Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

17 Μαρτίου και τέτοια μέρα πριν από 193 χρόνια, στις 17 Μάρτη του 1821 Ένα ιστορικό γεγονός

AΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ  ΦΙΛΟ  ΟΡΦΕΑ  ΤΖΑΝΝΕΤΟΠΟΥΛΟ:
Αγαπητοί φίλοι,
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, είχα στείλει στους περισσότερους από εσάς το μέηλ που ακολουθεί κάτω από το σκίτσο και έχει σχέση με την τοπική μας ιστορία:
Πρόκειται για ένα καράβι, το οποίο σαν τέτοια μέρα 17 Μάρτη  είχε έρθει από τις Κυδωνίες στον Αρμυρό Καλαμάτας, γεμάτο μπαρουτόβολα για τις ανάγκες του Αγώνα του ΄ 21,  που θα ξεσπούσε τις επόμενες μέρες.
Είναι ένα πολεμικό γεγονός προετοιμασίας του Αγώνα, το οποίο  δεν έχει φωτιστεί όσο θα έπρεπε… Και στους πολλούς παραμένει άγνωστο…
Πιστεύω ότι η παραλαβή του πολεμικού υλικού που είχε γίνει εγκαίρως στη περιοχή μας, ήταν σημαντική και είχε βοηθήσει πολύ την έναρξη της Επανάστασης…
Ας το θυμηθούμε πάλι…


17 Μαρτίου σήμερα και τέτοια μέρα πριν από 193 χρόνια, στις 17 Μάρτη του 1821 ,  έφτασε στο αραξοβόλι Αρμυρού Καλαμάτας ένα καράβι με 400 βαρέλια μπαρούτι και άλλα πολεμοφόδια. Όλα για τις ανάγκες του Μεγάλου Αγώνα που είχε οριστεί να ξεκινήσει μετά από λίγες μέρες, ανήμερα του Ευαγγελισμού. Τα πολεμοφόδια είχαν συγκεντρωθεί  στις Κυδωνίες, (σημερινό Αϊβαλί ) ύστερα από έρανο που είχε κάνει στην Κωνσταντινούπολη το προηγούμενο Φθινόπωρο ο Παπαφλέσσας.   

  Καπετάνιος του καραβιού ήταν ο Χριστόδουλος Μέξης ή Ποριώτης.  
Σημαντικό είναι, ότι μια τέτοια προμήθεια πολεμικού υλικού προσχεδιασμένη και με στόχο να φτάσει το υλικό έγκαιρα στους αγωνιστές της Μεσσηνίας και της Μάνης, δείχνει τη σωστή απόφαση καθώς και την προετοιμασία για την έναρξη της Επανάστασης από την Καλαμάτα. Δείχνει, όμως, ότι είναι και ένα σημαντικό πολεμικό γεγονός, που υπερτερεί κατά πολύ από μεμονωμένες εκδηλώσεις πατριωτών άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, την ίδια χρονική περίοδο, που στράφηκαν με τα όπλα εναντίον κάποιων τούρκων ταξιδιωτών ή φοροεισπρακτόρων.
Υπεύθυνοι για την αναμονή και παραλαβή του υλικού ήταν ο Αναγνωσταράς και ο Νικηταράς.
Την ίδια νύχτα, με 250 φορτηγά ζώα και 200 οπλοφόρους αγωνιστές, πήγαν στον Αρμυρό Καλαμάτας και ύστερα από συνεννόηση με τον Κατσή Μαυρομιχάλη, αδερφό του Πετρόμπεη  ο οποίος ήταν Τελωνοσταθμάρχης,  γιατί το αραξοβόλι ανήκε στη Μάνη, μπήκαν στο καράβι και ξεφόρτωσαν περίπου το 1/3 των πολεμοφοδίων και τα μετέφεραν (νύχτα) σε απόκρημνα κρησφύγετα στην περιοχή της Ιεράς Μονής Μαρδακίου Νέδουσας Αλαγονίας.
Τα υπόλοιπα 2/3 των πολεμοφοδίων τα πήραν στη συνέχεια οι Μανιάτες και ο καπετάν Μέξης άνοιξε πανιά και έφυγε.
Κατά μία εκδοχή, συνοδός του φορτίου από τις Κυδωνίες μέχρι εδώ ήταν ο Χαράλαμπος Μάλης, ένας Κύπριος δάσκαλος και φλογερός πατριώτης, που δίδασκε τα Ελληνικά  στα   παιδιά οικογενειών στην Πόλη. Τον είχε γνωρίσει σε προηγούμενο ταξίδι στην Πόλη ο Παπαφλέσσας, τον είχε κάνει μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ο Χαράλαμπος Μάλης, εκτός από  το φορτίο που συνόδεψε, έμεινε εδώ και έλαβε μέρος στην Επανάσταση. Αργότερα, λόγω της μόρφωσής του, είχε χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θέσεις της τότε Διοίκησης του τόπου μας.  
Η έναρξη, λοιπόν, της Επανάστασης που έγινε εδώ στις 23 Μάρτη με την αναίμακτη Απελευθέρωση και της Καλαμάτας, βρήκε όσους αγωνιστές  είχαν και κρατούσαν σισανέδες και κουμπούρες, να έχουν και γεμάτα τα σελάχια τους με  μπαρουτόσκαγα που είχε φέρει το καράβι του Χριστόδουλου Μέξη…

Να είμαστε καλά και να τα θυμόμαστε αυτά τα ιστορικά γεγονότα!

Σ. Καλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου