Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ-1. ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Το νέο STRATEGIC CONCEPT του ΝΑΤΟ αποτελείται από 11 σελίδες και 38 παραγράφους. Θα είναι θέμα ευρύτερων συζητήσεων και αναλύσεων για όλα σχεδόν τα ζητήματα για το τι εννοεί και τι υπονοεί. ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟ σε αρκετά θέματα, αλλά υπάρχουν τομείς που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, γιατί ζούμε σε εποχές που πολλά πράγματα μπορεί εύκολα να παρερμηνευτούν.
Ας μην λησμονούμε ότι η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δίνει το παρόν σε 3 ηπείρους , συμμετέχει σε μάχιμες αποστολές στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-εκπαιδεύει τον ΙΡΑΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ-διεξάγει επιχειρήσεις κατά της πειρατείας-επιχειρήσεις MARITIME INTERDICTION κατά της τρομοκρατίας/ΟΜΚ- και υποστηρίζει την ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Το συνολικό ΚΕΙΜΕΝΟ χωρίζεται σε δέκα επιμέρους κεφάλαια .ΠΡΟΛΟΓΟΣ/ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ/ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ(διασπορά ΟΜΚ-διασυνοριακή αστάθεια-τρομοκρατία-κυβερνοεπιθέσεις-ενέργεια-κλιματικές αλλαγές-ηλεκτρονικός πόλεμος-διάστημα-διασπορά πυραυλικών συστημάτων)/ΑΜΥΝΑ-ΑΠΟΤΡΟΠΗ(εφ όσον τα ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ το ΝΑΤΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ)/ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΗΣ(χειρισμός διενέξεων-συνεργασία σε θέματα πληροφοριών-προστασία υποδομών-πολιτικές διαβουλεύσεις-CIMIC)/ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ(υποστήριξη σε ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ/ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ)/ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΡΤΑ(για νέα μέλη του ΝΑΤΟ)/ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ(ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ-ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΡΩΣΙΑ-παράγραφος 32 για σχέση με την ΕΕ-Μεσογειακός Διάλογος/ΒΟΡ. ΑΦΡΙΚΗ-ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΡΑΤΗ ΚΟΛΠΟΥ-ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ)/ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ(ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ)/ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τον 21ο αιώνα. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΜΥΝΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΡΙΣΕΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Η παράγραφος 19 κάνει λόγο για την ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ και το ότι εξετάζεται η συγκεκριμένη επιλογή με την ΜΟΣΧΑ. Επίσης μεγάλη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση ΧΗΜΙΚΗΣ-ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ-ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Στα πυρηνικά θέματα αναφέρεσαι η ύπαρξη των ΓΑΛΛΩΝ-ΒΡΕΤΑΝΩΝ με δικές τους πυρηνικές δυνατότητες.

Η ασφάλεια στον ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ εμπίπτει στην ειδική παράγραφο για ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ, ενώ το ενδιαφέρον για την ΑΦΡΙΚΗ στην παράγραφο που επικεντρώνεται στις ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ-κλπ.

Το ΚΕΙΜΕΝΟ είναι ενδιαφέρον ,αλλά στο θέμα των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν έχουν υπερκεραστεί οι διαφορές. Και μας αφορά σαν χώρα. Όπως και η ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ-οι μελλοντικές αποστολές-τα οικονομικά του ΝΑΤΟ-κλπ(τα οποία σταδιακά θα αναλύω).ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΕ 5 ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, και παρά τις προσπάθειες πολλών κύκλων με σημαντική επιρροή δεν αποσύρονται τελικά σε αυτή την φάση.

Σχετικά με το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ φαίνεται να προχωρά ικανοποιητικά η συνεργασιακή σχέση ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και στην εκπαίδευση Αφγανών πιλότων ελικοπτέρων από τους Ρώσους. Και βέβαια μέχρι το 2014-2015 καλώς εχόντων των πραγμάτων το ΝΑΤΟ θα βρίσκεται σε μάχιμες εμπλοκές στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.

ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ .Άλλωστε η χώρα μας δεν θεωρείται ότι ανήκει σε αυτές που αντιλαμβάνονται επαρκώς τα διασυμμαχικά θέματα. ¨Πάντως είναι ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ το νέο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ γιατί καλύπτει ευρύτατη γκάμα απειλών από ΚΥΒΕΡΝΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ σε ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και από εκεί σε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και ειδική μνεία και αναφορά σε ζητήματα ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΟΠΛΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
kranosgr.blogspot.com/2010/11/1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου