Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ


1878. Ο Σλημαν εγκαταλειπει την Ιθακη και οδευει προς Τροια, διοτι εκει βρηκε θησαυρο.

Και μια επιστολη - διαμαρτυρια του βουλευτη Ιθακης Π. Μαυροκεφαλου, δημοσιευμενη στο Αστυ το 1900, για την παραφιλολογια εκεινης της εποχης, και την αμφισβητηση της Ιθακης ως της Ομηρικης νησου.



Elpida Zapanti Markide ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ .ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΙΘΑΚΗ. ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΑ ΤΖΑΝΑΤΑ .Η ΔΕ ΙΘΑΚΗ ΙΣΩΣ ΗΤΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΔΥΔΔΕΙΑΣ . ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΠΙΖΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΧΟΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ .ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ. ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ . ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ...

Cathrine Dima- Kaloudi Συμφωνώ σε όσα γράφετε με μόνη διαφορά ότι εκ λάθους ή εκ προθέσεως δεν έχουν γίνει ακόμα στοχευμένες έρευνες και ανασκαφές ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις. Δυστυχώς οι έρευνες ήταν στοχευμένες στην Ιθάκη και έτσι έχει να παλέψει η Κεφαλονιά γιά να αποκαταστήσει την αλήθεια της. Καληνύχτα.



Γιωργος Γκιαφης http://porosnews.blogspot.gr/2015/11/blog-post_62.html#more


ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS
Tilemahos Karavias
ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
Φίλε κύριε Διευθυντά, 

Απαντών εις το προχθεσινόν εν τη «Εστία» ερώτημα περί του μεσαιωνικού ονόματος της νήσου Ιθάκης, σας δίδω τας εξής πληροφορίας׃ Η Ιθάκη υφ’ όλων των συγγραφέων, Ελλήνων, Λατίνων και Βυζαντίνων μνημονεύεται υπό το ιστορικόν αυτής όνομα, αναφέρω δε τινας εκ των τελευταίων. Άννα η Κομνηνή (1083-1148 μ. Χ.) εν τη Αλεξιάδι αναφέρει την Ιθάκην «εν η πόλις Ιερουσαλήμ ωκοδόμητο καταστραφείσα υπό σεισμών», επίσης Νικηφόρος ο Γρηγοράς (1295-1360 μ. Χ.) [ακμάσας] επί Ανδρονίκου και γράψας Ρωμαϊκής Ιστορίας Άργους και Γεώργιος ο Φραντζής (1401-1478 μ. Χ.) εις τα Χρονικά του, Διονύσιος ο Λέσβης εις τας Περιηγήσεις του λέγει αυτήν Λυρικήν Ιθάκην, Θεόδωρος δε ο Σπανδωνής αναφέρει εις την περί της καταγωγής των Οθωμανών αυτοκρατόρων συγγραφήν του ότι η Ιθάκη μετά της Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Αγίας Μαύρας ανήκον εις τους κόμητας Τόκκους. Κατά τας Σταυροφορίας η Ιθάκη περιήλθεν εις τους ηγεμόνας του Τάραντος, τω δε -1214] κατέλαβον αυτήν οι Βενετοί, δωρήσαντες αυτήν τω 1350 εις τον Πέτρον Μέμμον με τον τίτλον κόμητος Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου. Τω [1420] ήτο υπό την κυριαρχίαν των Τόκκων, Κάρολος Α’ δε ο Τόκκος ετιτλοφορείτο Δεσπότης Ρωμαίων, Δουξ Λευκάδος και Κόμης Παλατίνος Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, επίσης δε και ο υιός του Κάρολος Γ’ μέχρι του [1483]. Είτα περιήλθεν εις τους Τούρκους επί [Αμουράτ και Βαγιαζήκ], μέχρις [ου τέλος] τω 1501 οριστικώς εις τους Βενετούς, [ον.......... .......]. Η νήσος Ιθάκη ουδέποτε [......] [Isola di Compare], αλλ’ η παρά τον [νυν] λιμένα [Βαθύ κοιλάς] και αυτός ο λιμήν είχον ονομασθή υπό των ναυτιλλομένων [Vala Compare ή Val di Compagne], ως αναφέρει Νικόλαος ο Σοφιανός, ζήσας περί τας αρχάς του ΙΣΤ’ αιώνος και γράψας σημειώσεις εις Πτολεμαίου Γεωγραφίαν· ωσαύτως και ο Ιταλός γεωγράφος Μάρκος Βενέτιος [Κορυνέλλης] (1650-1718) εις τας Ιστορικογεωγραφικάς Αναμνήσεις περί του Βασιλείου του Μωρέα, ομιλών περί του λιμένος της Ιθάκης καλεί αυτόν Val di Compare, ο δε Ι. Ρ. Ραγκαβής εις τα Γεωγραφικά του αναφέρει την μαρτυρίαν αγνώστου γεωγράφου, του Νίγρου, καθ’ ην εκαλείτο Cefalonia Picciola (Μικρά Κεφαλληνία). Εν εγγράφω της Ενετικής Γερουσίας της 22 Οκτωβρίου 1528 προς τον Προβλεπτήν Κεφαλληνίας Αντώνιον Κάλβον αναφέρεται η νήσος Ιθάκη με λιμένα Βαθύ ή Val de Compare, πλησίον του οποίου διαμένουσι περί τας εξήκοντα οικογενείας, τα πάνδεινα υφισταμένας εκ των επιδρομών των πειρατών (Κ. Σάβα. Μνημεία της Ελλην. Ιστορίας τόμ. 6 σελ. 285). Εκ των ανωτέρω σαφώς καταφαίνεται ότι ούτε κατά τους αρχαίους ούτε κατά τους μέσους χρόνους η νήσος Ιθάκη μετήλλαξεν όνομα, νυν μόνον κατά τους νεωτέρους χρόνους κινδυνεύη ν’ αλλάξη θέσιν, ως εκ των αρχαιολογικών ερευνών του αξιοτίμου κ. Δαίρπφελδ, περί ων ίσως άλλοτε εν εκτάσει πραγματευθώμεν.
Αθήναι 15 Ιανουαρίου 1901
Μετά πολλής υπολήψεως
υμέτερος
Ιπποκράτης Καραβίας
Εφημερίδα Εστία, αρ. φύλ. 320, 17.01.1901
Orestis Kappatos Ωραίο ντοκουμέντο Tilemahos Karavias!!!!!!!
Γιωργος Γκιαφης ΟΝΤΩς ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ,,!!!

 .
Makis Lykoudis Ο αρθρογράφος παρασιωπά ότι υπάρχουν αντίστοιχα έγγραφα, αναφορές και χάρτες που ονοματίζουν το νησί μόνο ως Val de Compare η Μικρή Κεφαλληνία. Το κύριο θέμα όμως δεν είναι η καθιερωμένη ονομασία, στην οποία καταφεύγουν οι υποστηρικτές της σημερινής Ι...Δείτε περισσότερα
Γιωργος Γκιαφης ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ εν η πόλις Ιερουσαλήμ ωκοδόμητο καταστραφείσα υπό σεισμών»
Γιωργος Γκιαφης ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ (ΦΡΑΓΚΑ)
Γιωργος Γκιαφης http://porosnews.blogspot.gr/2016/01/blog-post_155.html

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS
Γιωργος Γκιαφης http://porosnews.blogspot.com/2016/10/blog-post_714.html...

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS
Γιωργος Γκιαφης ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1100 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΡΒΗΓΟ ΕΚ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΓΟΥΙΚΑΡΔΟ (ΕΞΟΥ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΙΣΚΑΡΔΟΥ)
ΚΑΙ ΦΤΑΝΩΝΤΑς ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑς ΤΑ ΠΟΛΥΛΟΓΩ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1.200 ,,ΟΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΙς ΤΕΛΕΥΤΕΕς ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕς,, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟς) ΣΤΑ ΤΟΤΕ ΓΑΡΜΠΑΤΑ(ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΑΡΜΠΗ) ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΦΡΑΓΚΑΤΑ.
ΦΡΑΓΚΑΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΥΛΑΡΟ,, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΤΟΥ 2012 ΦΡΑΓΚΑΤΑ, ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΜΑΛΑ,, ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩς ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΝΕΝΟΣΗ ΤΟΥς ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ.
ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΝΙΑ,, ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΕΙ ΠΑΛΙΟΣ ΝΑΟΣ (ΕΙΤΕ ΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑς ΑΘΗΝΑΣ) ΕΙΤΕ ΛΟΓΟ ΚΡΑΣΙΟΥ (ΟΠΟΤΕ ΙΣΩς ΔΙΟΝΥΣΟΥ) ΚΑΙ Ως ΣΥΝΗΘΩς ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΑΟς,, ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ,,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥς ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
Γιωργος Γκιαφης Νικόλαος Καμπάνης ... Όπως όλα λοιπόν τα χωριά στην Κεφαλλονιά, εκατοικείτο από Κεφαλλονίτες, μια οξυδερκή και πανάρχαια φυλή, στα χαρακτηριστικά της οποίας, βασίστηκε ο μεγαλύτερος ποιητής της Ανθρωπότητας Όμηρος, ώστε να δημιουργήσει τα αθάνατα έπη του Ιλιάδα και κυρίως Οδύσσεια......Ειδικά όμως στον χώρο που βρίσκεται αυτό το χωριό, από πάνω του δεσπόζει και σκιάζει ο Αίνος, το βουνό με το ιερό του Αινησίου Διός. ... Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα βουνά και ιδίως τα μεγάλα, σμιλεύουν χαρακτήρες και κάνουν τους ανθρώπους υπερβολικά εργατικούς. Έτσι και εδώ οι άνθρωποι ασχολήθηκαν με πολλά και κυρίως την αμπελουργία, για χάρη της οποίας τρυπούσαν με τρυπάνια τα βράχια του βουνού, έβαζαν λίγο χωματάκι στην τρύπα μέσα και φύτευαν ένα πολύ σκληραγωγημένο, έτσι, αμπέλι, το οποίο και στη συνέχεια παρήγαγε το καλύτερο κρασί του κόσμου τη ρομπόλα, μια που όπως προαναφέραμε, είχε την ευλογία του Διός.
...Μετά λοιπόν από αυτή την επιτυχημένη οινοποιητική πορεία, είναι δυνατόν το χωριό αυτό να μην λέγεται ΦΡΑΓΚΑ ΤΑ;

1 σχόλιο:

  1. Ο Σλήμαν έφυε από την Ιθάκη όχι γιατί διαπίστωσε ότι δεν ήταν η Ομηρική αλλά γιατί χρήμα δεν έβλεπε. Όλες του οι ανασκαφές το κέρδος είχαν σα πρόθεση. Μη ξεχνάτε ότι ακόμα και η γυναίκα του κυκλοφορούσε με αρχαία περιδέραια στο λαιμό. Επίσης μη ξεχνάτε ότι το «πράμα» περίσσευε μέχρι και για τον ψεύτικο «θησαυρό του Ατρέως)! Χα χα.
    Βέβαια το ίδιο γινόταν και από Έλληνες ακόμα και από γνωστούς ιερωμένους. (Σαν ένανε που τον έφαε ο γαμπρός του στο Άργος και τον είχε μανία ο Κολοκοτρώνης).
    Τι να κάμουμε τότε στους στραβούς πλεονεκτούσαν οι μονόφθαλμοι στα σημεία!!
    Μετά πλάκωσε ο Δαίπερφιλτ με τους ίδιους σκοπούς και έκαμε τσου Λευκαδίτες να πιστεύουνε σε μακακίες.
    Έ ρε πόσοι θα φάανε χρυσό τότε.
    Με φορτωσιές γαϊδάρων μετράανε τότες τα αρχαία κοσμήματα που φεύγανε για Ιταλία!

    Κά κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή