Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Αφαιρούν το αρχαίο κείμενο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από τα σχολεία!

Ε. Λειβαδά: Άλλη μια απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας: 

Αφαιρούν το αρχαίο κείμενο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από τα σχολεία!

Το Υπουργείο Παιδείας, μετά την κατάργηση του σπουδαίου ύμνου της Δημοκρατίας, του «Επιταφίου» του Περικλή στη Γ’ Λυκείου, επιχειρεί νέο χτύπημα στην Παιδεία: τούτη τη φορά στην Β΄ Λυκείου το … αχαρακτήριστο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής καταργεί την διδασκαλία της «Αντιγόνης»!
 Οργισμένη η Ένωση Φιλολόγων σημειώνει ότι: «Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Ελληνικό σχολείο χωρίς τον “Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο” και χωρίς την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη —ως υπέρτατης αξίας— της αγάπης… Καλούμε κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσει τους εκπαιδευτικούς και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας».
Μεταφέρω αυτούσια τη θέση του Καστοριάδη για το μοναδικό αυτό, παγκοσμίου και διαχρονικής αξίας έργο του Σοφοκλή: «η Αντιγόνη είναι μια κορυφή της δημοκρατικής πολιτικής σκέψης και στάσης, που αποκλείει και καταδικάζει το μόνος φρονείν, το οποίο αναγνωρίζει την έμφυτη ύβρη των ανθρώπων, και απαντά σε τούτη με τη φρόνηση».
Ας στηρίξουμε όλοι τους Φιλολόγους μας στον αγώνα που δίνουν για να στηρίξουν το αυτονόητο: Την Ελληνική Παιδεία που το ίδιο το Υπουργείο «Παιδείας» (ερωτηματικό) εξαλείφει με την άγνοιά του (ερωτηματικό) -για να μην πω τίποτα άλλο χειρότερο-.
Εικόνα: Μαρία Σπάρταλη Στίλμαν (1844-1927), Αντιγόνη. Ιδιωτική Πινακοθήκη Simon Carter στο Woodbridge του Suffolk (Μ. Βρετανία)
Ευρυδίκη Λειβαδά

1 σχόλιο:

  1. Αν και τελικά δεν αφαιρείται η «Αντιγόνη» αν έχω καλή ενημέρωση, η υπόθεση μέσα στους νόμους μιας κοινωνίας είναι «δύσκολη» και μάλλον αρνητική αν δεν διδάσκεται σωστά στους νέους.
    Η πράξη του Πολυνείκη (επίθεση κατά της πατρίδας του) ήταν προδοτική ή όχι?
    Και η θρησκεία μας ακόμα αναφέρει τη λέξη «αδελφός» για κάθε χριστιανό και ο πραγματικά πιστός επιλέγει να χάσει σε προσωπικό επίπεδο παρά να χύσει αδελφικό αίμα.
    Πως μπορεί και διδάσκεται το τέλος του Σωκράτη παράλληλα με την κίνηση της Αντιγόνης υπέρ του Πολυνείκη?
    Μέσα σε ένα αλαλούμ παιδείας δεν βρισκόμαστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή