Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Σεισμική μελέτη για την Ελλάδα

Ένας σεισμός ισχυρότερος των 5 Ρίχτερ εκδηλωνόταν σχεδόν κάθε μήνα στην Ελλάδα  το 2014. Ήταν μία χρονιά σεισμικής έξαρσης για τη χώρα μας, αφού κατά τη διάρκειά της ο Εγκέλαδος έκανε αρκετά συχνά την εμφάνισή του σε σχέση με το κοντινό παρελθόν, ενώ ενίοτε έδειχνε τις «διαθέσεις» του με μεγάλα μεγέθη σεισμών.
Το πιο πρόσφατο αισθητό του «χτύπημα» σημειώθηκε χθες στην Κεφαλονιά με 4,8 Ρίχτερ, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν καθυστερημένο μετασεισμό των καταστροφικών δονήσεων του περασμένου Ιανουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη ημέρα του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, στον ελλαδικό χώρο σημειώθηκαν 13 σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 5 Ρίχτερ… Δύο εξ αυτών είχαν μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο των 6 βαθμών της κλίμακας.
Η σύγκριση των δεδομένων της πενταετίας δίνει σαφή εικόνα: Το 2009 και το 2010 στη χώρα δεν εκδηλώθηκε κανένας σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ, ενώ το 2013 κατεγράφη μόνο ένα γεγονός με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ δυτικά της Κρήτης. Ενδεικτικό είναι, επίσης ότι ολόκληρο το 2011 σημειώθηκαν στη χώρα μόλις τρεις σεισμικές δονήσεις που υπερέβησαν τους 5 βαθμούς της κλίμακας.
Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι τα δεδομένα που έχουν συλλέξει δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία-ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που πολλοί ισχυροί σεισμοί στην Ελλάδα εκδηλώνονται σε θαλάσσιο χώρο-προσθέτουν, όμως, πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό υλικό για περαιτέρω έρευνα σε σχέση με την περιοδικότητα των σεισμικών φαινομένων στη χώρα μας.
seismoi
πηγη  e-kefalonia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου