Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση σε πυργι, το χωριο του προπαππου μου

συγχαρητηρια σε ολους  ,  πηγη  http://kefaloniamas.gr

Ακόμα μια εξαιρετική δράση, αυτήν την φορά στο Πυργί. Ο σύλλογος του Πυργιού «ο Αίνος» , μαζί με τον λαογραφικό & ιστορικό μας σύλλογο «Το Ριφόρτσο» , οργάνωσαν μια όμορφη εκδήλωση , με πολύ κόσμο. Ακούσαμε και μάθαμε πολλά, για αυτήν την περιοχή. Είδαμε πολλούς φίλους και γνωστούς. 
Ένα μικρό τμήμα της παρουσίασης , (την οποία επιμεληθήκαμε και παρουσιάσαμε μαζί με την Αγγελική Μαρκέτου) αναρτούμε σήμερα , έχοντας επιλέξει τους χάρτες που προβλήθηκαν και σχετίζονται με την περιοχή.
Σε χάρτη που αναπαριστά, πως ήταν το νησί και οι περιοχές του, στα 1262 – 64, σύμφωνα με τα γραφόμενα στο Πρακτικό της Λατινικής επισκοπής, βρίσκουμε αναφορά για την θέση «Παλαιόσπιτα» , την οποία συναντάμε και στα 1891 , στο βιβλίο του Ιωσήφ Παρτς.
Σε χάρτη του 1620, υπάρχει ένδειξη για το μοναστήρι του Άγιου Νικολάου στην περιοχή, ενώ στα 1688 σε χάρτη του Isol. P. Coronelli, συναντάμε το χωριό Cataraho.
Στα 1761 αναφέρεται η περιοχή «Pirgi» (χάρτης από ανάρτηση της κ.Πατσουράκου) ενώ η ορεινή αυτή περιοχή υπάρχει και στα 1770, γραφόμενη ως Pyrgi.
Επόμενο χάρτη που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε , ήταν ο χάρτης με τους δρόμους που έφτιαξε ο Κάρολος Νάπιερ στην περιοχή, (από το βιβλίο "αναφορά στους δρόμους της Κεφαλονιάς"), στον οποίο διακρίνεται και το γεφύρι. Από το ημερολόγιο του αδελφού του Eric, διαβάζουμε : «Το πέρασμα του Αγίου Ελευθερίου πάνω στον Αίνο, είναι ένα θαυμάσιο δείγμα ορεινής κατασκευής. Ο Κάρολος (εννοεί τον αδελφό του και διοικητή) πασσάλωσε τον δρόμο στις 12 Ιουλίου , σχεδόν μόνος του. Περνάει από τις περιοχές του Πυργιού και Αρακλίου. Η γέφυρα του Τσακαρισιάνου έχει τελειώσει και ο γκρεμός κάτω από το Διγαλέττο, έχει γίνει βατός για φορτωμένα ζώα».
Ακολούθησαν χάρτες του 1842 (συλλογή Νότη Καραβία, ο οποίος έχει αναρτηθεί στο Κομπόγιο) και χάρτης του 1891 από το βιβλίο του Ιωσήφ Πάρτς , στους οποίους αναφέρονται τα περισσότερα χωριά της περιοχής.
Η παρουσίαση ανέδειξε και πλήθος άλλων άγνωστων στοιχείων, τα οποία εν καιρώ , θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και παρουσίαση της θαυμάσιας εκδήλωσης.


Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για την ανάδειξη της ιστορίας του Πυργιού (εικόνες – βίντεο) Share:000 Ο Πολιτιστικός σύλλογος του Πυργιού «Ο Αίνος», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Ιστορικό & Λαογραφικό σύλλογο Κεφαλονιάς & Ιθάκης «Το Ριφόρτσο», διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 12 Αυγούστ...
PORTONI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου