Του Σπύρου Δημητρέλη
Ζήτημα ημερών είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθοριστούν οι κατηγορίες επαγγελματιών που θα υποχρεωθούν πρώτοι να εγκαταστήσουν συσκευές χρέωσης καρτών, τα γνωστά POS. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στη πρώτη φουρνιά των επιχειρήσεων που θα αναγκασθούν να εγκαταστήσουν άμεσα συσκευές POS περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως είναι τα εστιατόρια, καφέ μπαρ, φούρνοι κ.α.


Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης έχουν ήδη εγκαταστήσει συσκευές POS λόγω του περιορισμού της χρήσης μετρητών στην αγορά που επέβαλαν τα capital controls αλλά και επειδή ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλούς τζίρους και αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη φουρνιά μελετάται να περιληφθούν και όλες επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Έτσι, μελετάται να γίνει άμεση υποχρεωτική η εγκατάσταση POS από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους καθώς και από γιατρούς. Ειδικά για τους γιατρούς η εγκατάσταση POS θα γίνει άμεσα υποχρεωτική καθώς πλέον η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες δίνεται μόνο εφόσον αυτές έχουν εξοφληθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος, δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Το POS δεν φτάνει μόνο να έχει εγκατασταθεί. Θα πρέπει και να πληροφορούνται οι καταναλωτές ότι υπάρχει και ότι έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να πληρώσουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Σύμφωνα με τη διάταξη που έχει ψηφιστεί με το νόμο για το πλαστικό χρήμα, από την 1η Φεβρουαρίου οι επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν υποχρεωτικά POS θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της σχετικής πληροφορίας στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Και αυτό προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να χτίσουν το αφορολόγητο. Σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη σχετική υποχρέωση θα επιβάλλεται  πρόστιμο 1.000 ευρώ
Eστάλη από τον Β.Λορετζάτο