Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Προσεισμικα το Βεγειο ψυχιατρείο στο Αργοστόλι...

Babis ArtelarisΚομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης
ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΒΕΓΓΕΙΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ -ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΝΑΔΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΣΙΝΗ


ΚΑΙ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΜΕ ΛΟΙΠΕς ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙς

An 380

Περί το 1912 με 1913 μια ομάδα Αργοστολιωτων μεταξύ αυτών και ο γιατρός Δ.Νιφορατος, προσπαθούσαν να βρουν τι θα γίνει με τους διάφορους ψυχικά ασθενείς που ως αδεσποτοι εγυριζαν στην πολιν του Αργοστολίου.Εσκεφθηκαν λοιπόν να δοθεί χοροεσπερίδα,το προϊόν της οποίας θα διετιθετο για την δημιουργία ασύλου.Ο Πλατων Βεγιας μόλις άκουσε τον σκοπό του χορού έδωσε μπιλιετο μέσα στο οποίο υπήρχαν 2000 δραχμές,ποσό σεβαστό για την εποχή.Τα χρήματα αυτά ήταν και ο θεμέλιος λίθος του Βεγειου συγκροτήματος,διότι ο Π.Βεγιας άρχισε να συνεισφέρει τακτικά προς τον σκοπό αυτό!!! Ή χοροεσπερίδα μάζεψε 13.000δραχμες, έτσι έγινε το άσυλο φρενοβλαβών Κεφαλληνιας, εις το οποίο ο Βεγιας άφησε όλη του την περιουσια.όμως αργότερα αφού είδαν ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις διάφορες ανάγκες, τόσο της επιστήμης,όσο και του μεγάλου αριθμού των ασθενών,ερρίφθη ή ιδέα ή οποία και επραγμοτοποιηθηκε, να κατασκευασθεί ένα σύγχρονο θεραπευτήριο που θα πληρεί όλες τις απαιτήσεις!!!Το Βεγειο πλέον δεν εξυπηρετούσε κατά το 1947 τις ανάγκες της Κεφαλλονιάς,αλλά εξυπηρετούσε γενικότερα όλη την χώρα!!!
Από το Κομπόγιο Ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης



Tzivras MD Gerasimos προς Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης


και  αν βρίσκαμε  και που ειναι τώρα  και το πορτόνι,, του Βεγειου Ψυχιατρείου,,
θα ήταν μια καλή  σκέψη αξιοποίησης!






ΒΕΓΕΙΟ ΨΥΧΕΙΑΤΡΕΙΟ , 1931-1953/64

Λειτούργησε το 1931, και εγκαινιαστηκε το 1933 από τον πρωθυπουργο Παναγή Τσαλδάρη.
Κατεστράφη ολοσχερως το 1953 από τους σεισμούς και μεταφέρθηκε ώς το 1964, ετος θανάτου
του Μαρίνου Μεταξά,, νευρολόγου,, (πατέρα του συγραφέως) που ήταν ο κινητήριος μοχλός και ψυχή του υπερσυχρονου θεραπευτηρίου.
Ιδρυτής του ήταν ο Πλάτων Βεγίας (εξου και το όνομα του ψυχειατρείου)
Απεβίωσε το 1918, αλλά με το κληροδοτημα της περιουσίας του,, ξεκίνησε η πραγμάτωση της μεγάλης του επιθυμίας για τον τόπο του και ανεγέρθηκε τα επόμενα έτη το Βεγειο ψυχειατρειο.

αυτα ήταν λίγα
από τα πολλά σπουδαια στο θέμα από την κεφαλλονιτικη Πρόοδο,, με συγραφέα 
τον Γερ. Μ. Μεταξά ομο.καθηγητη ορθοπαιδικης πανεπιστημιου Αθηνων.

2 σχόλια:

  1. Αν κατάλαβα καλά την κεντρική πόρτα του Βέγειου την βρήκατε, την κεντρική πόρτα των αγροτικών φυλακών στο φρούριο της Άσσου κάποιοι τη ψάχνουμε ακόμα, όπως τα απάνθρωπα κελιά της απομόνωσης και τα τέσσερα υπερυψωμένα φυλάκια (σκοπιές) χαρακτηριστικότατα δείγματα του οικοδομήματος, που θα έδειχναν τι είδους κτηριακό συγκρότημα είναι αυτό που βλέπει σήμερα κάποιος μη γνωρίζοντας ο άμοιρος τι ήταν παλαιότερα αυτό το κτιριακό τουρλουμπούκι όπως το καταντήσανε κάποιοι.
    Αλήθεια ευθύνες ζητήθηκαν από κανέναν για τη πλήρη καταστροφή?
    Ποιός ενέκρινε αυτό το έργο αναπαλαίωσης ή ορθότερα καταστροφής??
    Αλλά η υπόθεση μάλλον έχει πολλά επώνυμα «ΤΖΙΖ» κατά τη γνώμη μου πάντα, οπότε τουμπεκί ψιλοκομμένο που έλεε κι ο νόνος μου.
    Αν είμαι λάθος ας με διορθώσουν οι γνωρίζοντες περισσότερα, γιατί το δικό μου το τσερβέλο μπορεί να μην «κόβει» και πολύ.

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την πορτα δεν την βρηκαμε,, σε καποιου Φωκα ξενοδοχειο ητανε τελευται,,αλλα χαθηκε!! Νομιζω και λογο της πρωτης ταινιας στο νησι, αλλά και του ψυχειατρειου,, καλο θα ηταν να εμενε καπου σαν κειμιλιο! Τωρα τα οσα γραφεις για Ασσο,, δεν τα γνωριζω,, αλλα ειμαι σιγουρος οτι εχεις απολυτο δικιο,,! Εξαλου εσεις απο εκει τα ξερετε καλυτερα,, εγω οταν την επισκεφτηκα πριν χρονια γιδια ειχε μεσα!! και αν και δεν ειχα ασχοληθει καθολου ακόμη με την ιστορια του τοπου μας,, με ενοχλησε πολυ!! Δυστηχως ο πολιτισμος πάει περιπατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή