Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΚΙΝΗΣΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ - ΠΑΛΙΚΗΣ

Αγαπητές φίλες και φίλοι, Γεια σας.
Έχουμε πολύ καιρό να επικοινωνήσουμε και νιώθουμε υπόλογοι γι’ αυτό. Πολύ περισσότερο γιατί λάβαμε κάποια mails από μερικούς από σας που μας ρωτάτε τι πετύχαμε τελικά με τις υπογραφές που μαζέψαμε, και αν η Επιτροπή της Κίνησής εξακολουθεί τη δραστηριότητά της ή θεωρεί πως έκανε ό,τι μπόρεσε και επομένως σταμάτησε τις ενέργειές της. Πρέπει λοιπόν να σας ενημερώσουμε σαν Επιτροπή τα εξής:
Ξεκινήσαμε όλοι μαζί τον Σεπτέμβριο μια πρωτοβουλία κυκλοφορόντας το κείμενο των αιτημάτων της Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου – Παλικής. Τα αιτήματα τα ξέρετε και δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβουμε. Η ανταπόκριση που είχε αυτό το κείμενο στον κόσμο του τόπου μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Πάνω από 4.000 Ληξουριώτες και Παλικισιάνοι το έχουν υπογράψει μέχρι τώρα εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Στις 26 Ιανουαρίου, η Κίνηση μας οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γυμναστήριο Ληξουρίου με μεγάλη επιτυχία, όπως φάνηκε από τη μαζική παρουσία του κόσμου του Ληξουριού και της Παλικής.
Η Επιτροπή της Κίνησής μας, οπλισμένη με τη δύναμη της συμπαράστασης των Ληξουριωτών και Παλικισιάνων, κατέβαλε επίμονες προσπάθειες για να δρομολογηθεί και να ξεκινήσει η επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας που παρέμεναν άλυτα επί τρία ολόκληρα χρόνια, ασκώντας κάθε δυνατή πίεση προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Συναντηθήκαμε και συζητήσαμε με όλους τους Υπουργούς που εμπλέκονται με τα θέματά μας, με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς και με όλους τους Κεφαλονίτες Βουλευτές όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις, τα γεγονότα που ακολούθησαν, για τα οποία σας ενημερώνουμε πιο κάτω, μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η πίεση της Κίνησής μας τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα. Το τελματωμένο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς στο Ληξούρι ήλθε ξανά στο προσκήνιο και αποτέλεσε εκ νέου πρόβλημα προς επίλυση για όλους τους αρμόδιους φορείς. H επίμονη και πιεστική παρουσία μας σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες (Κυβερνητικούς και μη) συνέβαλε στο να συνειδητοποιηθεί η κρισιμότητα των προβλημάτων του ξεχασμένου τόπου μας. Το ξέρετε ίσως πως ξαναξεκίνησαν επιτέλους ορισμένα έργα κυβερνητικής ευθύνης, όπως η αποκατάσταση του λιμανιού (με χρονικό ορίζοντα να τελειώσει μέχρι το Καλοκαίρι) και κάποιων από τους επαρχιακούς μας δρόμους. Θα ξέρετε επίσης πως ξεκίνησε πριν λίγες μέρες από τον Δήμο η αποκατάσταση του παραλιακού μας δρόμου προς τα Λεγατάτα. Στο θέμα αυτό έχουμε βέβαια μια «εσωτερική» εμπλοκή για το που θα εναποτεθούν τα μπάζα, αλλά είμαστε βέβαιοι πως, αφού ξεκίνησε το έργο, η καταλληλότερη λύση θα βρεθεί από τους αρμόδιους.  Τα γεγονότα αυτά αποτελούν αναμφίβολα θετικά βήματα σε σχέση με την παλιότερη κατάσταση της πλήρους απραξίας των πάντων.
Οφείλουμε βέβαια να παραδεχθούμε, πως όλα τα άλλα αιτήματά μας δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε φάση έναρξης. Με την δυναμική όμως που από μόνη της βγάζει η Κίνησή μας πετύχαμε να ξεκινήσει μια εκτεταμένη συζήτηση, για όλα τα θέματα και από όλους τους αρμόδιους, με θετική διάθεση στο να εξευρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις.
Α) Το θέμα της Ιακωβατείου συζητείται με συνεχείς συναντήσεις στο Υπουργείο Παιδείας με σκοπό να προκριθεί η ορθότερη λύση προς την κατεύθυνση, όχι απλώς της υποστύλωσης, αλλά της πλήρους και ταχείας επισκευής της. Στο θέμα αυτό πολύτιμη είναι η συμβολή του Προέδρου του ΔΣ της βιβλιοθήκης και μέλους της Επιτροπής μας κ. Π. Πετράτου.
Β) Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την επισκευή του ιστορικού ναού της Αγ. Μαρίνας στους Σουλλάρους που θα γίνει με κονδύλι του ΕΣΠΑ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Ιονίων νήσων. Και στο θέμα αυτό η συμβολή της Κίνησής μας ήταν σημαντική γιατί υπήρχαν και άλλοι ναοί «υποψήφιοι» προς επισκευή, ακόμη και εκτός Παλικής... 
Γ) Πρόσφατα χωροθετήθηκε από τον Δήμο ο Άγ. Αντώνιος σαν χώρος για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος (για αντικατάσταση του παλαιού ερειπωμένου Λυκείου μας).
Δ) Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών ήλθε στο Ληξούρι και ξεκίνησε την πραγματογνωμοσύνη και τη διαβούλευση για την επίλυση του θέματος της επισκευής των «κίτρινων» εργατικών κατοικιών, καθώς και την κατασκευή νέων στη θέση όσων  έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες».
Σ’ όλες αυτές τις συζητήσεις συμμετέχουμε σαν Κίνηση δυναμικά, προτείνοντας και πιέζοντας, με στόχο να περάσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στη φάση έναρξης των έργων. Σε καμιά περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε Μόνο όταν δούμε τις μπουλντόζες και τα συνεργεία να δουλεύουν σε όλα τα έργα που αναφέραμε σαν αιτήματα στο αρχικό μας κείμενο, ΤΟΤΕ ΚΑΙΜΟΝΟ τότε, θα θεωρήσουμε πως πραγματικά κάτι καταφέραμε.
Βασικός άξονας της τωρινής δραστηριότητας της Κίνησής μας είναι η οργάνωση μιας ΚΛΕΙΣΤΗΣ«τριμερούς» συνάντησης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των αρμόδιων φορέων (Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου) με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα του τόπου μας που εκκρεμούν. Η συνάντηση αυτή είναι κομβικής σημασίας, γιατί μόνο μέσα απ’ αυτήν θα γίνει δυνατός ο αναλυτικός σχεδιασμός στην πράξη κάθε έργου, ο καταμερισμός και η συνεπακόλουθη χρέωση των ενεργειών ενός εκάστου, καθώς και ο σχεδιασμός ενός συγκεκριμένου ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος αποπεράτωσης κάθε έργου. Η συνάντηση αυτή έχει ήδη καθοριστεί χρονικά και ελπίζουμε πως θα αποφέρει θετικούς καρπούς.
Το δεύτερο μεγάλο αίτημα της Κίνησής μας ήταν, όπως θυμάστε, η επανασύσταση του Δήμου Ληξουρίου - Παλικής. Το θέμα αυτό θα έλθει σύντομα στο προσκήνιο στα πλαίσια της συζήτησης των αλλαγών που σχεδιάζονται στο Υπουργείο Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη». Η Κίνηση έχει ήδη παρέμβει προς όλες τις κατευθύνσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τίποτα ώριμο προς ανακοίνωση. Εμείς αναμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία επεξεργασίας του «Καλλικράτη» στο Υπουργείο, ώστε να επανέλθουμε δυναμικά. Για τον λόγο αυτόν καλούμε και πάλι όλους τους Ληξουριώτες και Παλικισιάνους να συνεχίσουν να υπογράφουν το κείμενο των αιτημάτων μας ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΑΙΤΗΜΑ και ισχυροποιώντας τη δύναμη πίεσης της Κίνησής μας κατά τις σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο.
Για την Επιτροπή Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου - Παλικής

Γιάννης Δ. Λαδάς, Καθηγητής Οφθαλμολογίας ΕΚΠΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου