Παρόντες Περιφερειάρχης, Πρέσβης και Αντιδήμαρχος Μόντρεαλ

Βροντερό «παρών» από τους Κεφαλλονίτες του Μόντρεαλ στη χοροεσπερίδα που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2016, η Κεφαλλονίτικη Αδελφότητα Καναδά «Αίνος» στην κατάμεστη αίθουσα τουEmbassy Reception Hall.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Αδλφότητας Απόστολος Αγγούριας και χαιρετισμό απήυθυναν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Γιώργος Μαρκαντωνάτος, η αντιδήμαρχος Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νικόλας Παγώνης. Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα χορευτικά τμήματα νέων της Αδελφότητας με παραδοσιακούς χορούς, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα. Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών με τους απόδημους, υπογραμμίζοντας ότι «η πατρίδα σας έχει ανάγκη» και δήλωσε ότι στην κατεύθυνση αυτή θέτει εαυτόν στη διάθεση των Κεφαλλήνων του Καναδά προκειμένου να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
ψήφος των ομογενών
Σημαντικό ζήτημα για τον απόδημο ελληνισμό είναι αυτό της ψήφου των ομογενών, τόνισε ο Περιφερειάρχης, ενημερώνοντας για την ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικής εισήγησης που κατέθεσε, με την οποία ζητά από την Πολιτεία να λάβει υπόψη την ανάγκη ισονομίας και ισοπολιτείας των ελλήνων πολιτών όπου γης, ικανοποιώντας το χρόνιο αίτημα της παροχής ψήφου στους ομογενείς μας.
«Ταχθήκαμε υπέρ της ψήφου των ομογενών στις Εθνικές εκλογές, η οποία θα πρέπει να κατοχυρωθεί από την ελληνική πολιτεία, με τρόπο που θα διασφαλίζει την ανόθευτη αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να μην υπάρξει καμία περίπτωση εκμετάλευσης των ομογενών. Το ψήφισμα αυτό θα παραδοθεί από εμάς στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, καθώς και στους βουλευτές των Ιονίων Νήσων ώστε να συνδράμουν κι εκείνοι την προσπάθειά μας» ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας ότι η χώρα για να ορθοποδήσει και να απαλλαγεί από τα μνημόνια χρειάζεται τη στήριξη και την συμπαράσταση των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει ο ελληνισμός της διασποράς προβάλλοντας και δημιουργώντας συνθήκες υπέρ της χώρας. «Η δύναμή σας είναι τεράστια και πρέπει να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα σε όλους τους τομείς οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά. Κυρίως όμως μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των νησιών μας» δήλωσε ενημερώνοντας παράλληλα για τις δράσεις της ΠΙΝ στη κατεύθυνση της ανάπτυξης, της τουριστικής οικονομίας και της προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων.
Οι Κεφαλλονίτες του Καναδά υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον Περιφερειάρχη, τόνισαν ότι τα ζητήματα που ανέπτυξε είναι εκείνα που κυρίως τους απασχολούν και επιπρόσθετα ζήτησαν από τον κ. Γαλιατσάτο να συνεχίσει την αμφίδρομη επικοινωνία που ξεκίνησε με την ομογένεια στο πλευρό του.
Με τον Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά για τον Χ. ντε Φούκα
Στο πλαίσιο της χοροεσπερίδας ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος είχε συνομιλία επί μακρόν με τον Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά Γιώργο Μαρκαντωνάτο με κύρια ζητήματα την οφειλόμενη απόδωση τιμών προς τιμή του Χουάν ντε Φούκα (σπουδαίου Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου) και την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για να λάβει μεγάλη δημοσιότητα η εκδήλωση. Ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με την πολιτεία και το Υπουργείο Εξωτερικών, κυρίως τον τομέα του Απόδημου Ελληνισμού, ώστε ο Χουάν ντε Φούκα να λάβει τις τιμές που του αρμόζουν και να πάρει τη θέση που του αναλογεί στις σελίδες της ιστορίας της χώρας μας.
Συνέντευξη για την προβολή του τουρισμού και των τοπικών προϊόντων
Τέλος ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Ο.Τ.Ν. και στην ελληνόφωνη εκπομπή «Εδώ Μόντρεαλ» μιλώντας για την βαρύτητα που δίνει η ΠΙΝ στην άποψη και τις ιδέες των αποδήμων αλλά και τη σημασία της στήριξής τους για την ανάπτυξη των νησιών μας και ευχαρίστησε την Κεφαλλονίτικη Αδελφότητα Καναδά «Αίνος» και τον πρόεδρο Απόστολο Αγγούρια για την πρόσκληση και τη ζεστή υποδοχή. Επίσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες επενδύσεων στην τουριστική οικονομία αλλά και τον πρωτογενή τομέα στα Ιόνια Νησιά ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα τοπικά προϊόντα και στις πρώτες προσπάθειες που γίνονται για την εξαγωγή στον Καναδά, με τη βοήθεια των ομογενών μας. ‘Ηδη το κρασί «Ρομπόλα» έχει μόλις ξεκινήσει προσπάθειες για να καταλάβει μερίδιο της καναδικής αγοράς ενώ ζήτηση υπάρχει για μέλι και ελαιόλαδο.
Τέλος ο κ. Γαλιατσάτος ερωτήθηκε για τη θέση της ΠΙΝ για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων καθώς και για τη συνθήκηCETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι η ΠΙΝ τάχθηκε κατά της οικονομικής συνθήκης εξηγώντας ότι ενισχύει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στρέφεται εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντιστρατεύεται την προστασία του περιβάλλοντος και το ισχύον δίκαιο. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Γαλιαστάτος εξήγησε ότι πρόκειται για κερδοφόρες εγκαταστάσεις που δίδονται έναντι πινακίου φακής, δημιούργησαν αντιδράσεις στο λαό των Ιονίων Νήσων και τόνισε ότι η καλύτερη περίπτωση για την ανάπτυξή τους θα ήταν να δοθούν προς χρήση στην Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Φωτό λεζάντα: Ο Θ. Γαλιατσάτος με τον Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά και την αντιδήμαρχο Μόντρεαλ στη χοροεσπερίδα των Κεφαλλήνων του Καναδά καθώς και φωτό από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Εδώ Μόντρεαλ».
πηγη  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ