Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Παλαιομάνινα

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΟΥ

Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Ξεκινούν ξανά ανασκαφές στην Παλαιομάνινα

         Ύστερα από την οριοθέτηση εκ μέρους του ΥΠΠΟ του αρχαιολογικού χώρου στην Ακρόπολη της Παλαιομάνινας, ξεκίνησαν χθες Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, εργασίες για τον καθαρισμό της περιοχής, προκειμένου η αρχαιολογική υπηρεσία, με επικεφαλή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη να ξεκινήσει το έργο της ανασκαφής το συντομότερο δυνατό.
    Ο απαραίτητος καθαρισμός πέριξ του χώρου της ανασκαφής, κρίνεται επιβεβλημένος για την σωστή επιστημονική εργασία, διότι με το πέρασμα των χρόνων, η φύση έκανε εμφανή την παρουσία της και η ανασκαφή δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει.
      Οι εργασίες αυτές για αποκατάσταση του χώρου, γίνονται εθελοντικά από νέους του χωριού, πάντα σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο κ. Λαμπρινουδάκη...........

ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΝΑΣ 



     Να σημειωθεί τέλος ότι η νέα δημοτική αρχή του Ξηρομέρου και κυρίως οπρόεδρος της ΤΚ Παλαιομάνινας κ. Ε. Σπανός και ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της κοιν. Επιτροπής του δήμου κ. Ν. Ναούμης, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται δίπλα στους επιστήμονες και τους εθελοντές, προκειμένου το τόσο σημαντικό για την Παλαιομάνινα αλλά και το Ξηρόμερο έργο, να ξεκινήσει.

       Η ανασκαφή της Παλαιομάνινας ξεκίνησε το 2006, με πρωτοβουλία της Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, με τη συμβολή του καθηγητή Παν. Κοντού, και βέβαια καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης, με τη στήριξη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων.










1 σχόλιο:

k k είπε...
προς τον συντάκτη του κειμένου.θα ήθελα να μάθω, όχι από μεγάλο ενδιαφέρον αλλά σαν Παλαιομανιώτης που με κατατρώει η περιέργεια. Ποιά είναι αυτή η περιβόητη << μιά τοπική αρχαιολογική εταιρεία η οποία πήρε την πρωτοβουλία >> και δεν αναφέρεται παραμένοντας ωσάν επτασφράγιστο μυστικό ; Θέλω να πιστεύω πως οφείλεται σε παραδρομή και όχι σε ελλειπή ενημέρωση. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των αναγνωστών, σας γνωρίζω τα εξής . Η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας ιδρύθηκε το 1998 αποκλειστικά για να αναδείξει και να προωθήσει πέραν της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς κυρίως τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Από το 1997 και προγενέστερα, μέσω του τότε πολιτιστικού συλλόγου Παλαιομανιντών Σαυρία ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου έριξε τον σπόρο. Με βάση το καταστατικό και την δομή του προαναφερόμενου συλλόγου δεν προβλεπόταν η ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών, έτσι από το 1999 δημιουργήθηκε η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας η οποία το ίδιο έτος της ίδρυσης διοργάνωσε ημερίδα με προσκεκλημένο τον τότε διευθυντή της ΣΤ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αρχαιοτήτων κ. Λάζαρο Κολώνα, άμεσα δόθηκε εντολή και τοποθετήθηκε νάρθηκας στην ακροποτάμια πύλη η οποία κινδύνευε με κατάρρευση . Μετά από συνεχείς οχλήσεις επι τέλους το έτος 2006 διοργανώθηκε 2η ημερίδα στην Παλαιομάνινα σε αίθουσα του δημοτικού σχολείου με προσκεκλημένους τον δήμαρχο κ. Στάικο ο οποίος δεσμεύθηκε και στη συνέχεια κατέθεσε για την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών 10.000 ευρώ , τον καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λαμπρινουδάκη επικεφαλης της ομάδας αρχαιολόγων και τον γραμματέα κ. Κοντό. Η Εταιρεία φίλων των μνημείων Παλαιομάνινας για τον σκοπό αυτό χρηματοδότησε την έναρξη των ανασκαφών με το ποσό των 22.000 ευρώ και με άλλες 8.000 ευρώ διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εκτοτε δεν έπαψε να αναζητά πόρους και με τα πενιχρά εισοδήματα κατάφερε να μην χαθεί η άδεια, θυμίζω την αφίσα των πρόσφατων πολιτιστικών εκδηλώσεων η οποία είχε κύριο σύνθημα την διάθεση των εσόδων για την συνέχεια των αρχαιολογικών ανασκαφών , το αποτέλεσμα βέβαια είναι γνωστό, παρά τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις η απελθούσα δημοτική αρχή αθέτησε τον λόγο της , ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο σήμερα.

2 σχόλια:

  1. Λες και τσου τσιγκλήσαμε ορέ με το blog σου?
    Να δεις ότι την Ιθάκη θα τη βρούνε άλλοι και θα μας την κάμουνε δώρο!
    Και θα ανοίξουμε και υποχρεώσεις με τσου Ξηρομερίτες.
    Λοιπόνε προβλέπω να έβρουνε τον τάφο τση Πηνελόπης που θα γράφει «γυναικών επιφανών εξ απέναντι, πάσα γη τάφος». Χα χα χα χα.
    Τουλάχιστον αυτοί εξυπνήσανε. Εμείς ??

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτοι δειχνει να ξυπνήσανε,, και σίγουρα,, οχι από την δική μας παρεμβολή, με την γνωστοποιηση,, αλλά πες -πες και με τα δικά μας,,,, καποιος καποια στιγμη,, πρέπει να σταματησει τον υπνο και στα δικά μας αρχαιολογικά,, και να δωθεί κάποτε λίγο βέρος και σε αυτά.....Να χουμε και υλικο να ανεβάζουμε ,,γιατι μας βλέπω από την απραξία να στερευουμε από ειδησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή