Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ‏

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ :

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΑΙΜΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς και σε μια μεθοδευμένα εκφυλιστική διαδικασία  προκειμένου να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση και να μην αποκαλυφθεί το πραγματικό  περιεχόμενο των αποφάσεών της, η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) ψήφισε ένα αντιλαϊκό Προϋπολογισμό και ένα ανύπαρκτο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Ως προς τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2015 (είναι μειωμένος σε σχέση με το 2014 κατά 5,8% ή -3.176.389,62 εκ ευρώ), πρόκειται για απολύτως εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα, ενταγμένο μέσα στους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Παρατηρητηρίου, συμβάλλοντας έτσι στο ματωμένο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού (μείωση χρηματοδότησης προς τους Δήμους κατά 863εκ. τα τελευταία 4 χρόνια).

 Μεταξύ άλλων προβλέπει, μείωση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη λειτουργικών δαπανών  και επενδύσεων όπως προκύπτει από τα Έκτακτα Έσοδα κατά 17,34%, καθώς και μείωση   των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 14%. Προβλέπει επίσης αύξηση των προϋπολογισθέντων εσόδων από Δημοτικά τέλη και φόρους (ΤΑΠ, Τέλος παρεπιδημούντων, τέλος κοινοχρήστων χώρων, Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων κ.α.) σε σχέση με το 2014. Παράλληλα με την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος η Δημοτική Αρχή προκλητικά αφήνει στο απυρόβλητο τέλη που δεν έχουν εισπραχθεί από το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο νησί μας,  και τα οποία ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, όπως πχ το τέλος Λατομικών και Βιομηχανικών  προϊόντων όπου δεν έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ έως σήμερα (!!!). Ενδεικτικά επίσης είναι τα ελάχιστα έσοδα, από όλες τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Κεφαλονιάς (εισπράχθηκαν  μόνο 14.510 ευρώ), αλλά και από τις εταιρείες των Αιολικών Πάρκων (είναι κατά πολύ μικρότερα σε σχέση με αυτά που εισέπρατταν όλοι οι παλιοί Δήμοι) και προϋπολογίζονται  για το 2015, λιγότερα σε σχέση με το 2014 κατά 54,22% (!!!)

Ως προς τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του έτους 2015, η λογική που βάζει η Δημοτική  Αρχή είναι ο ισοσκελισμός Εσόδων – Εξόδων. Αυτό πραχτικά συνεπάγεται, ένταση της φορομπηχτικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων, αφού από την μια τα έσοδα του Δήμου από τον κρατικό  προϋπολογισμό  έχουν σχεδόν εκμηδενισθεί,  και από την άλλη οι μισθοί έχουν  μειωθεί κατά  40% και πλέον, ενώ ο προϋπολογισμός για υπηρεσίες και τα έργα που παρέχονται  προς τους  δημότες έχει μειωθεί  κατά 60% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι συντελεστές επίσης των ανταποδοτικών τελών  παραμένουν ίδιοι, όταν μάλιστα σε κάποιες περιοχές είχαν αυξηθεί το 2012.
 Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα. Αυτές οι προτάσεις περιλάμβαναν, την απαλλαγή των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επαγγελματιών της Παλικής (λόγω του σεισμού)  και τη Ερίσσου (λόγω του «Χάρακα»), των ανέργων και των άλλων ευπαθών ομάδων (ΑΜΕΑ, πολύτεκνες, μονογονεικές κ.α.)  από τα ανταποδοτικά τέλη.  Την μείωση επίσης κατά 50% στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες και τις άλλες ευπαθείς ομάδες της υπόλοιπης Κεφαλονιάς και την απαλλαγή των εποχιακών λειτουργούντων μικρών επιχειρήσεων κατά την περίοδο που είναι κλειστά. Την ΑΥΞΗΣΗ των συντελεστών στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα μεγάλα ξενοδοχεία, τις τράπεζες και την εκκλησιαστική περιουσία. Όλα τα παραπάνω καταψηφίστηκαν  από την Δημοτική πλειοψηφία..
Να υπενθυμίσουμε ακόμη, ότι σημερινή Δημοτική  Αρχή το 2012 μείωσε την έκπτωση που γίνονταν στις πολύτεκνες, τρίτεκνες οικογένειες  κ.λπ. από 45% στο 30%. Τέλος, ανακοίνωσε  την από 01.01.2015  κατάργηση της έκπτωσης που γίνονταν στο τέλος  κοινοχρήστων χώρων των επαγγελματιών κατά 50% στην Παλική και 30% στην υπόλοιπη Κεφαλονιά.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2015 αποτελεί τον καθρέπτη της πολιτικής του. Τα νέα έργα που έχουν προγραμματιστεί το 2015, ανέρχονται  μόλις στο ποσό των 70.000 ευρώ!!!! Κανένα νέο έργο που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες δεν υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα και συγκεκριμένα  έργα για κοινωνικές υποδομές που αφορούν την παιδεία, υγεία και πρόνοια, τα  νέα ζευγάρια, έργα αντιπλημμυρικά ,  αντισεισμικής και αντιπυρικής  θωράκισης και προστασίας κ.α.  

Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΠ για το 2015 (η Δημοτική Αρχή τον ψήφισε  μαζί με τον ΦΙΚΟ), είναι μειωμένος κατά 7,92% ή κατά 239.251,30 ευρώ. Επιβάλλει ακόμη ένα αντιλαϊκό μέτρο στα νέα ζευγάρια με την επιβολή τροφείων ύψους 60 ευρώ στους Παιδικούς Σταθμούς, ενώ παράλληλα και προκειμένου να καλύψει την έλλειψη προσωπικού προωθεί την πρόσληψη εργαζομένων μέσω « επαγγελματικής δαπάνης» , δηλ. προωθεί την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Η χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ υπολογίζεται -16,67% σε σχέση με το 2014. Για το Κοινωνικό Παντοπωλείο έως 30.10.2014 έχουν δαπανηθεί μόνο 2.442,61 ευρώ!!! Για το «Βοήθεια στο Σπίτι» έως 30.11.2014 έχουν δοθεί 19.456,77 ευρώ!!!  Ζητήσαμε την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Παιδικούς Σταθμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών, την κατάργηση των τροφείων, την υλοποίηση των έργων επισκευής και συντήρησης τους, την πλήρη και έγκαιρη κρατική χρηματοδότηση  του προγράμματος « Βοήθεια στο Σπίτι». 

Ο Προϋπολογισμός του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου για το 2015, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, τις απλήρωτες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων ( ΕΟΠΠΥ, ΟΓΑ) που αγγίζουν τις 500.000 ευρώ, την ιδιωτικοποίηση των τομέων της καθαριότητας, της σίτισης, της διαχείρισης της περιουσίας και της λογιστικής κάλυψης του ιδρύματος.  Όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι 72 τρόφιμοι του ιδρύματος. Από τον προϋπολογισμό του 2015 προκύπτει ότι παρότι το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου από τον Ιανουάριο του 2014, μεταφέρθηκε στην Μονή Αγίου Ανδρέα, συνεχίζει να καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα 5.000 ευρώ για όλο το 2014 σε ξενοδοχείο που πρότερα στεγαζόταν παρότι δεν το χρησιμοποιεί, μη έχοντας καταγγείλει μέχρι και σήμερα την εν λόγω μίσθωση!!! 

Ο προϋπολογισμός για το 2015 του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ( η συγκρότηση του Προεδρείου -η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετέχει- του έγινε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ που ψήφισε και   ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και «ανταμείφθηκε» με την θέση του Γραμματέα), κινείται στην ίδια «ράγες». Υλοποιεί την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς λειτουργιών όπως η φύλαξη, η είσπραξη των τελών κ.α. Την ίδια ώρα αφήνει ανείσπρακτα τέλη από μεγάλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το λιμάνι. Επαναλάβαμε την θέση μας ότι τα λιμάνια είναι λαϊκή περιουσία και δεν μπορούν να πουληθούν όπως προωθούν ΕΕ-κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή.  
 Η Λαϊκή Συσπείρωση  καλεί τον λαό της Κεφαλονιάς να βγάλει τα συμπεράσματα του για την πολιτική που προωθούν η κυβέρνηση κα οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που προτείνουν και  που την υλοποιούν εκτός των άλλων και με τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς στην τοπική διοίκηση. Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην αγωνιστική αμφισβήτηση της εφαρμογής αυτών των προϋπολογισμών μέσα από ένα ρωμαλέο ταξικό κίνημα. Ένα κίνημα  που θα αναχαιτίζει καθημερινά την επίθεση, θα διεκδικεί όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες του ακυρώνοντας στην πράξη την προωθούμενη πολιτική ΕΕ- κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής, αλλά ταυτόχρονα θα βάζει πλώρη για την δική του εξουσία και λαϊκή συμμαχία ,που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα και όχι του κεφαλαίου.

                                                                                    Αργοστόλι 11 Δεκέμβρη 2014
                                                                                   Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου