Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ιτούδης: "Δεν υπάρχει μόνο ο Σπανούλης"

Ο Δημήτρης Ιτούδης θα βρεθεί για πρώτη φορά σε Final Four ως πρώτος προπονητής. Εν όψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό, αυτό που είχε να τονίσει είναι πως οι "ερυθρόλευκοι" στηρίζονται στον Βασίλη Σπανούλη, αλλά ο αρχηγός τους δεν είναι το μοναδικό... πρόβλημα για την άμυνα της ΤΣΣΚΑ.

Μετά από οκτώ παρουσίες σε Final Four ως βοηθός προπονητής, ο Δημήτρης Ιτούδης θα βρεθεί στη Μαδρίτη με την ιδιότητα του χεντ κόουτς. Για πρώτη φορά στην καριέρα του. Η εμπειρία που έχει αποκτήσει πάντως από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό αποτελούν έναν μπούσουλα για αυτά που πρέπει να (μην) κάνει προκειμένου να οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης.
Ο Έλληνας προπονητής μίλησε στο euroleague.net για τη φετινή περιπέτεια της ΤΣΣΚΑ, που προκρίθηκε ξανά σε Final Four, τόνισε πως "Ολυμπιακός δεν είναι μόνο ο Σπανούλης", ενώ ευχήθηκε να βρει απέναντί του στον τελικό το Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Κόουτς, οι δεκαπέντε (15) σερί νίκες στην αρχή της χρονιάς είναι κάτι εντυπωσιακό, ακόμη και για μία ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ. Πόσο βοήθησε αυτό το σερί στην αυτοπεποίθησή σας;

"Νομίζω πως δώσατε μόνοι σας την απάντηση. "Έχτισε" την αυτοπεποίθησή μας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως δεν είχαμε στη σύνθεσή μας κάποιους σημαντικούς παίκτες λόγω τραυματισμών. Για παράδειγμα, ο Νάντο (Ντε Κολό) δεν μπορούσε να παίξει λόγω ενός τραυματισμού που είχε από το καλοκαίρι με την εθνική ομάδα, στη συνέχεια χάσαμε τον Μίλος (Τεόντοσιτς) για διάστημα έντεκα αγώνων, μετά ο Μανούτσαρ (Μαρκοϊσβίλι) δεν ήταν μαζί μας, όπως επίσης ο Βίκτορ (Χριάπα), που έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Προσπαθήσαμε, μέσα στην ομάδα, να "χτίσουμε" καλή χημεία με τη λογική ότι υπάρχει νέος προπονητής, νέα φιλοσοφία, νέοι παίκτες και προσθήκες. Νομίζω πως οι νίκες μας βοήθησαν να "χτίσουμε" λοιπόν την αυτοπεποίθησή μας και να καταλάβουμε πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο".
Ο "κορμός" της ομάδας, εφτά - οκτώ παίκτες, είναι ίδιος με πέρσι. Προσπαθήσατε να αλλάξετε τον τρόπο που αγωνίζονται αυτοί οι παίκτες ή να τον βελτιώσετε;
"Αναφέρατε τους παίκτες που έμειναν στο ρόστερ από πέρσι. Είναι σπουδαίοι και έχουν εμπειρία από την Euroleague. Γι αυτό οι παίκτες που πήραμε το καλοκαίρι θέλαμε να ταιριάζουν σε αυτή την εμπειρία και με την επιθυμία της μάθησης, να βελτιωθούμε. Είναι σημαντικό να "παντρεύεις" την εμπειρία με τη δίψα για νίκη. Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον ενθουσιασμό, το πάθος και την ποιότητά τους στο παρκέ. Είναι κάτι που θέλαμε να αλλάξουμε από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν είναι το μόνο. Προσπαθήσαμε να κάνουμε προσαρμογές, με βάση τους παίκτες που έμειναν στην ομάδα".
Η ΤΣΣΚΑ έχει φέτος τον υψηλότερο μέσο όρο παραγωγικότητας της τελευταίας δεκαετίας στην Euroleague. Την ίδια ώρα, η άμυνα έκανε τρομερή δουλειά στο Game 4 των προημιτελικών με τον Παναθηναϊκό. Αυτό δείχνει ότι η ΤΣΣΚΑ έχει ό,τι χρειάζεται στο Final Four;
"Το παιχνίδι δεν βασίζεται στην προσαρμογή; Όλοι ξέρουν ότι η άμυνα θα φέρει τις νίκες και τους τίτλους, αλλά η ΤΣΣΚΑ, η ομάδα μου, έχει επίσης επιθετικό ταλέντο και θα ήμουν χαζός αν δεν το χρησιμοποιούσα για να κερδίσω. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον τελευταίο προημιτελικό έχουμε δει πολλές αλλαγές. Πρώτα απ όλα, προστέθηκε στο ρόστερ ο Αντρέι Κιριλένκο. Εγκλιματίστηκε πολύ γρήγορα, η προσαρμογή του ήταν άμεση, επειδή έχει υπάρξει ξανά στην ομάδα και ξέρει τα περισσότερα παιδιά. Είναι πραγματικός επαγγελματίας. Επομένως μπορούμε να παίξουμε με ψηλά σχήματα. Μπορούμε να είμαστε καλύτεροι στον "αέρα", στην άμυνα και να κάνουμε τόσα πράγματα. Έχουμε πολλές επιλογές όσον αφορά την άμυνα. Αλλά δεν αφορά μόνο τον Αντρέι αυτό. Έχει να κάνει με όλους τους παίκτες και στόχος μας είναι να παίζουμε καλή άμυνα, όπως έγινε στο Game 4, αλλά και στα δύο πρώτα της σειράς, στη Μόσχα. Στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, ήμασταν η καλύτερη ομάδα και για αυτό προκριθήκαμε στο Final Four".
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην κυριαρχία στη διάρκεια της σεζόν, όπως έκανε η ΤΣΣΚΑ, και την κατάκτηση της Euroleague; Το ένα φέρνει το άλλο;
"Έχω την εμπειρία να γνωρίζω πως το Final Four είναι μια διαφορετική ιστορία. Το να φτάσεις μέχρις εκεί είναι μια "μάχη", ένας μαραθώνιος, αλλά τώρα είναι άλλη ιστορία. Το σημαντικότερο όλων είναι πως ο ημιτελικός είναι σαν τελικός. Εννοώ, πως έτσι έχει η κατάσταση. Είναι ένα παιχνίδι, όχι μια σειρά αγώνων. Εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες θα βρεθεί η ομάδα, στο πως θα είναι, στο πως θα εκτελέσει τα plays, την αμυντική στρατηγική, τι θα σου δώσει ο αντίπαλος, ποιον θα σταματήσει από την ομάδα σου, ποιοι παίκτες θα μείνουν ελεύθεροι. Υπάρχουν πολλές παράμετροι. Πολλές μικρές λεπτομέρειες που κρίνουν τον νικητή, λεπτομέρειες που θα δείξουν ποιος θα μπορέσει να φτάσει στη νίκη. Πιστεύω πως δουλέψαμε πολύ μέσα στη σεζόν και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όσον αφορά αυτές τις λεπτομέρειες. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που αλλάζουν μέσα σε έναν αγώνα, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Επομένως, νομίζω πως είμαστε έτοιμοι γι αυτό".
Έχετε παίξει δύο φορές με τον Ολυμπιακό φέτος, έχοντας από μία νίκη. Τι σας εντυπωσιάζει στην πορεία που έκαναν;
"Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που φτάνει για πέμπτη φορά σε Final Four, την τελευταία εφταετία. Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας, η "βάση" της, έμεινε αναλλοίωτη, όπως επίσης η φιλοσοφία που υπάρχει. Κάνουν κάποια νέα πράγματα, αλλά παίζουν καλά ως ομάδα και αυτό έχει αποδειχθεί. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται δίκαια στο Final Four. Όλες οι ομάδες που βρίσκονται στη Μαδρίτη, το αξίζουν. Κυριάρχησαν μέσα στη σεζόν και κέρδισαν τους αντιπάλους τους. Αν θες να γίνεις νικητής και να κατακτήσεις το τρόπαιο, πρέπει να κερδίσεις μεγάλες ομάδες και σπουδαίους παίκτες".
Ο Βασίλης Σπανούλης είναι αήττητος σε Final Four. Συμφωνείτε πως είναι "κλειδί" ο περιορισμός του;
"Ένα από τα Final Four που έχει κερδίσει ήταν... μαζί μου (στο Βερολίνο). Ήμουν βοηθός προπονητής σ τον Παναθηναϊκό, αλλά τώρα είμαστε αντίπαλοι. Είναι ωραίο αυτό που αναφέρατε, καταλαβαίνω τη λογική σας. Μιλάτε για αριθμούς, για όσα έχουν προηγηθεί, αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό Final Four. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική κατάσταση. Ο Βασίλης (Σπανούλης) είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά αν θέλει να μιλήσεις κανείς για την αναμέτρηση της ΤΣΣΚΑ με τον Ολυμπιακό, πρέπει να πούμε ότι ο Ολυμπιακός κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, οπότε ίσως πρέπει να πάμε με τη λογική ότι είμαστε το αουτσάιντερ στο παιχνίδι. Είναι καλό να παραμένεις ταπεινός και να θεωρείς εαυτόν αουτσάιντερ. Είδα τους παίκτες μου να πανηγυρίζουν την πρόκριση στο Final Four, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ξαναβρεθεί εκεί. Επίσης, εγώ έχω βρεθεί πολλές φορές σε Final Four.
Ξέρουμε ότι είναι δύο παιχνίδια, δύο ακόμη νίκες που πρέπει να γίνουν. Μοιάζει εύκολο, αλλά δεν είναι. Είναι δύσκολο, απαιτεί πνευματική προετοιμασία, σωματική, και όλες αυτές τις λεπτομέρειες που ανέφερα, όπως επίσης το γεγονός πως πρέπει να προσαρμοστείς γρήγορα στο γήπεδο, τις μπάλες, τους φιλάθλους. Τα πάντα. Θα προετοιμαστούμε για όλα αυτά. Σίγουρα, όπως είπα, ο Ολυμπιακός είναι ένας μεγάλος σύλλογος, ένας σπουδαίος αντίπαλος. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο ηγέτης τους και ξέρει πως να παίξει καλά σε τέτοιους αγώνες. Είναι ένας από τους παράγοντες που αφορούν τον Ολυμπιακό, αλλά όχι ο μοναδικός. Όλη η ομάδα παίζει καλά, όπως συμβαίνει και με την ΤΣΣΚΑ".
Υπάρχει μπόλικη προϊστορία στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων σε Final Four, αλλά και μεταξύ των παικτών. Μπορεί αυτό να επηρεάσει τον ημιτελικό; Είναι κάτι που θα συζητήσετε στην ομάδα;
"Δεν είναι κάτι που χρειάζεται, με τη λογική ότι οι παίκτες τα ξέρουν αυτά. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Ο Κάιλ (Χάινς) έχει πολλούς φίλους στον Ολυμπιακό, κάτι που ισχύει και για τον Μίλος (Τεόντοσιτς), που επίσης έχει παίξει εκεί. Όλα αυτά σταματούν με το που γίνει το τζάμπολ. Εννοώ πως μόλις ο διαιτητής πετάξει τη μπάλα στον αέρα, προσπαθείς να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να κερδίσει η ομάδα σου. Αυτό θα κάνουν κι οι παίκτες μου. Αυτό λέμε μεταξύ μας. Είπατε πως παίξαμε δύο φορές φέτος με τον Ολυμπιακό, αλλά δεν έχουμε παραταχθεί σε αυτά τα παιχνίδια με γεμάτο ρόστερ, ούτε εμείς ούτε αυτοί. Αυτό είναι κάτι καινούργιο. Τερματίσαμε πρώτοι στον όμιλό μας στο Top 16 και το γεγονός ότι άλλες δύο ομάδες από τον ίδιο όμιλο προκρίθηκαν στο Final Four δείχνει τη διαφορά που υπήρχε με τον άλλον. Νομίζω πως ο όμιλός μας ήταν πολύ πιο δύσκολος".
Πόσο ιδιαίτερο είναι να φτάνεις στο Final Four, στο οποίο βρίσκεται επίσης ο φίλος, κουμπάρος και πρώην συνεργάτης σου, Ζέλικο Ομπράντοβιτς;
"Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Έχουμε πάει οκτώ φορές μαζί σε Final Four. Κερδίσαμε τα πέντε εξ αυτών, με τον Παναθηναϊκό. Ήταν υπέροχα, ένδοξα χρόνια. Τώρα είναι το πρώτο του Final Four με τη Φενέρμπαχτσε και το πρώτο μου με την ΤΣΣΚΑ. Η ζωή κάνει παιχνίδια. Οι οικογένειές μας έχουν επαφή. Νομίζω πως οι γυναίκες μας έχουν μιλήσει ήδη και κάνουν το πρόγραμμά τους, για όσο θα βρισκόμαστε στη Μαδρίτη. Στο καθαρά επαγγελματικό κομμάτι όμως, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις ομάδες μας και, μακάρι, να παίξουμε μαζί στον τελικό. Θα είναι υπέροχο".
Νιώθετε ως rookie σε Final Four, ως πρώτος προπονητής, παρά την εμπειρία που έχετε αποκτήσει μέχρι τώρα;
"Είμαι πρωτάρης στη θέση του head coach, αλλά δεν αισθάνομαι έτσι. Έχω συμμετάσχει σε πολλά Final Four και είμαι... στη δουλειά εδώ και πολλά χρόνια. Έχω εμπειρία. Έχω πάει σε οκτώ Final Four με τον Παναθηναϊκό, ενώ έχω δουλέψει ακόμη σε Πανιώνιο και ΠΑΟΚ. Νιώθω ευγνώμων για τους παίκτες που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος, τα παιδιά έχουν μεγάλο κίνητρο, είναι συγκεντρωμένα και αυτό είναι που κάνει εμάς τους προπονητές να ξεχωρίζουμε. Γιατί στο τέλος της ημέρας, είμαι στην άκρη του πάγκου με σκοπό να τους βοηθήσουμε να παίξουν καλά και να βάλουν τα σουτ. Γι αυτό σας λέω πως είμαι ευγνώμων και νιώθω μεγάλη τιμή που δουλεύω με αυτούς τους παίκτες φέτος, γιατί έχουν καταφέρει πολλά στην καριέρα τους, αλλά ακόμη έχουν μέσα τους την "φλόγα" και την επιθυμία να κάνουν περισσότερα".
Η ΤΣΣΚΑ κατέκτησε την Euroleague το 2008, αλλά έκτοτε δεν τα έχει καταφέρει. Πόσο τιμητικό θα ήταν να "γράψετε ιστορία" στη Μαδρίτη;
"Θα επαναλάβω πως είναι μεγάλο πράγμα να προκρίνεσαι σε Final Four. Η συνεχής παρουσία σε αυτά δείχνει σταθερότητα, κάτι που είναι εντυπωσιακό. Αλλά οι επιθυμίες δεν σταματούν εκεί. Όλες οι ομάδες που θα βρίσκονται στη Μαδρίτη έχουν τις πιθανότητες να κατακτήσουν το τρόπαιο και προφανώς κανείς προπονητής δεν θα πει πως "όχι, δεν θέλω να πάρω το τρόπαιο". Όλοι πάμε εκεί για να κερδίσουμε! Είναι πολύ σπουδαίο να διατηρείς ψηλά την ΤΣΣΚΑ. Όλα θα ξεκινήσουν στον πρώτο τελικό. Ο πρώτος τελικός που πρέπει να παίξουμε είναι με τον Ολυμπιακό και σε αυτό είμαι προσηλωμένοι".
πηγη sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου