Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Τη Δευτέρα 29/8 ανακοινώνονται οι βάσεις

Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι το τοπίο που θα διαμορφωθεί φέτος με την ανακοίνωση των βάσεων, θα αλλάξει την εικόνα των αποτελεσμάτων, καθώς δεν θα έχει ομοιότητες με τα στοιχεία άλλων ετών.

Το κόστος της μεγάλης αναμονής έκδοσης των αποτελεσμάτων για χιλιάδες υποψήφιους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, εκτιμάται ότι θα αναπληρωθεί όταν θα διαπιστωθεί η μεγάλη πτώση των βαθμολογικών βάσεων σε δεκάδες τμήματα και σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Το υπουργείο Παιδείας θα είναι έτοιμο την Κυριακή το βράδυ οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των βαθμών, ώστε τη Δευτέρα να ανακοινωθούν οι βάσεις.

Η φετινή καθυστέρηση στην ανακοίνωση , πάντως, δεν οφείλεται τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο στα υπουργεία 'Αμυνας και κυρίως Προστασίας του Πολίτη, τα οποία καθυστέρησαν να ανακοινώσουν τις απαραίτητες προκηρύξεις. Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι το τοπίο που θα διαμορφωθεί φέτος με την ανακοίνωση των βάσεων, θα αλλάξει την εικόνα των αποτελεσμάτων, καθώς δεν θα έχει ομοιότητες με τα στοιχεία άλλων ετών.

Τα νέα δεδομένα που έχουν εισαχθεί φέτος, όπως για παράδειγμα η κατάργηση των μετεγγραφών, δημιουργούν και νέες συνθήκες. Η οικονομική κρίση απ΄την άλλη πλευρά, επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού τοπίου, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι δήλωσαν φέτος τις προτιμήσεις τους σε σχολές, με βασικά κριτήρια τον τόπο που θα σπουδάσουν και το επάγγελμα που θα τους δώσει γρηγορότερα εργασία, όταν αποπερατώσουν τις σπουδές τους.

Η κατάργηση των “ευεργετικών” διατάξεων που επέτρεπαν την χωρίς φραγμούς μετεγγραφή παιδιών ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ.), ώθησε πολλούς υποψήφιους ακόμη και στην ακραία επιλογή σχολών που τους ενδιέφεραν μεν λιγότερο, αλλά βρίσκονταν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, έτσι ώστε δεν θα μετακομίσουν σε άλλη πόλη.

Επειδή η αγορά εργασίας πλέον δεν έχει σταθερότητα, καμία επιλογή σπουδών δεν έχει εξασφαλισμένη την επαγγελματική αποκατάσταση. Ετσι, υπό αυτό το άγχος έκαναν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι λαμβάνοντας υπόψη τουλάχιστον τα χαρακτηριστικά που επικρατούν σήμερα στην αγορά.

Όπως επισημαίνουν πολλοί εκπαιδευτικοί, θα δούμε φέτος στις βαθμολογικές βάσεις υποχώρηση των επιπέδων στα παιδαγωγικά τμήματα που, τα τελευταία χρόνια είχαν χτυπήσει “ταβάνι”. Η μείωση των διορισμών των εκπαιδευτικών και γενικότερα ο περιορισμός των θέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες, είναι από τα βασικά στοιχεία που έκαναν τους υποψήφιους να στρέφουν την πλάτη σε παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι τα παιδαγωγικά τμήματα.

Εξαίρεση όμως σ΄αυτόν τον κανόνα, φαίνεται να αποτελούν στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς αυτές οδηγούν κατευθείαν σε απασχόληση.
Σύμφωνα πάντα με τους εκπαιδευτικούς , (που πολλοί απ΄αυτούς διόρθωσαν και τα γραπτά των υποψηφίων) στην πτώση των βάσεων συνετέλεσε και η μειωμένη απόδοση των παιδιών, σε πολλά μαθήματα, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αριστούχων.

Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ πολλοί εκπαιδευτικοί, οι μεγαλύτερες πτώσεις αναμένονται στα τμήματα του δεύτερου και τέταρτου πεδίου, που περιλαμβάνουν φυσικομαθηματικές σχολές και σχολές των Πολυτεχνείων.

Πτώσεις όμως αναμένονται και σε περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα οι νομικές, ενώ η πτώση στις παιδαγωγικές ιδιαίτερα όμως στην περιφέρεια, αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000 μόρια.

Στο δεύτερο και τέταρτο επιστημονικό πεδίο οι μεγαλύτερες πτώσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινούν από 700 μόρια και στα περιφερειακά θα ξεπερνούν τα 1300.

Στο τρίτο πεδίο, ίσως θα είναι μία από τις λίγες χρονιές που θα παρατηρηθεί πτώση-έστω και μικρή- στις περιζήτητες ιατρικές σχολές της περιφέρειας, χωρίς να αποκλείεται ελάχιστη πτώση και στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Οι μεγάλες πτώσεις των βάσεων, φαίνεται θα σημειωθούν στο πέμπτο πεδίο των οικονομικών σχολών, που στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ξεπερνούν τα 300 μόρια και στην περιφέρεια , ενδεχομένως, θα υπάρξουν τμήματα με πτώση πάνω από 1000 μόρια.

Ορισμένοι εκπαιδευτικοί πάντως εκτιμούν ότι άνοδο θα έχουμε σε σχολές μεσαίας ζήτησης, και σε ορισμένες ξένες φιλολογίες, αλλά θα είναι μικρού εύρους.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου