Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΠΑΝΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΙΟΝΙΟΝ ΣΠΟΡΤ F.M

Παραπολιτικό δίκτυο στις παρυφές του νέου Δήμου


Μπορεί οι μέρες να είναι γιορτινές, αλλά η πολιτική οφείλει να είναι πάντα παρούσα. Έτσι, συναντήσαμε και συζητήσαμε με το Δήμαρχο Ελειού-Πρόννων, Κώστα Ζαπάντη. Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα όσα μας είπε, κυρίως όμως, τα σχόλιά του για το νέο Δήμο της Κεφαλονιάς.
Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να μου σχολιάσετε μου το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Θα έλεγα ότι το εγχείρημα από μόνο του είναι πολύ δύσκολο. Ο Αλέξανδρος Παρίσης έχει τη φιλοδοξία να πετύχει, θέλει να πετύχει. Προσωπικά όμως εγώ έχω μια αγωνία για αυτό. Δυστυχώς, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο συγκρότησης ενός παραπολιτικού δικτύου».
Τι εννοείτε με τον όρο «παραπολιτικό δίκτυο»;
«Βλέπω με μεγάλη λύπη ότι μια σειρά από άνθρωποι βγαίνουν και μιλούν αντί αυτού. Αυτό συμβαίνει και στον Τύπο. Βλέπω δηλαδή, ότι συγκροτείται ένα παραπολιτικό δίκτυο στις παρυφές του Δήμου. Έχω όμως την ελπίδα ότι και ο Παρίσης θα το αντιληφθεί και η κοινωνία θα το αντιμετωπίσει. Δεν θα ανεχτούν αυτόν τον κύκλο ανθρώπων που διαμορφώνεται γύρω από τον Παρίση. Έναν κύκλο μη αποδεκτό, ίσως και επικίνδυνο».
Που κρίθηκε το παιχνίδι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές;
«Νομίζω ότι έχει να κάνει με την ηθική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Αποδείχτηκε ότι στο ΠΑΣΟΚ η σχέση του με την κοινωνία έχει καταρρεύσει, ενώ κυριάρχησαν και οι πολιτικές φιλοδοξίες. Πήγαμε σε εκλογές με την επιλογή του Μάρκου Κοτσιλίνη, χωρίς όμως την υποστήριξη του πολιτικού δικτύου του ΠΑΣΟΚ».
Ο Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων με τη συντάκτρια της εφημερίδας "Κεφαλονιά", Γιάννα Κουλουμπή
Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο ο Γιώργος Τσιλιμιδός;
«Ο Γιώργος Τσιλιμιδός είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα και ένας πολύ θετικός και γόνιμος άνθρωπος. Νομίζω ήταν λάθος του Γιώργου που δεν πήρε μέρος στις εκλογές. Πιστεύω όμως επίσης, ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια άλλη διαχείριση του Γιώργου. Δεν αξιοποιήθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε και όσο θα έπρεπε».
 Ο Μάρκος Κοτσιλίνης έχει ευθύνες για αυτό;
«Θεωρώ ότι ο Μάρκος θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό σε πολλά πράγματα, όχι μόνο στο θέμα του ψηφοδελτίου, αλλά και στο θέμα της κοινωνίας. Αυτό καθόλου δεν μειώνει την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό του, πιστεύω όμως ότι είχε τις δυνατότητες και να αξιοποιήσει καλύτερα ανθρώπους και να αξιοποιήσει καλύτερα ιδέες ανθρώπων. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν έγινε».
Θα πετύχει το νομοσχέδιο του Καλλικράτη;
«Κάθε νομοσχέδιο εξαρτάται από τους ανθρώπους που το διαχειρίζονται. Εγώ θέλω να πω ότι θα είμαι δια βίου αντίθετος με αυτό που συνέβη. Θεωρώ ότι έτσι απομακρύνουμε την αυτοδιοίκηση από τους πολίτες, άρα απομακρύνουμε και τους πολίτες από την αυτοδιοίκηση. Είμαι κατά του ενός Δήμου. Προσωπικά πιστεύω ότι η Κεφαλονιά θα μπορούσε καλύτερα να είναι μια ιστορική Τετράπολις. Πλέον, αυτό είναι ιστορία, έχουν καταγραφεί οι απόψεις όλων μας και καθήκον μας είναι τώρα να λειτουργήσει αυτός ο Δήμος. Εγώ, αλλά και οι φίλοι μου στους Πρόννους, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη νέα δημοτική αρχή, αρκεί βέβαια αυτή να θέλει να βοηθηθεί και να μη λειτουργεί με όρους αλαζονείας και όρους παραπολιτικούς».
Τι παραδίδει ο Κώστας Ζαπάντης στη νέα δημοτική αρχή;
«Ο Κώστας Ζαπάντης δεν παραδίδει τίποτα, παραδίδει όμως η τοπική κοινωνία ένα συγκεκριμένο μοντέλο ζωής. Είμαστε ο έβδομος Δήμος της χώρας σε αναλογία έργων, απορροφήσεων και κατοίκων. Παραδίδουμε ένα δίκτυο 18 έτοιμων φακέλων για το Δήμαρχο που αναλαμβάνει. Προχθές κατατέθηκε η πρότασή μας για την αποχέτευση του Πόρου, προϋπολογισμού 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο έργο της Κεφαλονιάς για τα επόμενα χρόνια. Στις 21 Δεκεμβρίου ο πλήρης φάκελος κατατέθηκε στο Υπουργείο και χρειάζεται μια ρωμαλέα Δημοτική Αρχή να εκτελέσει αυτό το τεράστιο έργο, μαζί με τα άλλα 17 ώριμα έργα που προανέφερα».
Ο Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων, Κώστας Ζαπάντης
Μιλήστε μου λίγο για τον προκάτοχό σας, τον Μάκη Μεταξά. Έπρεπε να παραιτηθεί;
«Οι σχέσεις μας πάντα ήταν αδερφικές. Ο Μάκης Μεταξάς είναι σύντροφος ζωής και έτσι θα παραμείνει. Προσπαθήσαμε όλοι να τον αποτρέψουμε από την παραίτηση. Ο Μάκης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα για την Κεφαλονιά και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι άνθρωπος υψηλού ήθους. Παραιτήθηκε για τη στάση του Κράτους απέναντι στο θέμα των εμπρηστών το 2007. Το Κράτος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και οδήγησε αυτόν τον άνθρωπο στην παραίτηση».
Ο Δήμος Ελειού-Πρόννων τι χρέη έχει; Την ημέρα της ορκωμοσίας του ο νέος Δήμαρχος μίλησε για δεκάδες χρέη σε όλους τους Δήμους του νησιού.
«Στις 18 Δεκεμβρίου έγινε ο απολογισμός του Δήμου και μοιράστηκαν γύρω στους 200 φακέλους με τα οικονομικά και διοικητικά στοιχεία του Δήμου κατά την τελευταία τετραετία. Πιστεύω κάποια στιγμή ο κ. Παρίσης θα ανακαλέσει τις δηλώσεις του σχετικά με τα χρέη των Δήμων. Εμείς, όταν αναλάβαμε δεν πήραμε κανένα ταμείο, κανείς δεν μας παρέδωσε ένα ταμείο με χρήματα, μας παρέδωσε τις δυσκολίες της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς μειώσαμε κατά 40 % τις υποχρεώσεις του Δήμου. Το θέμα των τραπεζικών υποχρεώσεων το μειώσαμε κατά 16 με 17% στο σύνολο τους. Είμαστε σε μια υποχρέωση των 3.180.000, η οποία όμως λήγει το 2024. Δεν χρειάζεται, επομένως, να αγχώνεται με αυτό ο κ. Παρίσης. Είναι ρυθμισμένες οι υποχρεώσεις του Δήμου. Στην αγορά, στις 6 Δεκεμβρίου χρωστάγαμε 410.000, από την άλλη πλευρά όμως παραδώσαμε και 800.000 απαιτήσεις που έχει ο Δήμος απέναντι στην Κοινωνία. Επομένως, ο Δήμος ως προς αυτό, βγαίνει πλεονασματικός.  Ακόμη, στο νέο Δήμο θα παραδώσουμε τις απαιτήσεις μας απέναντι στο Κράτος. Συνολικά δηλαδή τους δίνουμε 1,5 εκατομμύριο σε απαιτήσεις, 410.000 υποχρεώσεις προς την αγορά και ένα δάνειο 3.180.000, που είναι ρυθμισμένο μέχρι το 2024. Επίσης, παραδίδουμε σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, με ένα στόλο 18 οχημάτων και γύρω στο 1.000.000 αναλώσιμα. Ο Δήμος δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ούτε ένα μέτρο σωλήνα νερού για ένα χρόνο…».
Αρκεί φυσικά, αυτά να αξιοποιηθούν σωστά…
«Όχι μόνο, σας είπα ότι υπάρχει μια αλαζονική συμπεριφορά που με ενοχλεί. Έπρεπε να τα έχουν καταγράψει, δεν έχει γίνει τίποτα. Εάν ήθελαν να κάνουν καταγραφή, θα έπρεπε να έχουν έρθει σε επαφή με τους Δημάρχους. Και ακόμη περισσότερο, θα έπρεπε να έχουν έρθει στον απολογισμό του δικού μας Δήμου στις 18 Δεκεμβρίου. Ο κ. Παρίσης θα ήταν πολύ πιο μορφωμένος αν είχε έρθει, κρίμα για τον ίδιο που δεν ήταν εκεί».
 Τι συμβαίνει με τη Διαδημοτική Επιχείρηση;
«Παραπονιέται όλη η κοινωνία απέναντι στη Διαδημοτική. Να τονίσω ότι εγώ έχω καταφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Διαδημοτικής, δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Ο λόγος που το έκανα είναι ότι αυτή η επιχείρηση αρνείται να δώσει λογαριασμό για οτιδήποτε. Από το 2007 τους έχουμε καλέσει επανειλημμένα να μας δώσουν στοιχεία. Το κάναμε τελευταία φορά στις 9 και 30 Ιουλίου του 2010. Είναι έξω από τη συλλογιστική μας ότι μπορεί μια Διαδημοτική επιχείρηση να αρνείται να κάνει απολογισμό».
Ποιοι θα μπορούσαν να έχουν επέμβει για αυτό;
«Νομίζω θα έπρεπε να έχουν επέμβει όλα τα όργανα ελέγχου της δημόσιας διοίκησης. Υπάρχουν υπηρεσίες, υπάρχει εισαγγελική αρχή, υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο. Θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν παρέμβει. Εμείς το κάναμε, υποβάλαμε μήνυση στον αρμόδιο εισαγγελέα, για να δοθούν τα στοιχεία και να δημοσιοποιηθούν. Έτσι πρέπει να γίνει».
Το τελευταίο εξώφυλλο της εφημερίδας που εκδίδει ο Δήμος Ελειού-Πρόννων
Πως βλέπετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας;
«Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι μια χώρα που πέρασε μέσα από μια μικρασιατική καταστροφή, έναν εμφύλιο πόλεμο, δύο παγκοσμίους πολέμους, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει κάτω από ένα σύστημα οικονομικής πίεσης. Το θέμα είναι τι θέση παίρνεις σαν Κράτος. Αν παίρνεις θέση υποταγής, τότε ναι θα υπάρξουν δυσκολίες. Αν όμως πάρεις μια δική σου απόφαση, απογαλακτιστείς από τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρνηθείς την πληρωμή ενός υψηλού χρέους, που κατά μια άποψη δεν οφείλεις, τότε θα προχωρήσεις. Έχουμε τις δυνατότητες, απλώς χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να εμπνέει τους πολίτες».
 Δηλαδή η σημερινή Κυβέρνηση δεν εμπνέει τους πολίτες;
«Είναι πολύ αδύναμη και αυτό θα φανεί μέχρι το Μάρτιο. Μας χρειάζεται μια κυβέρνηση άλλης αντίληψης. Για μένα τίθεται καθαρά το ζήτημα του αν θα δεχτούμε η όχι να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος. Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτό είναι αναγκαίο να γίνει».
Μια τελευταία φράση πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας;
«Θέλω να ευχαριστήσω όσους μου έδωσαν τη δυνατότητα να διοικήσω αυτόν τον τόπο. Ζητάω συγγνώμη για όσα δεν κάναμε, νιώθω ότι υπάρχουν εκκρεμότητες για το μέλλον, νιώθω ότι θα βρεθούμε ξανά με αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύω, γράψαμε μια μικρή κουκίδα στην ιστορία, που στο μέλλον κάποιοι θα αναγνώσουν».
 Επιμέλεια Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου