Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Νέο ρεκόρ ζέστης στην Ανταρκτική ανακοίνωσε ο ΟΗΕ


Έπειτα από χρόνια επεξεργασίας των δεδομένων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) του OHE αναγνώρισε επίσημα νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την ήπειρο της Ανταρκτικής: στις 24 Μαρτίου 2015, όταν το καλοκαίρι τέλεινε στο νότιο ημισφαίριο, ο υδράργυρος έφτασε τους 17,5 βαθμούς Κελσίου.

Το ιστορικό υψηλό καταγράφηκε στον ερευνητικό σταθμό Esperanza της Αργεντινής στο βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, απέναντι από το άκρο της Νοτίου Αμερικής.


«Η επιβεβαίωση των μέγιστων και ελάχιστων θερμοκρασιών μάς βοηθά να συναρμολογήσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος στην άκρη της Γης» σχολιάζει σε ανακοίνωση του WMO o Δρ Μάικλ Σπάροου.

Οι κλιματικές συνθήκες στην Ανταρκτική επηρεάζουν όλο τον πλανήτη μέσω μιας περίπλοκης αλληλεπίδρασης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών. Η κατεψυγμένη ήπειρος κρατά κλειδωμένο στους πάγους της το 90% του γλυκού νερού του πλανήτη, και θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 60 ολόκληρα μέτρα αν έλιωνε εντελώς.


Παρόλο που οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από το μηδέν στις ακτές της Ανταρκτικής, η ενδοχώρα παραμένει μόνιμα παγωμένη: η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Υψίπεδο της Ανταρκτικής, περίπου 2.500 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, καταγράφηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1980 και ήταν -7,0 βαθμοί Κελσίου, ανακοίνωσε ο WMO.

Στην κεντρική Ανταρκτική έχει σημειωθεί εξάλλου και το παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας. Καταγράφηκε στον σοβιετικό σταθμό Βοστόκ στις 21 Ιουλίου 1983, στο μέσο του ανταρκτικού χειμώνα, και έφτανε το ακραίο νούμερο των -89,2 βαθμών.
Newsroom ΔΟΛ  -  http://news.in.gr

Διαβάστε επίσης:

Ζεσταίνεστε; Πού να δείτε τι συμβαίνει στο Κουβέιτ. Η θερμοκρασία στην έρημο έφτασε την περασμένη εβδομάδα τους 54,0 βαθμούς Κελσίου, αριθμός που υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί ως παγκόσμιο ρεκόρ.

Η θερμοκρασία καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη από αυτοματοποιημένο σταθμό που λειτουργεί στο Μίτριμπα, μια απομονωμένη περιοχή στα βορειοδυτικά. Ο σταθμός, με την κωδική ονομασία 40551, βρίσκεται κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Καμπ Μπέρινγκ, 65 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ. Εκτός από τους στρατιώτες, οι μόνοι άλλοι κάτοικοι είναι βεδουίνοι βοσκοί και καμηλιέρηδες που περιπλανώνται στην έρημο ανάμεσα σε διάσπαρτα εγκαταλειμμένα οχήματα, αναφέρει ο Guardian.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Κουβέιτ ακόμα δεν έχει διαβιβάσει τις μετρήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), σύμφωνα όμως με εκπρόσωπο της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ο σταθμός του Μίτριμπα είναι πιστοποιημένος από τον WMO.

Ο καύσωνας έχει εξάλλου πλήξει και τη βόρεια Σαουδική Αραβία, το δυτικό Ιράν και το μεγαλύτερο τμήμα του Ιράκ, με τη θερμοκρασία στη Βασόρα να φτάνει τους 53,9 βαθμούς.

Το μόνο θετικό είναι ότι ο αέρας της ερήμου είναι πολύ ξηρός, κάτι που διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα και περιορίζει τη δυσφορία.

Μέχρι το 2012, το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη ανήκε στην Αζίζα της Λιβύης με 58 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η μέτρηση αυτή αποδείχθηκε τελικά αναξιόπιστη.

Το ρεκόρ πέρασε έτσι στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, όπου η θερμοκρασία στις 10 Ιουλίου 1913 μετρήθηκε στους 56,7 βαθμούς. 

Όμως και αυτό το ρεκόρ έχει αμφισβητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου