Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ο ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.





Ο ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.
Ο Ναπολέων το 1815 εξορίστηκε από τους Βρετανούς στο νησί της Αγίας Ελένης, ένα νησί που απέχει 1600 χιλιόμετρα περίπου από τις ακτές της Αφρικής και βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο Hudson Lowe ήταν ο Δεσμώτης του Γάλλου αυτοκράτορα σε αυτό το νησί. Όμως ποια η σχέση του, με την Κεφαλονιά?
Οι Βρετανοί κατέλαβαν τον νησί μας στις 5 Οκτωβρίου 1809. Ο μετέπειτα δεσμώτης του Ναπολέοντα, με τον βαθμό Συνταγματάρχη τότε, ήταν επικεφαλής των Βρετανικών δυνάμεων που πάτησαν για πρώτη φορά στο νησί και ο πρώτος Βρετανός Διοικητής Κεφαλονιάς και Ιθάκης (Σύμφωνα με επιστολή του Στρατηγού Oswalt, γενικού Διοικητή του εκστρατευτικού σώματος που κατέλαβε τα Επτάνησα και η οποία υπάρχει ως φωτοαντίγραφο, στο Κοργιαλένειο Ιστ. & Λαογραφικό Μουσείο).
Αναλυτικά τα γεγονότα:

Στις 5 Οκτωβρίου 1809 το Βρετανικό εκστρατευτικό σώμα, με περίπου 4.000 άντρες, οι οποίοι ήταν επιβιβασμένοι σε πολεμικά και μεταγωγικά πλοία, έφθασε στο λιμένα Αργοστολίου. Ο γαλλοιταλός συνταγματάρχης Lorentzo Pierri, επικεφαλής 150 περίπου ανδρών, κλείστηκε στο φρούριο του Αγίου Γεωργίου με σκοπό να προβάλει αντίσταση. Οι Άγγλοι ξεκίνησαν την αποβίβαση στρατιωτικών δυνάμεων, υπό τον Συνταγματάρχη Hudson Lowe και τους λοχαγούς C. W Clarke και Ι. Spanger. Η δύναμη του Βρετανικού εκστρατευτικού σώματος που εκτός από το πεζικό, είχε επιπλέον λίγες ίλες ιππικού και λόχο πυροβολικού, ανάγκασε τον συνταγματάρχη Pierri να συνθηκολογήσει, κατόπιν διαπραγματεύσεων. Οι Γάλλοι είχαν αφήσει συνολικά στο νησί, 193 Ιταλούς και Αλβανούς στρατιώτες με 15 αξιωματικούς και περίπου 120 κανόνια με αρκετό πολεμικό υλικό (βλήματα κανονιών, βαρέλια πυρίτιδας, κλπ). Η φρουρά του κάστρου παραδόθηκε και επιβιβάσθηκε στα βρετανικά μεταγωγικά ως αιχμάλωτη. Μόνο οι αξιωματικοί κράτησαν τα όπλα τους. Τα άρθρα της συνθήκης είχαν ισχύ και για τις μικρές φρουρές Ληξουρίου και Άσσου. Από τις αναφορές του Βρετανού Στρατηγού Oswalt προς το αρχηγείο των Βρετανών , προκύπτει ότι ο πρώτος στρατιωτικός Βρετανός Διοικητής της Κεφαλονιάς, ήταν ο συνταγματάρχης Hudson Lowe, ο οποίος «χαρακτηρίζεται απόλυτα άξιος για τον ρόλο αυτόν και το έργο του οποίου διευκολύνουν μεγαλοκτηματίες της Κεφαλονιάς» όπως ακριβώς μνημονεύεται στις επιστολές. Το έργο του Lowe ορίστηκαν να βοηθήσουν οι Μαρίνος Βέγιας, αξιόλογος πολιτικός και νομομαθής, Δημήτριος Πινιατώρος, Νικόλαος Δελλαπόρτας και Πανταζής Καρύδης. Ο Βρετανός συνταγματάρχης παρέμεινε στην Κεφαλονιά, έως τα μέσα του 1810 και τον διαδέχθηκε ο γνωστός μας, Carlos De Bosset. Η ολιγόμηνη διοίκηση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αναφέρεται και στην βιογραφία του. Μετά την Κεφαλονιά βρέθηκε στην Βρετανία αλλά και στα θέατρα των ευρωπαϊκών πολέμων. Το 1815 ορίσθηκε κυβερνήτης του νησιού Αγία Ελένη. Ο Ναπολέων κρατείτο στο Longwood, ένα ανακαινισμένο αρχοντικό, με μεγάλους κήπους στο πιο απομακρυσμένο και «καταθλιπτικό» τμήμα του νησιού. Αν και επιτρεπόταν στον Γάλλο αυτοκράτορα να διατηρεί συνοδεία και του είχε παρασχεθεί σχετική ελευθερία κινήσεων εντός των ορίων του Longwood, οτιδήποτε άλλο στο νησί ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο, του κυβερνήτη της Αγίας Ελένης, Sir Hudson Lowe .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου