Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ, ΚΑΙ ΤΟΝ Φ.ΚΑΣΤΡΟ

ΑΠΟ  Gus Georgopoulos
Μου είχε πει κάποτε ένας Κουβάνος από τη Νέα Υόρκη. "Ηρθαν νύχτα οι στρατιώτες της επανάστασης του 1959. Χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού 12:30 τη νύχτα. Χτυπούσαν σαν τρελοί. Τους ανοίξαμε. Ηταν 3, εξι πόδια ύψος ολοι τους. Ο ένας χωρίς ούτε να πει πιος ειναι, με το πίσω μέρος του όπλου του χτύπησε το πατέρα μου 70 χρόνων τότε, που σωριάστηκε στο πάτωμα του σπιτιού για πάνω από 10 λεπτά, ενώ ένας άλλος είχε το όπλο του στραμένο προς εμάς, και ο τρίτος διάβαζε την γραπτή διαταγή από το επιτελείο του Κάστρο κσι της επανάστασης στην Αβάνα. Μας πείραν στο διπλανό δωμάτιο, εμένα 15 χρόνων και την μητέρα 65 χρόνων ενώ συνέχιζαν να διαβάζουν την διαταγή στον πεσμένο στο έδαφος πατέρα μου.

 Ζητούσαν την δέσμευση όλης της ακίνητης περιουσίας, αγρούς και σπίτι, σημειώματα (έτσι τα έλεγαν τότε) τραπεζικών καταθέσεων και όλη την μικρή αλληλογραφία της οικογένειας με άλλους εμπόρους της τοπικής κοινωνίας τις Αβάνας. Ολα όπως έλεγαν χρειαζώντουσαν για να υποστηρικτή και στο όνομα της επανάστασης, και ότι από εκείνη την ημέρα δευμευόντουσαν όλα εις το όνομα αυτής της επανάστασης. Όταν ξημερώσε, χωρίς να μας πουν τίτοτα, μας έβαλαν σε ένα παλιό καράβι με προορισμό απένσντι στην Φλώριδα, ΗΠΑ. Ο καπετάνιος έχασε την πορεία του. Μας πήγε πολύ πιο Βόρεια. Ναυαγίσαμε. Μας βρήκαν ναυαγούς χιλιάδες μίλια μακριά ανοιχτά της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Βαλτιμόρης 3 μέρες μετά. Ο πατέρας είχε χαθεί σε αυτό το ναυάγιο μαζί με άλλους. Μας περισυνέλεξε το Αμερικανικό Ναυτικό. Μας οδήγησαν στο Νιού Τζερσει στην περιοχή Νιούαρκ όπου μας έδωσαν φαγητό και προσωρινά έγραφα αναγνώρισης πολίτη της Κούβας. Ποτέ δεν επιστρέψαμε στην Κούβα. Τα είχαμε χάσει όλα μέσα σε μια νύχτα." Ο κύριος αυτός έγινε καθηγητής Οκεανογραφίας στο Κολέγιο Χάντερ της ΝΥ όπου νομίζω διδάσκε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Αυτή και άλλες ιστορίες από την Κούβα του Κάστρο. Έμειναν τα πούρα Αβάνας και αυτά σε ένα διεθνές εμπάρκο μέχρι πριν λίγα χρόνια!!!! Αληθινή ιστορία!!!!!

4 σχόλια:

  1. Λυπάμαι για το ναυάγιο και την απώλεια ανθρώπων.
    Οποιαδήποτε μορφή εξουσίας καταλαμβάνεται δια των όπλων έχει τα γνωστά πιστεύω συνεπακόλουθα.
    Η ιστορία όμως είναι κάπως αόριστη. Δεν κοπανάει κανείς στα καλά καθούμενα κάποιον χωρίς βέβαια να αποκλείω την πιθανότητα.
    Όπως και δεν βγαίνουν συμπεράσματα αν δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

    Και μια άλλη αληθινή ιστορία:
    Το πρώτο πλοίο που έσπασε το εμπάργκο της Κούβας ήταν φορτηγό Κεφαλλονίτικο που μετέφερε λιπάσματα.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είταν διαιρέτης του λαού του λοιπών ο Κάστρο. Για άλλους ήταν καλός, ενώ για άλλους υπήρξε ο δυνάστης της ζωής και της περιουσίας τους. Η ιστορία λοιπών θα τον κρίνει. Τα άσχημα του Κομμουνισμου που τις πιο πολλές φορές ήταν καταστροφικός όπου εφαρμόστηκε και σίγουρα πιο ισοπεδωτικός όταν αυτό γινόταν με επαναναστάσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν πολλά στοιχεία και ιστορίες τέτοιου ίδιους που έχω ακούσει από Κουβάνους στη Νέα Υόρκη μιας και υπάρχει μεγάλη παροικεια εκεί σε κάποιο μέρος. Τώρα φυσικά αν δεν τα δούμε δεν ξέρουμε. Σωστά. Πάντως την ιστορία την πιστεύω. Η επανάσταση κυρίως τιμώρισε αυτούς που ήταν στη μεσαία και ανώτερα στρώματα της κοινωνίας στην Κούβα. Εκεί στηρίχτηκε οικονομικά. Διαγράφοντας περιουσίες και κάνοντας τες μέρος του κρατους. Αυτό νομίζω. Είταν διαιρέτης του λαού του λοιπών ο Κάστρο. Για άλλους ήταν καλός, ενώ για άλλους υπήρξε ο δυνάστης της ζωής και της περιουσίας τους. Η ιστορία λοιπών θα τον κρίνει. Τα άσχημα του Κομμουνισμου που τις πιο πολλές φορές ήταν καταστροφικός όπου εφαρμόστηκε και σίγουρα πιο ισοπεδωτικός όταν αυτό γινόταν με επαναναστάσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω απλα ειμαι σιγουρος ,,πως σε ολες τις δυναστείες, ειδικα αυτές που ειναι και ¨δικτατορικες" ας πουμε τον ορο,, μιας και δεν εγιναν με δημοκρατικο τρόπο,, του να εισαι συνεχως στην εξουσία χωρις τον φοβο να την χασεις, παιζεις μπαλα, εις βαρος του λαου, και υπέρ της προσωπικής σου δοξας και πλουτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή