Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με ευρύτερες συναινέσεις, που θα λογοδοτεί στους ίδιους τους πολίτες σε κάθε βήμα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, θέτοντας 4 προτεραιότητες. "Η χώρα σηκώνει κεφάλι" είπε ο πρωθυπουργός και όρισε ως στόχους την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας για την Ελλάδα και τον λαό.

Οι προτεραιότητες

"Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες περιμένουν να είμαστε κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό ήθος και ύφος εξουσίας" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και έθεσε ως προτεραιότητες:
- την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. "Κανένας συμπολίτης μας από εδώ και στο εξής να μην είναι μόνος και αβοήθητος απέναντι στη κρίση" ξεκαθάρισε, χαρακτηρίζοντας πρώτιστο χρέος τη συνδρομή αυτών που στερούνται βασικά αγαθά, όπως φαγητό, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. "Μεγαλύτερός μας αντίπαλος είναι να συγκρουστούμε με αυτή την πραγματικότητα και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να αντιστρέψουμε την εικόνα" είπε ο πρωθυπουργός.
- την στήριξη της οικονομίας ώστε να επαναλειτουργήσει. Ειδικά για τη μικρή επιχείρηση που βουλιάζει στα χρέη και είναι αντιμέτωπη με το λουκέτο. Μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα ανακουφίσει και να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.
- νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μια δίκαιη βιώσιμη και αμοιβαία λύση να βγούμε από φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. "Είμαστε έτοιμοι γι' αυτή τη διαπραγμάτευση με τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο με στόχο πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή με στόχο να μη δημιουργούμε νέα ελλείμματα αλλά και χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε "Είμαστε έτοιμοι με προτάσεις ρεαλιστικές για το ζήτημα του χρέους, με ολοκληρωμένη πολιτική στις επενδύσεις., μέσα από παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να έχει την δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της". Επανέλαβε, δε, τη δέσμευση της 25ης Γενάρη, διαβεβαιώνοντας "Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, δε σκοπεύουμε να πάμε σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, δε θα συνεχίσουμε όμως και την καταστροφή και την πολιτική της υποτέλειας".
- σύγκρουση με κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα πεδία. Ριζική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, θωράκιση διαφάνειας, αντιμετώπιση διαφθοράς και διαπλοκής, αντιμετώπιση φοροαποφυγής μεγάλου πλούτου, διεύρυνση δημοκρατικών θεσμών.

Κυβέρνηση μιας νέας εποχής

Όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτές οι προτεραιότητες έχουν ως κοινή συνισταμένη την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας για την Ελλάδα και τον λαό.
"Οι πρόσφατες εκλογές, η λαϊκή ετυμηγορία και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη χώρα μας είχαν έναν ισχυρό διεθνή αντίκτυπο" επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας διαπιστώνοντας ότι ελάχιστες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές το διεθνές κλίμα αλλάζει.
"Η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, η Ελλάδα ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει συμμαχίες" είπε και σημείωσε πως "είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε καλόπιστα με όλους".
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αύριο και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είπε πως οι συζητήσεις μαζί τους θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες και παραγωγικές.
"Αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση μιας νέας εποχής. Θα βαδίσουμε με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε ό,τι πρέπει με διάλογο και κοινωνική συναίνεση αλλά χωρίς συμβιβασμούς" ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη, αστοχίες και παραλείψεις.
Με έμφαση, μάλιστα, επεσήμανε ότι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που έχει να αναμετρηθεί με μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.
"Η ευθύνη είναι βαριά αλλά θα προχωρήσουμε με σχέδιο, με πολιτική βούληση και την προωθητική δύναμη μιας ισχυρής και νωπής εντολής που δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε" είπε και κατέληξε "Προχωράμε χτίζοντας νέο υπόδειγμα διακυβέρνησης και δημκιουργώντας σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία".
Φωτο: Εύη Φυλακτού