Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Η ομιλία Δημάρχου στο workshop για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Η συνάντηση πραγματοποιείθηκε χθες, 23 Ιουλίου 2016, με συνεργασία ανάμεσα στην Π.Ε.Δ. Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Κεφαλλονιάς και την ΚΕΔΕ, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, τιμήθηκαν οι κύριοι Καφαντάρης Δημήτρης (Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ - Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος), Μουράτογλου Γιάννης (Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ), Τσιάμης Γιάννης (Πρόεδρος Επιτροπής "Οργάνωση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης"), Ιωακειμίδης Γιώργος (Δήμαρχος Νικαίας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη), Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος (Δήμαρχος Ξάνθης), Γκουντάρας Αντώνης (Δήμαρχος Αγιάς), Στάμκος Γρηγόρης (Δήμαρχος Πέλλης), Τζιαχρήστας Δημήτρης (Δήμαρχος Δομοκού), Νικολούζος Κώστας (Δήμαρχος Κερκύρας) και Κολοκοτσάς Παύλος (Δήμαρχος Ζακύνθου)


Κύριε Αντιπρόεδρε της ΚΕΔΕ


Κύριε Γενικέ Γραμματέα της ΚΕΔΕ


Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ


Κύριοι Δήμαρχοι


Αγαπητοί συνάδελφοι


Φίλες και φίλοι


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω όλους στο όμορφο νησί της Κεφαλλονιάς.


Η συνάντηση εργασίας που διοργανώνει η ΠΕΔ-ΙΝ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Δήμο Κεφαλλονιάς μας δίνει την ευκαιρία να  βρεθούμε σήμερα εδώ στο Αργοστόλι και να συζητήσουμε θέματα σημαντικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Τα θέματα μας είναι:
Οι δράσεις Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημόσιου Τομέα


Χθές συνεδρίασε στον ίδιο χώρο η Επιτροπή Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ που έχει Πρόεδρο τον κ.Τσιάμη και είμαστε ευτυχείς που αυτή η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι.


Η οργάνωση των υπηρεσιών των Δήμων και η εφαρμογή δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι βασικές προτεραιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Η ανάπτυξη Οδικού Χάρτη Δράσεων Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποτελεί επιδίωξη και στόχο της Επιτροπής και μπορεί να προσδιορίσει με επιτυχία τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.


Οι ανάγκες των Δήμων είναι πολλές και σημαντικές. Η καταγραφή τους και ο προσδιορισμός δράσεων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση τους μας ενδιαφέρει άμεσα όλους.


Οι Δήμοι ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους έχουν και διαφορετικές ανάγκες.
Άλλες ιδιαιτερότητες και διαφορετικές ανάγκες έχουν οι αστικοί, οι ορεινοί, οι νησιωτικοί Δήμοι.


Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων οφείλω να αναδείξω και να επισημάνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι.
Όμως μεγαλύτερα είναι τα θέματα και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι όπως η Ιθάκη,
το Μεγανήσι, οι Παξοί.


Είναι απαραίτητη η στήριξη και η ενίσχυση των νησιωτικών Δήμων.
Οι καλές πρακτικές, οι πληροφορίες και η τεχνογνωσία, στους τομείς της Οργάνωσης και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πρέπει μέσω της ΚΕΔΕ, να μπορούν να φθάσουν στο μικρότερο Δήμο στο κάθε Νησί.


Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα αυτή την περίοδο. Οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι τις περισσότερες φορές δεν έχουν την οργάνωση ούτε το προσωπικό για να μπορέσουν να προετοιμάσουν, να υποβάλλουν και να υλοποιήσουν προτάσεις.


Απαιτείται να διατεθεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους.


Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχουν ως ισότιμοι θεσμικοί εταίροι σε όλες τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, στο σχεδιασμό, στον προγραμματισμό, στην υλοποίηση, στην αξιολόγηση.


Η διαρκής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης και η εφαρμογή δράσεων πληροφορικής και νέων τεχνολογιών θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της λειτουργίας της.


Οι συνεργασίες μεταξύ των Δήμων και η λειτουργία δικτύων θα επιτρέψει τη διάχυση των πληροφοριών και των καλών πρακτικών και θα βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας ιδιαίτερα των μικρών Δήμων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.


Η οργάνωση, η εφαρμογή προτύπων, η απλοποίηση των διαδικασιών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για εφαρμογή αποτελεσματικών πρωτοβουλιών.


Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημόσιου Τομέα περιλαμβάνει δράσεις:
  • Αναδιοργάνωσης και διοικητικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
  • Απλούστευσης των διαδικασιών,
  • Υποδομές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
  • Επιμόρφωση του προσωπικού της Αυτοδιοίκησης.


Οι δράσεις αυτές πρέπει να υλοποιηθούν αποτελεσματικά όσο το δυνατό γρηγορότερα γιατί θα συμβάλλουν σε καλλίτερη λειτουργία των Δήμων και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους Δημότες μας.


Ο Δήμος Κεφαλλονιάς,  όπως όλοι γνωρίζετε, την προηγούμενη περίοδο δοκιμάστηκε από μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Οι σεισμοί στην Κεφαλλονιά όπως και στη συνέχεια στη Λευκάδα δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε άμεσα.


Η οργάνωση, ο μηχανισμός, το προσωπικό του Δήμου, οι αιρετοί, οι φορείς της κοινωνίας κατέβαλλαν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης περιόδου.


Οι εκδηλώσεις και οι ενέργειες στήριξης και συμπαράστασης  ήταν πολλές και σημαντικές και ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν.


Αγαπητοί φίλοι


Η ενότητα και η συνεργασία των Δήμων, η κοινή δράση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της ΚΕΔΕ, η συνεργασία της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμες προϋποθέσεις για να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βοηθήσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες.
Απαιτείται βέβαια και η στήριξη της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία αφού η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή  που βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία, γνωρίζει τα προβλήματα και αγωνίζεται να τα αντιμετωπίσει.


Η σημερινή μας συνάντηση εργασίας εντάσσεται μέσα στα πλαίσια αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης.


Ευχαριστούμε την ΚΕΔΕ για αυτή τη συνεργασία και τους εκπροσώπους της για την παρουσία τους εδώ.


Ευχαριστούμε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Ιωάννη Χαραλαμπίδη που θα κάνει μια σημαντική εισήγηση.


Ευχαριστούμε επίσης όλους τους συναδέλφους που ταξίδεψαν για να είναι σήμερα μαζί μας και να συμμετέχουν σε αυτή της συνάντηση.


Ευχαριστούμε τέλος την ΚΕΔΗΚΕ για τη διάθεση του χώρου και για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι καλή και δημιουργική δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου