Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς Ιθάκης

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Προδιαγραμμένη πολιτική επιλογή
το εργατικό ατύχημα στο Δήμο Κεφαλονιάς
Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου (ΕΚΚΙ) καταγγέλλει το εργατικό ατύχημα που συνέβη σε εργάτης καθαριότητας (κλαδευτής δέντρων) του Δήμου Κεφαλονιάς, την Τρίτη 2 Δεκέμβρη, στις 11 τα μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Το κλάδεμα (αποκλειστικά στην πλατεία Αργοστολίου) γινόταν προκειμένου να διαμορφωθεί η «Χριστουγεννιάτικη πόλη», χώρος ευθυμίας και εμπορίου ενόψει των γιορτών. Ο συνάδελφος (συνοδεία μόνο ενός άλλου εργαζόμενου ΙΔΑΧ) κατά τη διάρκεια της εργασίας έπεσε από ύψος και χτύπησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Διακομίστηκε αρχικά στα έκτακτα περιστατικά του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αργοστολίου και εν συνεχεία στην Πάτρα (αρχικά στην κλινική «Άγιος Ανδρέας» και μετά στη νευροχειρουργική του Ρίου). Ιατρικές πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόβλημα στο κεφάλι και στο θώρακα (που η αποκατάσταση θα πάρει πολύ καιρό). Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο συνάδελφος έχει πρόβλημα λόγω του εργατικού ατυχήματος.

Το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά προβλήματα για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει. Η απαξίωση από πλευράς Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) της υπηρεσίας καθαριότητας, η υποκατάστασή της με εργολάβους, η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις εργαλείων, ανταλλακτικών, μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων κ.ά., προοιώνιζαν την έλευση εργατικών ατυχημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι η πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, που έγιναν κάτω από την παρέμβαση του ταξικού κινήματος, δεν εντάχθηκε σε ένα συγκροτημένο σχέδιο που να εγγυάται στην πράξη τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας του προσωπικού. Στο κλάδεμα των δέντρων θεωρούνται «πολυτέλεια» από τη Δημοτική Αρχή οι ζώνες ασφαλείας, το κράνος, η χρήση ειδικού μηχανήματος με «καλάθι ασφαλείας» κλπ. Ανάλογα είναι τα πράγματα σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Πρέπει να επισημανθεί ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού έχει ανέβει η εντατικοποίηση των μονίμων αλλά και η μαζική χρήση ανειδίκευτων – ελαστικά απασχολούμενων.
Καταγγέλλουμε ότι το ατύχημα δεν έχει ακόμη δηλωθεί ως εργατικό στην επιθεώρηση εργασίας και στο ΙΚΑ (από τη Δευτέρα μέχρι τώρα – Τετάρτη βράδυ - που γράφουμε την ανακοίνωση). Επίσης προειδοποιούμε την εργοδοσία να μη διανοηθεί να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως συχνά συμβαίνει, ούτε βέβαια να περιοριστεί σε συστάσεις ή να στο να στείλει την υπόθεση στην εισαγγελία και εκεί να κλείσει και να μπει στο αρχείο. Το περιστατικό δείχνει με τραγικό τρόπο τι σημαίνει μείωση του εργατικού κόστους, μισθολογικού και μη μισθολογικού (ασφάλεια, υγεία, άδειες κλπ), που επιβάλλει το κεφάλαιο και όσοι υπηρετούν το δρόμο ανάπτυξης που ευαγγελίζεται. Η νέα επίθεση στο ασφαλιστικό που εξαπολύουν η ΕΕ και η κυβέρνηση θα τσακίσει όσα δικαιώματα έχουν απομείνει μαζί κι αυτά στην ασφάλεια εργασίας. Το κολοβό μεροκάματο θα μετατραπεί ακόμη περισσότερο σε υπόθεση στην οποία μπορεί να διακινδυνεύσει ακόμη και τη ζωή του ο εργαζόμενος. Φθάνει πια!!!
Το ΔΣ του ΕΚΚΙ απαιτεί να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του συναδέλφου και να παρθούν μέτρα πρόληψης ανάλογων περιστατικών στο μέλλον. Καλεί το λαό να βγάλει συμπεράσματα και να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική της πλουτοκρατίας που στο βωμό των κερδών θυσιάζει τα δικαιώματα των εργατών. Τώρα ξεσηκωμός για να μην περάσει ο νέος αντιασφαλιστικός οδοστρωτήρας!!!
Αργοστόλι 3/12/2014
Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου
 
√  η απάντηση του Δήμου Κεφαλονιας:
 
 
             

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 4/12/2014







Θ Ε Μ Α : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
      

Ενημερώνουμε ότι από πλευράς του Δήμου Κεφαλλονιάς έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για την αναγγελία στις αρμόδιες αρχές (ΙΚΑ-Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας-Αστυνομική Δ/νση) του εργατικού ατυχήματος που συνέβη την 2/12/2014 και ώρα περίπου 10.30 π.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κατάσταση της υγείας του εργαζομένου είναι βελτιούμενη και δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο.
με εκτίμηση,
Στέλιος Παυλάτος
Προιστ. Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου