Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η Κεφαλονιά ήταν το πρώτο σημείο στον Ελλαδικό χώρο που καλλιεργήθηκε η πατάτα, στα τέλη του 18ου αιώνα.

Georgios Mikelatos
Απο το ημερολογιο του παππου μου Ανδρεα Αννινου.Μας πληροφορει οτι στις 7 απριλιου 1937 φυτεψαν για πρωτη φορα πατατα στο καμπο της Σκαλας
Φωτογραφία του Georgios Mikelatos.


Φωτογραφία του Orestis Kappatos.

Orestis KappatosΚομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Η Κεφαλονιά ήταν το πρώτο σημείο στον Ελλαδικό χώρο που καλλιεργήθηκε η πατάτα, στα τέλη του 18ου αιώνα. 

Στα σχολικά βιβλία ιστορίας, μας δίδαξαν ότι ο Κόντε Καποδίστριας το 1829, ως κυβερνήτης, έφερε την καλλιέργεια της πατάτας και μάλιστα μπόρεσε να την καθιερώσει στους «δύστροπους» Έλληνες με ένα κόλπο. 
Όμως ποτέ δεν μας είχαν διδάξει ότι στο νησί της Κεφαλονιάς, οι έγγραφες μαρτυρίες που έχουμε, ανάγουν την καλλιέργεια της πατάτας από το 1791, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμα αναφορές για την ύπαρξη αναλόγων καλλιεργειών, στα χρόνια πριν το 1829.


Και ιδού οι αποδείξεις.
Το 1791 με δουκικό διάταγμα ιδρύθηκε στο νησί η Αγροτική Ακαδημία (Academia Agraria) με πρωτοβουλία του προνοητή Angelo Maria Giorgio (ή Zorzi), ενός εξαίρετου διοικητή όπως τον χαρακτηρίζει ο Τσιτσέλης. Η Αγροτική αυτή ακαδημία , η οποία λειτουργούσε με μορφή Εταιρείας, ήταν μια πρωτοποριακή «σχολή» για το νησί και τα Επτάνησα, με πλήθος παρεμβάσεων στον αγροτικό, κτηνοτροφικό αλλά και δασικό τομέα. Συμμετείχαν αρκετοί ευγενείς όπως οι Σπ. Χοϊδας, Μ. Μεταξάς, Σ. Άννινος, Κ. Μηλιαρέσης, Ι. Κρασσάς , Φρ. Τσουλάτης. Τα μέλη της εταιρείας εργάσθηκαν με ζήλο για την προώθηση των γεωργικών στόχων της σχολής αυτής. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε μελέτη της κας Ευθυμιάτου – Κατσούνη: «..Η Εταιρεία μάλιστα εισήγαγε και την καλλιέργεια της πατάτας, καθώς επίσης τον αιγυπτιακό σίτο …» .
Aναφορά για την καλλιέργεια της πατάτας στο νησί βρίσκουμε και στο Τσιτσέλη. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην σελ. 562 του τόμου Β των Σύμμικτων: «Ο Δε Βοσσέτ …επροστάτευσε την δενδροφυτείαν και εισήγαγε την καλλιέργεια νέων ειδών όπως των γεωμήλων …»
Επόμενη αναφορά για την άγνωστη αυτή πρωτοπορία του νησιού, βρίσκουμε σε μελέτη του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου. Ο Κάρολος Νάπιερ στα 1826, δημιούργησε στην περιοχή των Πρόννων και συγκεκριμένα κοντά στη θέση «Σαρακήνικο», την παροικία των Μαλτέζων, Maltese Colony όπως την αποκαλεί στο βιβλίο «The Colonies», στα πλαίσια ενός φιλόδοξου σχεδίου αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής του νησιού. Οι οικογένειες που ήρθαν από την Μάλτα, ανοικοδόμησαν οικίες για την διαμονή τους και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν και να καλλιεργήσουν, περίπου 400 στρέμματα γης. Τον Οκτώβριο του 1828 ο Νάπιερ διόρισε επικεφαλής της παροικίας τον αγρονόμο Ε. Curling , άνθρωπο ικανό, ο οποίος κατάφερε να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που είχαν προκύψει. Αξιοποίησε γεωργικά εργαλεία που είχαν φέρει οι Μαλτέζοι, ανέθεσε στα γυναικόπαιδα να καθαρίσουν τα σπίτια και με τους γεωργούς που είχαν απομείνει , φύτεψαν στις αυλακιές , πατάτες και λαχανικά , επιπλέον των καλλιεργειών που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τότε.

Από τα γραφόμενα λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η καλλιέργεια της πατάτας είχε έρθει στο νησί, πολύ πριν να την φέρει ο Κόντε Καποδίστριας το 1829 στο ελεύθερο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Μια ακόμα πρωτοπορία για το νησί μας, μέσα από έγγραφες μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Η Κεφαλονιά, ήταν το πρώτο σημείο στον Ελλαδικό χώρο που ήρθε η πατάτα στα τέλη του 18ου αιώνα…...

Τα ανωτέρω προέρχονται από την ακόλουθη βιβλιογραφία:
«Κεφαλληναικά Σύμμικτα , τόμοι Α & Β» του Ηλ. Τσιτσέλη
«Κεφαλληνία και Ιθάκη , Γεωγραφική Μονογραφία» του Ιωσήφ Παρτς
«Ξένες Παροικίες στην Κεφαλονιά» του ΑγγελοΔιονύση Δεμπόνου
«Οι Ανθρώπινες επιδράσεις στην Εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης της Κεφαλονιάς από την Προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα» της Ευτυχίας - Νίκης Ευθυμιάτου -Κατσούνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου