Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΟΜΗΡΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙς ---- NON STOP

Καλησπέρα!
Είναι ν' απορεί κανέις πόσο εύκολα λύνεται το θέμα της Ομηρικής Ιθάκης... Αλλη μια θεωρία. Να δούμε πότε θα παρουσιαστεί κάποιος με επιστημονικά στοιχεία και όχι με υποθετικές εικασίες και θεωρίες!


Ο Όμηρος αναφέρει πως αμέσως μετά τη συζήτηση με την Αθηνά στον λιμένα του Φόρκυνος ο Οδυσσεύς ανεβαίνει ένα δύσβατο μονοπάτι, «προσέβη τρηχείαν αταρπόν» για να φτάσει στη χοιροσπηλιά του Εύμαιου. Η αταρπός-ατραπός με…..

Makis Metaxas Αγαπητέ Γιάγκο κρίνω σκόπιμο απλά και μόνο για την ενημέρωση των φίλων μας να καταθέσουμε επιγραμματικά τις μέχρι σήμερα νέες προτάσεις που έχουν προκύψει μέσα τις διεπιστημονικές έρευνες που εξελίσσονται είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά στο πεδίο των Ομηρικών μελετών και ιδιαιτέρως για τα ανοικτά θέματα της Ομηρικής τοπογραφίας στην δυτική νησιωτική Ελλάδα μια και εσύ είσαι σε αυτές ενεργά συμμέτοχος.


• Τα ομηρικά κείμενα καταγράφουν την τοπογραφία της υστεροελλαδικής περιόδου (μυκηναϊκής εποχής) και όχι των ιστορικών χρόνων και αποτελούν προϊόν σύνθεσης της ύστερης εποχής του χαλκού. 
• Το έπος της Οδύσσειας είναι το προϊόν της ένωσης τριών επικών μοτίβων της ύστερης εποχής του χαλκού της Τηλεμάχειας, της Νέκυιας και της Φαιακίδας. Ειδικότερα η Τηλεμάχεια έχει τις δικές της γεωγραφικές αναφορές με τις οποίες συμπληρώνει την εικόνα των άλλων επικών μοτίβων ως προς τα τοπογραφικά δεδομένα της εποχής του χαλκού στην δυτική Ελλάδα.
• Η γεωμορφολογική εικόνα και οι γεωλογικές δομές στην δυτική νησιωτική Ελλάδα παραμένουν περίπου οι ίδιες τα τελευταία 6000 χρόνια. Συνεπώς η αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης ή των άλλων αναζητούμενων νήσων πρέπει να γίνει έχοντας ως βάση την σημερινή γεωμορφολογική εικόνα που αντικρίζουμε στην δυτική νησιωτική Ελλάδα. (το μέσο ύψος της ανύψωσης της θαλάσσης από την εποχή του Οδυσσέα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Βεβαίως υπάρχουν τοπικές ιδιαιτερότητες λόγω του σεισμογενούς της περιοχής και των κατολισθήσεων σε απότομα πρανή αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την γενική εικόνα)
• Τα ομηρικά κείμενα έχουν δεχθεί επεμβάσεις, προσθέσεις και αφαιρέσεις στίχων κυρίως κατά την Αλεξανδρινή εποχή προκειμένου να προσαρμοσθούν στην γεωγραφία των ιστορικών χρόνων, διατηρούν όμως παρά τις αλλοιώσεις που έχουν υποστεί τα βασικά δομικά τους χαρακτηριστικά.
• Επιβεβαιώνεται η άρρηκτη γεωγραφική συνέχεια και η ομαλή αλληλουχία των τόπων στην κατά σειρά περιγραφή των μυκηναϊκών βασιλείων έτσι όπως ακριβώς αναφέρονται στα Έπη Ιλιάδα, Οδύσσεια και στον Ομηρικό ύμνο προς τον θεό Απόλλωνα Πύθιο από όπου προκύπτει ότι με φορά καταγραφής από Νότο προς Βορρά το νησί του Δουλιχίου προηγείται και δεν έπεται της Ομηρικής Ιθάκης. Δηλαδή είναι νοτιότερα και όχι βορειότερα από αυτήν. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα κι όχι μόνον: 
• Το νησί της Ομηρικής Ζακύνθου προκύπτει ότι είναι η σημερινή Λευκάδα.
• Το νησί του Ομηρικού Δουλιχίου προκύπτει ότι είναι η σημερινή νήσος Ζάκυνθος 
• Το νησί της Ομηρικής (μυκηναϊκής) Ιθάκης προκύπτει οτι είναι το σημερινό νησί της Κεφαλληνίας και ότι το νησί Σάμος προκύπτει ότι είναι το νησί της σημερινής Ιθάκης 
• Σημειώνεται η διαφορετικότητα της παρουσίας του Δουλιχίου στο έπος της Οδύσσειας που φαίνεται να βρίσκεται κάτω από την χαλαρή εξουσία του Βασιλείου της Ιθάκης σε αντίθεση με την ανεξάρτητη παρουσία του στο έπος της Ιλιάδος αυτή την φορά όμως ως ένα δορυφορικό βασίλειο των Επειών. 
• Τα σημερινά ονόματα των νησιών του Ιονίου πελάγους που τα φέρουν ήδη από τα ιστορικά χρόνια διαφέρουν σε σχέση με τις ονομασίες που φαίνεται οτι έφεραν τα νησιά κατά την μυκηναϊκή εποχή όπως επίσης και με τις ονομασίες που έφεραν κατά την προμυκηναϊκή περίοδο ( αρχική γένεση των μύθων) 
• Το νησί Αστερίς προκύπτει ότι είναι το σημερινό νησί Οξειά .
• Το κέντρο (Άστυ) της Ομηρικής Ιθάκης οριοθετείται στην Ν.Α Κεφαλληνία (Τζαννάτα) Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά δομένα.

Προφανώς και μέσα από τις σελίδες του Φ/Β το καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν αυστηρά και μόνο στα πλαίσια ενός Συνεδρίου για το οποίο η Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας εργάζεται σταθερά για να το πραγματοποιήσει.

Yangos Metaxas Ενδιαφέρουσα άποψη. Gerasimos, αλλά δεν ανταποκρίνεται στη περιγραφή του Ομηρικού κειμένου για την Αστερίδα. Ούτε βέβαια και στο καυστικό οξύ της κριτικής σκέψης.

Gerasimos Valsamis Γιάγκο, ως πρός το πρώτο σκέλος (της περιγραφής του Ομήρου, λαμβάνω υπόψη μου μια παράμετρο, ίσως σημαντική. Δηλ. Αν η Ομηρική Ιθάκη είναι η Κεφαλονιά και η Σάμος (Σάμη) που επίσης (και ...τεκμηριωμένα) είναι στη Κεφαλονιά, η παράμετρος είναι ότι οι Σαμαίοι, (ανέκαθεν κραταιό βασίλειο) καταλάμβανε όλο σχεδόν το τμήμα της Ανατ. Κεφαλονιάς (κάτι όπως η πρώην Επαρχία Σάμης) και η υπόλοιπη Κεφαλονιά ανήκε στο κραταιό τότε βασίλειο της Ομηρικής Ιθάκης. Με αυτή το δεδομένο, η θέση μου περί της "Ξέρας της Μέσης" ως πρός την υπό αναζήτηση Αστερίδα, ταυτοποιείται με την περιγραφή του Ομήρου ως προς την γεωγραφική της θέση. Στο δεύτερο σκέλος της περιγραφής του Ομήρου, περί μικρής και βραχώδους νησίδας με αμφίδυμους λιμένες, θα πρέπει πάλι να ληφθεί υπόψη, η περίοδος των γεωλογικών μεταβολών των τελευταίων 2 εκ. ετών και να ταυτοποιηθεί χρονολογικά η τελευταία γεωλογική μεταβολή, όπου καταβύθισε οριστικά (μετά τα Ομηρικά χρονικά δρώμενα) ότι είχε απομείνει από την νήσο αυτή. Αν εξετάσει κανείς Γεωμορφολογικά την Ξέρα αυτή, θα διαπιστώσει ότι το αρχικό (~2 εκ ετών) μέγεθός της και σχήμα της είναι αυτά που αναγράφω (53,5 τετργ. χιλ. και "απιοειδές"), μα αν εξετάσει καθαρά μόνον τους "Υφάλους" της δηλ τις πρώην τις βουνοκορφές της (<10 χιλ ετών), θα διαπιστώσει τα εξής σημαντικά: Μέγεθος 3,2 τετργ. χιλ. και σχήμα που μοιάζει με "Αστερία". Διακρίνονται "καθαρά" δύο υπήνεμοι "λιμένες" ένας ανατολικά και ένας νότιοανατολικά, ενώ οι δυτικές της "ακτές" είναι κάθετοι και τραχείς όπως όλες οι δυτικές ακτές των ιονίων νήσων. Εξ αυτών των "στοιχείων" συνθέτω, όπως σωστά αναφέρετε, το δικό μου σενάριο. Όταν βρώ χρόνο θα προσπαθήσω να αναπαραστήσω το εν λόγω "νησί" στα χρόνια κάτω από 10 χιλ. έτη έως και κάποια έτη μετά τα Ομηρικά δρώμενα. Δυστυχώς ΔΕΝ έχω την δυνατότητα "ταυτοποίησης" των χρονολογικών δεδομένων που θα σηματοδοτούσαν το πότε εξελίχθηκε η καταβύθιση αυτής της μικρής νήσου, όπου σήμερα οι κορυφές των υφάλων της βρίσκονται μόλις 4 έως 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας...



ΚΑΙ   ΚΟΝΤΑ  ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ  ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ,,  ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΗ

Yangos Metaxas Katerina, έχουμε κάνει υπομονή 25 χρόνια από όταν ανακαλύφθηκε ο Τάφος στα Τζανάτα. Κάνε υπομονή 2 χρόνια ακόμη και θα έχουμε ΠΟΛΛΑ να πούμε στον κόσμο. Τότε θα "λουφάξουν" οι διάφοροι με τις διάφορες θεωρίες...

Katerina Panagatou Καλημέρα Υango, περιμένω με αδημονία στην τελική έχουμε δικαίωμα να μάθουμε ποιανού είναι ο.. ΤΑΦΟΣ ΣΤΑ ΤΖΑΝΑΤΑ....

Katerina Panagatou ΤΟ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ........΄΄ Β Α Σ Ι Λ Ι Κ Ο Σ Τ Α Φ Ο Σ΄΄ ΣΤΑ ΤΖΑΝΑΤΑ .................... ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΠΟΤΕ......ΙΣΩΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥ.... ''Β Ο Σ Κ Ο Υ΄΄΄........

Gerasimos Pylarinos · 10 κοινοί φίλοι
Βεβαιως ιστορικα θα ειχε μεγαλη αξια να μαθουμε και να δουμε!! Προσωπικα νιωθω και θα νιωθω υπερηφανος που ειμαι κι εγω ''προγονός'' του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου