Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ανταρκτική: Αντίστροφη μέτρηση για αποκόλληση παγόβουνου 5.000 τ.χλμ

Η ρωγμή μεγαλώνει


Αεροπλάνο της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική πέταξε κατά μήκος της απέραντης ρωγμής

Ένα βαθύ χάσμα μήκους 170 χιλιομέτρων στην άκρη της Ανταρκτικής απέχει ελάχιστα από την άλλη άκρη του πάγου, αναφέρουν ερευνητές που πέταξαν πάνω από το γεωλογικό φαινόμενο. Το παγόβουνο που θα σχηματιστεί εκτιμάται ότι θα έχει έκταση άνω των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν όσο η Αττική και η Εύβοια μαζί. 

Η ρωγμή βρίσκεται στην κρηπίδα πάγου Larsen C, στο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, απέναντι από το νότιο άκρο της Νοτίου Αμερική, και απομένει να καλύψει απόσταση μόνο 20 χιλιομέτρων μέχρι να αποσπαστεί ένα γιγάντιο κομμάτι πάγου.

Βίντεο από την ερευνητική πτήση στο Larcen C δημοσιοποιήθηκε από ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική (BAS).




Η κατάρρευση του Larsen C και ο σχηματισμός του γιγάντιου παγόβουνου δεν θα ανέβαζε τη στάθμη της θάλασσας, δεδομένου ότι ο πάγος επιπλέει ήδη στο νερό σαν παγάκι στο ποτήρι.

Ωστόσο οι κρηπίδες πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική φρενάρουν τη ροή των παγετώνων προς τον ωκεανό, και η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την απώλεια πάγου από την ξηρά, η οποία ανεβάζει τη στάθμη.

Και η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι επιταχύνει δραματικά την απώλεια πάγου από τα άκρα των κρηπίδων.

Η διαδικασία που παρακολουθεί τώρα η NASA έχει εξάλλου επαναληφθεί: το Larsen C βρίσκεται δίπλα σε μια μικρότερη κρηπίδα πάγου, το Larsen Β, η οποία διαλύθηκε το 2002 λόγω μιας παρόμοιας ρωγμής.

Το συμβάν, από το οποίο σχηματίστηκε παγόβουνο στο μέγεθος του Λουξεμβούργου, χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη κατάρρευση παγετώνα τα τελευταία 10.000 χρόνια.

To μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ δεν αποκλείεται να ήταν αυτό που εθεάθη το 1956 από ναυτικούς στη Θάλασσα του Ρος έξω από την Ανταρκτική, με έκταση που εκτιμάται στα 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα -μεγαλύτερο από το Βέλγιο. Δεδομένου όμως ότι τότε δεν υπήρχαν δορυφόροι, ο ισχυρισμός παραμένει ανεπιβεβαίωτος.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει μετρηθεί από δορυφόρους αποσπάστηκε από την παγοκρηπίδα Ρος της Ανταρκτικής το 2011 και είχε περίπου το μέγεθος της Τζαμάικα στα 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ - http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου