Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-Πολιτική κρίση- Έπεσε η κυβέρνηση στην Κροατία

«Kαζάνι που βράζει» και είναι έτοιμο να εκραγεί, μοιάζει η περιοχή των Βαλκανίων, αφού μετά το «πραξικόπημα» στα Σκόπια, τώρα ξέσπασε και πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Κροατία.
Συγκεκριμένα την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου, του κόμματος Bridge of Independent Lists (Most), ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.
Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας και ηγέτης του βασικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Croatian Democratic Union (HDZ), ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησής του και την άμεση έναρξη της αναζήτησης νέου εταίρου, ώστε να ανακτηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή και να κυβερνηθεί η χώρα.

Αυτή είναι η δεύτερη κυβέρνηση του HDZ-Most που κατέρρευσε από τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015. Η πτώση της κυβέρνησης βυθίζει τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια, σε μία περίοδο που οι εντάσεις -ιδιαίτερα- στην περιοχή των Βαλκανίων αυξάνονται και οι συμμαχίες επαναπροσδιορίζονται, ενώ το Προσφυγικό και η τρομοκρατία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και μαζί τους τα ακροδεξιά μορφώματα και οι ιδέες που οδήγησαν τον κόσμο σε πολέμους και διαχωρισμούς.
Η διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι το αποτέλεσμα της διχογνωμίας και της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ τους με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές σε όλα τα επίπεδα. Η Κροατία παραμένει σε ύφεση για αρκετά χρόνια, λόγω της κρίσης χρέους.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Ζντράβκο Μάριτς. Η ψηφοφορία είχε οριστεί για τις 27 Απριλίου. Κατά τη διαδικασία, το βασικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού κάλεσε τους βουλευτές του και εκείνους του συνεργαζόμενου κόμματος, να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Τότε συνέβη το «πραξικόπημα» από τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι τρεις από τους τέσσερις υπουργούς του MOST και συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Βλάχο Όρεπιτς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντο Σπρίγιε και ο υπουργός Ενέργειας, Σλάβεν Ντομπρόβιτς, καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση περί στήριξης του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο τέταρτος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβάν Κόβατς, δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση.
Ο Πλένκοβιτς δήλωσε άμεσα ότι θα πάψει τους τρεις υπουργούς και ζήτησε από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να ετοιμάσει την απόφασή του. Το MOST αποσύρθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με συνέπεια να χαθεί η πλειοψηφία στη Βουλή και να καταπέσει η κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με τις συνέπειες που αναμένονται να είναι τουλάχιστον απρόβλεπτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου