Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

δελτίο τύπου για τα ταφικά μνημεία της Κεφαλονιάς

Αργοστόλι  18/ 05 /2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Συμμετοχή του Δήμου Κεφαλονιάς στο πρόγραμμα «ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ»
Λαμβάνοντας υπόψη ότι από το Υπουργείο Πολιτισμού, αρκετά ταφικά μνημεία, σε ορισμένα κοιμητήρια του Δήμου μας, έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Ευάγγελος Κεκάτος, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 16ης Μαΐου την συμμετοχή του Δήμου Κεφαλονιάς στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα στη «Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων».

Η Διαδρομή των Ευρωπαϊκών κοιμητηρίων εντάχθηκε στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2010, ενώ η χώρα μας εντάχθηκε στην εν λόγω Πολιτιστική Διαδρομή το 2011, μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Κεντρικός φορέας διαχείρισης της Διαδρομής  είναι ο μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE).
Στο νησί μας, χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης, που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία τριάντα εννιά (39) ταφικά μνημεία στο νεκροταφείο Ι. Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φραγκάτων, πέντε (5) στο κοιμητήριο παλαιού Ι. Ν. Ταξιαρχών Βαλσαμάτων, ένα (1) στο κοιμητήριο παλαιού Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Βαλσαμάτων, πέντε (5) στο νεκροταφείο Δραπάνου, πέντε (5) στα κοιμητήρια Φαρακλάτων, Τρωϊανάτων, Mαζαρακάτων, Ντομάτων και Σβορωνάτων.
Στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε η εγγραφή του Δήμου Κεφαλονιάς ως μέλος στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE),  καθώς και η υποβολή σχετικής αίτησης προκειμένου να ενταχθούν τα κοιμητήρια που διαθέτουν ταφικά μνημεία, χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργα τέχνης, στη Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων. Επιπλέον εγκρίθηκε η κάλυψη των σχετικών εξόδων για την εγγραφή και τη συνδρομή του Δήμου για το 2016 στον ASCE.
Τα κοιμητήρια είναι ένα σημαντικό κομμάτι κάθε πόλης και αντανακλούν την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της στο πέρασμα των χρόνων.
Είναι σημαντική η συνεργασία του Δήμου Κεφαλονιάς με τον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), γιατί στις επιμέρους δράσεις του περιλαμβάνεται η προβολή των κοιμητηρίων ως σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, η εβδομάδα Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων με θεματικές εκθέσεις, συναυλίες και ξεναγήσεις, καθώς και η δράση EUCEMET όπου τα κοιμητήρια προβάλλονται μέσω διεθνών εκθέσεων φωτογραφίας και καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου