Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τι είναι ο Ιατρικός Φάκελος, τι περιέχει και πώς μπορεί να έχει πρόσβασει κάποιος σε αυτόν;


των Άγγελου Λάμπρου, δικηγόρου και Αλεξάνδρας Καπλανέρη L.L.M, δικηγόρου, medlabnews.gr
Πολύ συχνά δεχόμαστε απορίες πελατών μας, ιατρών και ασθενών, ιδίως όταν προκύπτει νομικό θέμα, σχετικά με το τι είναι επί της ουσίας το ιατρικό αρχείο ή, με άλλα λόγια, ο ιατρικός φάκελος. Αρκετοί μάλιστα αντιμετωπίζουν προβλήματα, όταν αναζητούν τον ιατρικό τους φάκελο από το νοσοκομείο ή την κλινική της νοσηλείας τους (άρνηση, δικαιολογίες ότι ο φάκελος χάθηκε κλπ).
Έτσι, κρίναμε σκόπιμο, μέσα από μια σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων που δημιουργήσαμε, να δώσουμε την ακριβή νομική εικόνα του ιατρικού φακέλου, και να επισημάνουμε πόσο κρίσιμος είναι τόσο για τον ιατρό όσο και για τον ασθενή:
1. Τι είναι το ιατρικό αρχείο; Ιατρικό αρχείο ή ιατρικός φάκελος είναι το σύνολο των εγγράφων που περιέχουν την εικόνα της πορείας της υγείας ενός ασθενούς.
2. Το ιατρικό αρχείο περιέχει στοιχεία. Ποια είναι η φύση τους; Τα στοιχεία που περιέχονται στο ιατρικό αρχείο είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
3. Ποια είναι η έννοια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων; Ευαίσθητα χαρακτηρίζονται τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου που αναφέρονται στη φυλετική ή εθνική του προέλευση, στα πολιτικά του φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, στη συμμετοχή του σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην κοινωνική του πρόνοια, στην ερωτική του ζωή, τις ποινικές διώξεις και καταδίκες του, και την ΥΓΕΙΑ του. Τα ευαίσθητα δεδομένα προστατεύονται από τον νόμο με αυστηρότερες ρυθμίσεις από ότι τα απλά προσωπικά δεδομένα. ......................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου