Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Αντώνιος Βασιλάκης - Συνέντευξη στο Ράδιο Κρήτη


  • Αντώνιος Βασιλάκης Συνέντευξη στο Ράδιο Κρήτη
    Την άποψη του ότι το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έχει συληθεί από τυμβωρύχους, εξέφρασε ο Ηρακλειώτης αρχαιολόγος, Αντώνης Βασιλάκης.
    Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο κ. Βασιλάκης
    στήριξε τον ισχυρισμό του αυτό, αφενός στο ότι ο νεκρός βρέθηκε μισός μέσα και μισός έξω από τον τάφο κι αφετέρου στο ότι δίπλα του δεν εντοπίστηκε κανένα εύρημα που να υποδηλώνει πλούτο, εκτός από τα ελάχιστα κομμάτια από το φορείο του.


    Ο γνωστός αρχαιολόγος μίλησε και για το θέμα της ταυτότητας του νεκρού, επισημαίνοντας ότι μπορεί να ήταν οποιοσδήποτε κι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά ευρήματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε με καυστικό τρόπο στον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία της χώρας έβγαλε προς τα έξω το θέμα των ανασκαφών, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για άστοχους χειρισμούς, αλλά και για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της Αμφίπολης για ιδιοτελείς σκοπούς.
    Στο Ράδιο Κρήτη μίλησε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης.
    Ο κ. Ταβερναράκης είπε συγκεκριμένα ότι το εργαστήριο αρχαίου DNA το οποίο υπάρχει στο ΙΤΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάλυση του γενετικού υλικού του νεκρού της Αμφίπολης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί από το Ίδρυμα κάτι τέτοιο.
    Ακόμη, αιτιολόγησε τα όσα ακούγονται περί πιθανής μεταφοράς των οστών στο εξωτερικό για ανάλυση του DNA, με το ότι το σχετικό εργαστήριο του ΙΤΕ ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, ενώ αντίστοιχα ιδρύματα άλλων χωρών έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοιου είδους αναλύσεις.
    Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως ανέφερε τόσο ο κ. Ταβερναράκης, όσο και ο κ. Βασιλάκης, η ανάλυση του DNA ενδεχομένως να δώσει κάποια στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού, μπορεί ωστόσο και να μην αποκαλύψει τίποτα, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα παλιά δείγματα να έχουν ανακατευτεί με μεταγενέστερο DNA και η ανάλυση να δώσει ψευδή αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου