Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Εκτίθεται ο Πετράκος: Τώρα η Αμφίπολη του φαίνεται σκηνοθετημένη ιστορία

Χρήστος Μαζάνης 

Με αναφορές στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αρχαιολογία, όπως το νέο Οργανόγραμμα, με το οποίο «ανατράπηκε η δοκιμασμένη, και κατά καιρούς ταλαιπωρημένη, διάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», αλλά και στο μεγάλο γεγονός του 2014, την ανασκαφή της Αμφίπολης, που όμως «δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό γεγονός», αλλά μια «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα», ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η παρουσίαση του Έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2014, δια στόματος του γενικού γραμματέα της, ακαδημαϊκού, Βασίλειου Πετράκου. 


Ο κ. Πετράκος στην ομιλία του άφησε σαφείς αιχμές εναντίον προσώπων που ασχολήθηκαν με τις ανασκαφές, κατηγορώντας τους ότι λόγω άγνοιας έχασαν στοιχεία και πληροφορίες που θα μπορούσε να έχει δώσει η ανασκαφή.

Όπως ανέφερε:«Το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της».

Οι δηλώσεις αυτές του κου Πετράκου προβληματίζουν, αφού πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης,ανέφερε για την Αμφίπολη ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο αρχαιολογικό σύνολο».

Συγκεκριμένα δήλωνε: «Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα. Η αρχαιολογία,γενικώς, είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, οι ανακαλύψεις ακόμα περισσότερο και επενδύονται προσδοκίες... Στην Αμφίπολη έγινε μια προκαταβολική επένδυση... Είναι μια ευκαιρία, με βάση και τη δημοσιότητα που γνώρισε αυτό το μνημείο. Η Αμφίπολη είναι ένα πολύ μεγάλο αρχαιολογικό σύνολο. Έχουν ανακαλυφθεί πολλά πράγματα. Είναι σημαντικό να δούμε όλο το σύνολο τώρα, όλη την περιοχή, η οποία είναι μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με μεγάλη ιστορική διάρκεια. Στο μουσείο της Αμφιπόλεως υπάρχουν ευρήματα από την νεολιθική εποχή, έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες».

Τί δήλωνε ο ακαδημαϊκός Βασίλης Πετράκος στο zougla.gr:
Το zougla.gr, είχε ασχοληθεί λεπτομερώς με πολλά ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, φιλοξενώντας την άποψη κορυφαίων αρχαιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, και την άποψη του Βασίλη Πετράκου, ο οποίος από την αρχή ήταν κάθετος πως στον τύμβο Καστά δεν βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Υποστήριζε όμως πως πρόκειται για ένα πλούσιο οικοδόμημα το οποίο φτιάχτηκε για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της εποχής.

Ακούστε ΕΔΩ τι δήλωνε ο αρχαιολόγος Βασίλης Πετράκος 

Διαβάστε την πρώτη συνέντευξή του στο zougla.gr 

Διαβάστε στην κατηγορία ΑΜΦΙΠΟΛΗ τις συνεντέυξεις κορυφαίων αρχαιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τις ανασκαφές στον λόφο Καστά

Archeology.com:Στο top 10 των αρχαιολογικών ανακαλύψεων η Αμφίπολη
Στην πρώτη 10άδα της λίστας με τις κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του έτους 2014 συγκαταλέγεται ο τύμβος στον λόφο Καστά της Αμφίπολης σύμφωνα με την ιστοσελίδα archeology.com. Διαβάστε τη συνέχεια στο zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου