Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΚΑΤΑΡ-ΑΜΕΝΕς ΕΞΕΛΙΞΕΙς-KATΑΡΑΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ



Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας και απομονωμένο διπλωματικά από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο σε μία κίνηση συντονισμένη με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για διάλογο «ανοικτό και ειλικρινή» για τη έξοδο από την κρίση, υπολογίζοντας στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα.


Η κρίση έχει προκαλέσει πανικό στους κατοίκους του Κατάρ που σπεύδουν στα σουπερμάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ και οι πολίτες του Κατάρ που ζουν σε Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα έλαβαν προθεσμία δύο εβδομάδων για να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι ακύρωσαν την άδεια της Qatar Airways και αποφάσισαν να κλείσουν τα γραφεία της εταιρίας «εντός 48 ωρών».

Το μέτρο αυτό ελήφθη από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας και δημοσιοποιήθηκε με μία ανακοίνωση.

Με βάση την απόφαση αυτή, που θα έχει οικονομικές συνέπειες για την αεροπορική εταιρία, οι υπάλληλοι της Qatar Airways, που συχνά είναι ξένης υπηκοότητας, θα χάσουν την άδεια εργασίας και παραμονής στο βασίλειο.

Ο Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι είχε στη διάρκεια της νύχτας τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του του Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση.

Ο εμίρης του Κουβέιτ Σεΐχ Σαμπάχ Αλ-Αχμάντ Αλ-Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Το πρακτορείο ειδήσεων KUNA χαρακτηρίζει την επίσκεψη του εμίρη ως «αδελφική».

Νωρίτερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του, συμμάχου των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

«Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικού χαρακτήρα», είπε. «Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, αλλά οι τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε είναι περισσότεροι από εκείνους όπου διαφωνούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Το Κατάρ θέλει να δώσει στον Σέιχ Σάμπαχ αλ-Αχμαντ Αλ-Τζαμπέρ αλ-Σάμπαχ την ικανότητα «να αναλάβει δράση και να επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές της κρίσης και να προσπαθήσει να ελέγξει το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν κατά του Κατάρ έχουν άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στους πολίτες του καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις στην περιοχή του Κόλπου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ντόχα δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων.

Το Κατάρ «θεωρεί ότι οι διαφορές ανάμεσα σε αδελφές χώρες πρέπει να επιλύονται με διάλογο», επέμεινε.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι τωρινές εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν υποδέχεται την Τρίτη τον ομόλογό του από τη Σαουδική Αραβία Αντέλ αλ Τζουμπέιρ και θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.

Το Παρίσι διατηρεί καλές σχέσεις, ιδίως εμπορικές, με όλες τις χώρες που εμπλέκονται στην κρίση με το Κατάρ—τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη, την Αίγυπτο και τις Μαλδίβες, ενώ πούλησε το 2015 καταδιωκτικά αεροσκάφη Ραφάλ στην Αίγυπτο και το Κατάρ.

«Η Γαλλία παραμένει αφοσιωμένη στην περιοχή του Κόλπου όπως επίσης στην πρόοδο της περιφερειακής ολοκλήρωσης που αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και διατυπώνει την ευχή ότι οι υφιστάμενες εντάσεις θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των χωρών της περιοχής στην απαραίτητη εντατικοποίηση της μάχης κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, την υποστήριξή τους και τη χρηματοδότησή τους» προσθέτει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Τραμπ: Με είχαν προειδοποιήσει οι αραβικές χώρες
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Τρίτη ότι οι ηγέτες των αραβικών κρατών που συνάντησε στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή τον προειδοποίησαν ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί την «ριζοσπαστική ιδεολογία», έπειτα από την απαίτηση του ίδιου να λάβουν τα αραβικά κράτη δράση για να σταματήσει η χρηματοδότηση ριζοσπαστικών οργανώσεων.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Τραμπ ανέφερε για τη χειρότερη διπλωματική κρίση στην περιοχή: «Στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή ανέφερα ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρχει χρηματοδότηση της Ριζοσπαστικής Ιδεολογίας. Οι ηγέτες μού έδειξαν το Κατάρ - δείτε!».

Ο Τραμπ άφησε έτσι να εννοηθεί ότι η αντίδραση των αραβικών χωρών ήρθε μετά τη δική του προτροπή για δράση.
Newsroom ΔΟΛ  -  http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου