός: κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ τον αμερικανό ηθοποιό ότι …υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα μπορούσε να είχε ξεχάσει το ζήτημα -Αμερικάνος είναι, ούτως ή αλλιώς ο άνθρωπος. Ομως, επανέκαμψε μέσα λίγα 24ωρα μετά τις πρώτες δηλώσεις του ζητώντας δημόσιο διάλογο και θυμίζοντας ότι το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν επιστρέψει θησαυρούς στην Ελλάδα. Στο πλευρό του ήταν οι ηθοποιοί Ματ Ντέιμον και Μπιλ Μάρεϊ συμπρωταγωνιστές του στην ταινία «Μνημείων ΄Ανδρες». Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Μπιλ Μάρεϊ, τονίζοντας ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «πέρασαν πολύ καλά εδώ (εννοώντας το Βρετανικό Μουσείο), αλλά στο Λονδίνο επικρατεί συνωστισμός. Υπάρχει πολύς χώρος εκεί στην Ελλάδα. Η Αγγλία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία και να αφήσει την τέχνη να επιστρέψει εκεί από όπου προήλθε». Και κατέληξε με χιούμορ που άφησε εμβρόντητους τους Βρετανούς: «Οι Ελληνες είναι πολύ γενναιόδωροι. Θα τα δάνειζαν καμιά φορά»…

Η περίφημη δημοσκόπηση του Guardian: 88% υπέρ επιστροφής

Στις 12 Φεβρουαρίου 2014 ο Guardian διενήργησε δημοσκόπηση μέσω Διαδικτύου για το τον επαναπατρισμό ή όχι των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα αποτελέσματα ήταν αποστομωτικά: Το 88% των ερωτηθέντων θεώρησαν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα και μόλις ένα 12% ήταν αρνητικό με τον επαναπατρισμό τους.
Λίγους μήνες αργότερα θα αποδεικνυόταν ότι πίσω από τη θέση του, κατά τ’ άλλα μαχητικού και σκεπτόμενου Τζορτζ Κλούνεϊ -μεταξύ άλλων και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο- ήταν η Αμάλ Αλαμουντίν. Η 36χρονη λιβανέζικης καταγωγής δικηγόρος, επίσημα αρραβωνιασμένη με τον Κλούνεϊ από τον περασμένο Απρίλιο, δεν κατάφερε μόνο να «τυλίξει» τον διασημότερο εργένη του πλανήτη αλλά, όπως υποστηρίχθηκε, να του κάνει και μια μικρή … πλύση εγκεφάλου σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.

Telegraph: Αναζητήσατε τη γυναίκα…

«Οταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ αναφέρθηκε στην επιστροφή των “Ελγίνειων” Μαρμάρων στην Ελλάδα νωρίτερα φέτος η αιφνίδια αυτή παρέμβασή του προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς θαυμαστές του και θλίψη μεταξύ βουλευτών που αντιτίθενται στην άποψή του. Τώρα αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον του ηθοποιού μπορεί να σχετίζεται από την ευαισθησία που δείχνει στο ελληνικό αυτό ζήτημα η σύζυγός του», σημειώνει το άρθρο της Telegraph.
Αλήθεια ή όχι, γεγονός παραμένει ότι η διεθνώς διάσημη δικηγόρος που παντρεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βενετία τον αμερικάνο σταρ έχει μια υπολογίσιμη «φαιά ουσία».  Η Τζούλια Ρόμπερτς την έχει αποκαλέσει «όμορφη» και «έξυπνη». Ο δικηγόρος Μαρκ Στήβενς που την προσέλαβε να εκπροσωπήσει τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασανζ, έχει επίσης πει γι’ αυτήν: «Είναι μια υπέροχα φωτισμένη γυναίκα, είναι ανεξάρτητη, έχει ένα μυαλό Ρολς-Ρόις και κοινωνικές ικανότητες για να … πεθάνει κανείς. Είναι φοβερή!». Κι ο σύζυγός της απλά έχει δηλώσει ότι: «Είναι η πιο σέξι δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο».
Καλλιεργημένη, όμορφη, ακτιβίστρια και σκεπτόμενη, η νέα κυρία Κλούνεϊ αποδεικνύει και εμπράκτως το ενδιαφέρον της για το ελληνικό ζήτημα με το ταξίδι της στην Ελλάδα από τη Δευτέρα 13 έως την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου για να διαμηνύσει τις θέσεις της υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Την Αμάλ Αλαμουντίν, που θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, θα συνοδεύει ο Τζόφρι Ρόμπερτσον«αφεντικό» της στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers του Λονδίνου και ο πρόεδρος του παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ.

Η επίσημη δήλωση του δικηγορικού γραφείου της Αλαμουντίν

Αργά σήμερα το απόγευμα, 4 ημέρες πριν φτάσει στην Ελλάδα η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, η ακτιβίστρια δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν μαζί με τον επικεφαλής της νομικής εταιρίας με την οποία συνεργάζεται, της Doughty Street Chambers, δόθηκε δελτίο Τύπου για την επίσκεψή τους. Απ’ αυτό, γίνεται σαφές ότι η ίδια ηελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στη νομική εταιρία και αναφέρεται ότι έχει οριστεί πρόγραμμα συναντήσεων ώστε να συζητηθεί ο τρόπος που μπορεί να διεκδικηθεί η επιστροφή.
«Οι δικηγόροι της εταιρίας Doughty Street, Geoffrey Robertson, QC, και  Amal Alamuddin Clooney θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Αθήνα στις 13 με 16 Οκτωβρίου 2014, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Το 2006 ο κύριος Robertson ηγήθηκε νομικά της πρωτοβουλίας να επιστραφεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας η σορός του Αβορίγινα της Τασμανίας. Ο κ. Robertson και η κ. Clooney κλήθηκαν πρώτη φορά από την Ελληνική Κυβέρνηση να παράσχουν τις νομικές συμβουλές τους για το θέμα των Μαρμάρων το 2011. Θα παραστούν σε μια σειρά συναντήσεων που ορίστηκαν να γίνουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, και του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το «κάρφωμα» των Times

«Δεν φτάνει που έκλεψε τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου, απ’ ό,τι φαίνεται η κυρία Κλούνεϊ θέλει να κλέψει τα πιο περιζήτητα μάρμαρα του κόσμου. Ή, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας, να τα ελευθερώσει», αναφέρουν με τη σειρά τους οιTimes σε δημοσίευμα με το οποίο «καρφώνουν» την Αμάλ Αλαμουντίν λίγα 24ωρα πριν έρθει στην Ελλάδα. Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι «η Αμάλ, μόλις μια εβδομάδα μετά το γάμο της, στρέφει την προσοχή της μακριά από τον σαν Έλληνα θεό συζυγό της, προς τα – κυριολεκτικά πιο σμιλεμένα – μάρμαρα του Έλγιν, συμβουλεύοντας την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή τους».
Θα υπάρξει αποτέλεσμα στις συναντήσεις των Βρετανών δικηγόρων με τους κ.κ. Σαμαρά και Τασούλα που, σημειωτέον, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ποια μέρα και ώρα θα είναι; Οπως και να έχει το πράγμα, η επίσκεψη της φρεσκοπαντρεμένης Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ στην Ελλάδα θα πάρει διεθνή δημοσιότητα. Για το αν θα ωφελήσει το ελληνικό αίτημα δεν μένει παρά να το δούμε…
Πηγή: thetoc KAI  e-kefalonia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου