Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Περί πρόγνωσης σεισμών από αρχαιοτητας, και ο Πόρος και η ιστορία του! To γέννημα του σεισμού 1953

 

Ο φιλόσοφος Αναξίμανδρος στην Σπάρτη

Ο μεγάλος φυσικός φιλόσοφος Αναξίμανδρος από τη Μίλητο, μαθητής του Θαλή, που γεννήθηκε το 610 π.Χ. και πέθανε λίγο μετά το 546 π.Χ., διέμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα στη Σπάρτη. Εκεί τοποθέτησε στα ηλιακά ρολόγια της πόλης τον γνώμονα, που ο ίδιος επινόησε πρώτος, για να δείχνει τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες. (Ο γνώμων αποτελείτο από μια κάθετη ράβδο πάνω στο ηλιακό ρολόι. Πάνω σ'αυτό μπορούσαν να σχεδιαστούν τρεις ομόκεντροι κύκλοι: ο μικρότερος ήταν εκείνος τον οποίο άγγιζε η σκιά της άκρης της ράβδου, το μεσημέρι, κατά το θερινό ηλιοστάσιο. Ο μεγάλος κύκλος έδειχνε το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν η σκιά το μεσημέρι επεκτεινόταν στο ανώτερο σημείο. Ο μεσαίος κύκλος έδειχνε τις ισημερίες). Κατά την παραμονή του στη Λακεδαίμονα προέγνωσε μεγάλο σεισμό και προειδοποίησε τους κατοίκους να παραμείνουν τη νύχτα στο ύπαιθρο. Πράγματι λόγω του σεισμού καταστράφηκε σχεδόν όλη η πόλη (σημειωτέον ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει σχέση με τον μεγάλο σεισμό του 464 π.Χ. κατά τον οποίο καταστράφηκε εκ νέου η πόλη και έδωσε την ευκαιρία στους είλωτες να εξεγερθούν). Ὲτσι μπορούμε να γνωρίζουμε πότε ο μεγάλος φιλόσοφος βρέθηκε στη Λακεδαίμονα, καθώς γνωρίζουμε το χρόνο που έγινε ο σεισμός αυτός, ήταν το έτος 550 π.Χ. και είναι ο πρώτος σεισμός της ελληνικής αρχαιότητας, τον οποίο αναφέρουν γραπτές πηγές.
Παραθέτουμε τα αποσπάσματα των αρχαίων πηγών που αφορούν τα προαναφερόμενα.
ΔΙΟΓΕΝΗ ΛΑΕΡΤΙΟΥ ΙΙ 1. Ἀναξίμανδρος Πραξιάδου Μιλήσιος ... εὖρεν δὲ καὶ γνώμονα πρῶτος καὶ ἔστησεν ἐπὶ τῶν σκιοθήρων ἐν Λακεδαίμονι, καθά φησι Φαβωρῖνος ἐν Παντοδαπῆι ἱστορίαι, τροπάς τε καὶ ἰσημερίας σημαίνοντα ...
ΚΙΚΕΡΩΝΑ de div. I 50, 112 ab Αnaximandro physico moniti Lacedaemonii sunt, ut urbem et tecta linquerent armatique in agro excubarent, quod terraemotuw instaret, tum cum et urbs tota corruit et monte Taygeto extrema montis quasi puppis avolsa est. Cfr. PLIN. N. H. II 191 et A 28. (μετάφραση: Ο φιλόσοφος της φύσης Αναξίμανδρος προειδοποίησε τους Λακεδαιμονίους να εγκαταλείψουν την πόλη τους και τα σπίτια τους και να περάσουν τη νύχτα οπλισμένοι στα χωράφια, επειδή σύντομα θα γινόταν σεισμός. Πράγματι, γκρεμίστηκε όλη η πόλη κι αποσπάστηκε η κορυφή του Ταϋγέτου σαν πρύμνη πλοίου).
KAI  ΕΠΕΙΔΗ  Ο ΠΟΡΟΣ  ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΓΕΝΝΗΜΑ ΤΟΥ  ΣΕΙΣΜΟΥ,,,1953



ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ  ΛΟΓΟ,, ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ  ΤΟΠΟ  ΠΡΟΣ  ΓΝΩΣΗ
ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΗ ΦΩΤΟ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ  KEFALONIA TODAY

Περί πρόγνωσης σεισμών 

Σεισμοί 1953
Σεισμοί 1953
“Πρόγνωση σεισμού είναι η πρόβλεψη, με σιγουριά, ότι συγκεκριμένου μεγέθους σεισμός πρόκειται να συμβεί σε συγκεκριμένο τόπο και σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Η πρόγνωση που αφορά τους σεισμούς που γεννώνται με φυσικές διαδικασίες στο Γήινο φλοιό δεν έχει επιτευχθεί ως σήμερα, υπήρξαν και υπάρχουν όμως προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Θεωρείται, από μερίδα επιστημόνων, απίθανο να υπάρξει πρόβλεψη σεισμών με χρονική ακρίβεια μεγαλύτερη του ενός ή δύο ετών ή ίσως και χρονική ακρίβεια δεκαετίας και από πολλούς τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση η ίδια η σκοπιμότητα πιο βραχυπρόθεσμων προβλέψεων. Για ρήγματα που έχουν μελετηθεί επαρκώς στατιστικά, μπορούν να συνταχθούν μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής και να γίνουν εκτιμήσεις της πιθανότητας ότι σεισμός κάποιας τάξης μεγέθους θα επηρεάσει την τοποθεσία εκείνη εντός διαστήματος αριθμού μερικών ετών ή δεκάδων ή και εκατοντάδων ετών.
H προσπάθεια για βραχυπρόθεσμη πρόγνωση έχει επικεντρωθεί κυρίως στην αναζήτηση και μελέτη των αξιοποιήσιμων παραμέτρων πρόδρομων σεισμικών φαινομένων”
Αυτά αναφέρει η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια σχετικά με την προγνωση των σεισμών. Εχουμε δεχτεί πολλές ερωτήσεις για αυτό το θέμα απο αναγνωστες μας . Η θέση μας απαλλαγμένη απο θεωρίες συνομωσίας , και ερασιτεχνικούς πειραματισμούς είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής πρόβλεψη ενός σεισμικού γεγονότος. Εχουν γινει πράγματι βήματα πρός την σωστή κατεύθυνση από επιστήμονες όμως η πολυπόθητη ακρίβεια δεν έχει ακόμα υπάρξει. Καί οταν λέμε πρόγνωση εννοούμε ΣΑΦΗ προσδιορισμό μεγέθους , τόπου και χρόνου (το ελάχιστο) και το κυριώτερο ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ !!!!
Βεβαια και πολλοί ερασιτέχνες ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο όμως και εκεί τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά και συνήθως μη αξιοποιήσιμα. Ομως άν στον επιστημονικό κόσμο επικρατεί μία σοβαρότητα όσον αφορά τις πληροφορίες που διαρρέουν , (λόγω της φύσεως του αντικειμένου) , στον ερασιτεχνικό ερευνητικό κόσμο τα πράγματα είναι τελείως ασύδοτα . Επειδή με την διάδοση της ηλεκτρονικής πληροφορίας τέτοιες προβλέψεις βλέπουν συνεχώς τα φώτα της δημοσιότητας , προκαλώντας (μερικές φορές) ακόμα και τον πανικό σε μερίδα των αναγνωστών,θεωρήσαμε υποχρέωση να παρουμε θέση το θέμα.
Μία πρόγνωση γίνεται και σκοπό έχει την αξιοποίηση της πληροφορίας πρός όφελος του πληθυσμού άν πρόκειται να υπάρξει κάποιο γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Ομως γνωρίζετε ακόμα και μια επιστημονική πρόγνωση που θα επαληθευόταν , άν δημοσιοποιείτο σε απροετοίμαστο “κοινό” θα προκαλούσε βαρύτερες απώλειες από τον πανικό , σε συγκριση με το αναμενόμενο γεγονός σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ?
Πόσο μάλλον άν το υποτιθέμενο γεγονός “παιζόταν” άν θα βγεί ή όχι.
Σε αυτό το σημείο έρχονται οι κάθε λογής σεισμοπροφήτες και τσαρλατάνοι και ανεβάζουν πληροφορίες για αναμενόμενα σεισμικά γεγονότα στον Ελληνικό ή διεθνή χώρο με τόση ελαφρότητα και βεβαιότητα , σαν να προβλέπουν μια βροχόπτωση. Και δεν μιλάμε για 5αράκια , αλλά για 6+ που και απο μόνο του σαν νούμερο κάνει τους πάντες να ανησυχούν. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ποικίλουν από το φως του ήλιου , τα σύννεφα , τα ηλεκτρικα ρεύματα , τα μαγνητικά πεδία , τα υπόγεια “συστατικά” μέχρι και αστρολογικά φαινόμενα ή και ….αστρολογικές προβλέψεις. Και άν αυτά κάνουν κάποιο γνώστη να γελάει , σε άλλους ανθρώπους που έχουν άγνοια ,τους κάνει να ανησυχούν. Οταν μάλιστα ο τόπος δεν αναφέρεται , αλλά αόριστα “κάπου” στην Ελλάδα θα κάνει σεισμό της τάξεως 6+ μέσα στις επόμενες 5 μέρες …ε τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Φυσικά κανείς δεν σχολιάζει εκ των υστέρων ή δεν τράβηξε το αυτί κάποιου και να του πεί “ελα εδω ρε μάστορα ο σεισμός σου δέν έγινε”…
Κανονικά η πολιτεία θα έπρεπε να επέμβει και να τα σταματήσει . Ομως όλοι δυστυχώς γνωρίζουμε που ζούμε , οπότε μόνοι μας θα πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας.Και ο μόνος τρόπος προστασίας είναι το “φιλτράρισμα” της πληροφορίας.Μην υιοθετούμε ότι διαβάζουμε άν δεν προέρχεται απο επιστημονικά χείλη . Συνήθως (και 99% στην περίπτωση την σεισμών) δέν ισχύει.
Όμως θα ήταν άδικο άν δεν αναφερθούμε και στους αγνούς ερασιτέχνες ερευνητές (όπως ο φίλος μου ο Σωτήρης) που έχουν υιοθετήσει τους δικούς τους τρόπους (άσχετα άν είναι στο σωστό δρόμο ή όχι- η προσπάθεια μετράει σε ένα ερευνητή- ) , και οι οποίοι για ερευνητικούς και μόνο σκοπούς δημοσιοποιούν πληροφορίες της έρευνάς τους , με επισήμανση ότι ο σκοπός είναι η “επαλήθευση” ή όχι , με στόχο τη βελτίωση της έρευνας και όχι τον πανικό.
Εναπόκειται σε μας λοιπόν να ξεχωρίσουμε ένα σεισμοπροφήτη απο ένα σοβαρό (και όχι σοβαροφανή) ερασιτέχνη ερευνητή . Δύσκολη η επιλογή γιατί στην Ελλάδα θεωρούμε δεδομένο το “είσαι ότι δηλώσεις”
EARTHQUAKE-NOW
- See more at: http://www.kefaloniatoday.com/epikerotita/perivallon/peri-prognosis-sismon-apo-erasitechnes-101434.html#sthash.kfHOaM1O.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου