Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Τα πράσινα λεωφορεία της γραμμής ΠΕΡΑΜΑ – ΠΕΙΡΑΙΑ Του Παύλου Βασιλάτου Δν/τη Γ‏

Τα πράσινα λεωφορεία της γραμμής ΠΕΡΑΜΑ – ΠΕΙΡΑΙΑ
Του Παύλου Βασιλάτου
Δν/τη ΓΕΛ Σάμης
         Θυμάμαι με νοσταλγία τα πράσινα λεωφορεία της γραμμής ΠΕΡΑΜΑ – ΠΕΙΡΑΙΑ .Έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την παιδική μου μνήμη. Θυμάμαι τους εργάτες που έφευγαν πρωί - πρωί από την γειτονιά μου το Ικόνιο του Περάματος για να προλάβουν το λεωφορείο να πάνε εγκαίρως στις δουλειές τους ,  στα εργοστάσια. Θυμάμαι τους ναύτες που κάθε μεσημέρι γέμιζαν τα λεωφορεία όταν έβγαιναν από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας για την έξοδο τους.
     Οι ναύτες μαζί με τους εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος γέμιζαν κάθε μεσημέρι τα πράσινα λεωφορεία της γραμμής ΠΕΡΑΜΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ στη δεκαετία του '70  , με συνέπεια οι κάτοικοι του Νέου Ικονίου να μην μπορούν να μπουν  σε αυτά . Καθυστερούσαν να πάνε στη δουλειά τους , φώναζαν , έβριζαν τους υπεύθυνους για έλλειψη προγραμματισμού των δρομολογίων σε ώρες αιχμής.

     Ήμουν τελειόφοιτος λυκείου τότε  το 1979 και προσπαθούσα να εισέλθω στο Πανεπιστήμιο για ένα καλύτερο αύριο. 'Έπρεπε και εγώ  να φτάσω στην ώρα μου,  στο φροντιστήριο στην Αθήνα , έπρεπε να αγωνιστώ για το όνειρο μου.
    Από τότε σκεφτόμουν << Πού πάμε ΡΕ? υπάρχει σίγουρα ένα καλύτερο αύριο για τους ανθρώπους αυτούς , για μας τους νέους , για την Ελλάδα γενικότερα ?>> όπου βρισκόμουν και όπου στεκόμουν συναντούσα προχειρότητα , ωχαδερφισμό , ατομικισμό.
    Πέρασαν τα χρόνια μα δυστυχώς <<ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ>> όπως έλεγε ο αείμνηστος ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ .
Αλήθεια πόσες; φορές έκανα αυτές τις σκέψεις ?
    Ειλικρινά δεν θυμάμαι . Σίγουρα πολλές φορές. Η απάντηση πάντα ίδια. Στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα. Πάντα κάποιοι θα βολεύονται και πάντα κάποιοι θα μένουν απέξω.
   Αλλά ας επανέλθουμε στα πράσινα λεωφορεία. Μερικές φορές τα γεμάτα λεωφορεία έπρεπε να κατεβάσουν κάποιους λιγοστούς επιβάτες  στη στάση του Νέου Ικονίου. Επειδή ήταν πιο λίγοι από αυτούς που περίμεναν να μπουν, έπρεπε ο οδηγός να τους κατεβάσει εκατό ίσως και διακόσια μέτρα πιο πέρα.
    Αυτό το γνώριζαν όλοι όσοι περίμεναν και άρχιζαν έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να μπουν <<να τρυπώσουν>> μέσα στο λεωφορείο. Θυμάμαι ότι στην κυριολεξία η πίσω πόρτα έκλεινε στην πλάτη κάποιου ή κάποιων <<τυχερών>> .<< Το θέμα είναι να  τρουπώσω ... Αμα  τρουπώσω τρούπωσα>> όπως έλεγε  η ατάκα του Κώστα Βουτσά στην ταινία <<<Ένα έξυπνο μούτρο>> από τον  παλιό καλό Ελληνικό κινηματογράφο.
    Τι και εάν έμεναν  έξω αυτοί που δεν μπορούσαν να τρέξουν , οι  μεγάλες γυναίκες τα μικρά παιδιά , οι ηλικιωμένοι. Γι αυτούς δεν υπήρχε , δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ  <<πράσινο λεωφορείο >> στην  Ελλάδα
.
Παραπομπές 1η www.youtube.com/watch?v=GYTzq2g2EUk
2η  www.youtube.com/watch?v=sbXjmzPLQDw


1 σχόλιο:

  1. Τώρα να πω στον αγαπητό Βασιλάτο ότι έχει κάπου άδικο?
    Έδεκει στο Ν. Ικόνιο δεν ήτανε που περιμένανε όλοι τη δεκαετία του 70΄ με ένα σκυλάκι στο χέρι και δε χωράανε να μπούνε στο πράσινο? Από εκεί ξεκίνησε η μόδα με τα σκυλιά, γατιά και κουνάβια όλοι μαζί μέσα στα λεωφορεία και καλά που τα παθαίνανε!! χα χα χα.
    Έπειτα αυτά τα προβλήματα είναι «πεζά», προέχουν άλλα πράγματα εντώ στο Ελλάντα.
    Η σωτηρία τση ψυχής πρώτα απ΄ όλα! (Που τραγούδαε και η Πρωτοψάλτη αφού το έριξες και στα τραγούδια).
    Βλέπω εφκειόνε τον «εξαγνισμό» ετούτες τσι άγιες μέρες και μπαίνει ο διάολος μέσα μου και είναι και η αιτία που εγώ για το Παράδεισο θα κοπώ τσι εξετάσεις, με αυτούς τσού «μετανοημένους» παρέα εγώ δε μπάω και ας ψήνομαι στα τάρταρα αιωνίως… χα χα χα χα.
    Ένα πράμα δε θα ξεχάσω που δεν παρατήρησες όμως: Ο γλυκύτερος ύπνος! Το καπέλο του ναύτη για μαξιλάρι ακουμπημένο στο τζάμι (γλύτωνες και τα τραντάγματα από τσι λακκούβες) και 20 λεφτά ροχαλητό μέχρι Πέραμα άμα ήσουνα τυχερός να πιάσεις θέση στο τζάμι βέβαια. Τρία Πάσχα στο στόλο έκαμα φίλε μου και με συνεπήρανε λίγο πάρα πάνω οι θύμησες, να είσαι καλά.
    Χουά χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή