Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τι συμβαίνει με τους σεισμούς και τα ηφαίστεια.

 Η Γεωτρήσεις προκαλούν σεισμούς ?

 Το 2012 θα είναι ένα έτος με αυξημένη ηφαιστειακή διέγερση παγκοσμίως, κατά τα λεγόμενα ειδικών, αλλά και άρθρον που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως αυτό που είχε δημοσιεύσει στη Ρωσική Pravda με την εκπνοή του 2011.
 Με την είσοδο του 2012, το πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ιταλίας, η Αίτνα, έδωσε μια σχετικά ισχυρή έκρηξη στην γειτονία μας.
 Πολλοί Γεωφυσικοί πιστεύουν ότι μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να αυξηθεί λόγο της αλληλεπίδρασης της Γης με......
άλλα ουράνια σώματα, όπως ο Ήλιος η οι γιγαντιαίοι πλανήτες Κρόνος και Δίας.
Ακόμα και οι Σκεπτικιστές δεν αμφιβάλουν ότι ο πλανήτης μας διανύει μια κορύφωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ακόμη και ηφαίστεια που βρίσκονται σε νάρκη χρόνια ξυπνάνε, οι επιστήμονες αναμένουν μάλιστα νέα ηφαίστεια σε μέρη που δεν υπήρξαν ποτέ πριν, όπως πρόσφατα στον Ειρηνικό Ωκεανό που γεννήθηκε ένα νέο κυριολεκτικά νησί από μια υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου.  
 Η Κορύφωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας έχει συμπέσει με άλλες διεργασίες στον φλοιό της γης που έχει ως αποτέλεσμα διαδοχικούς ισχυρούς σεισμούς. Οι περισσότεροι έχουν συμβεί σε μέρη με αυξημένη σεισμικότητα αλλά υπάρχουν και τοποθεσίες οι οποίες ποτέ δεν είχαν γνωρίσει την επίσκεψη του Εγκέλαδου όπως πρόσφατα η Ουάσινγκτον. Δεδομένου ότι τα ηφαίστεια συνδέονται με τους σεισμούς γίνεται σαφές ότι κάτι συμβαίνει στον πλανήτη. 
 Οι επιστήμονες λένε συχνά ότι η  ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι μια διαδικασία που μπορεί να ενεργοποιηθεί όχι μόνο από την Γη, αλλά και για λόγους χώρου, και πιο συγκεκριμένα, την αλληλεπίδραση του πλανήτη με διάφορα αντικείμενα από το διάστημα. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Γεωλόγος E. Kluge παρατήρησε μια ρυθμική φύση των εκρήξεων. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του τα ηφαίστεια δεν ξυπνάνε "ξαφνικά" και υπάρχει σχετική κανονικότητα σε αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή είναι λογικό να μιλάμε για ορισμένους κύκλους ηφαιστειακής δραστηριότης.
 Στην δεκαετία του 1970-80 οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι κορυφώσεις της δραστηριότης συχνά συμπίπτουν με τις περιόδους της διεγερμένης κατάστασης του Ήλιου (όπως και τώρα)
 Ο  Vladimir Shirokov συνέδεσε πρόσφατα τις μεγάλες ηφαιστειακές δραστηριότητες με την αυξημένη ηλιακή διέγερση.
 Ο Khain και Khalilov παρατήρησαν πως η αντίδραση των ηφαιστείων σχετίζεται τις τεκτονικές πλάκες και όταν η μια εκτονώσει την ενέργεια της ξυπνάει η άλλη. Το εντυπωσιακό ενδιαφέρων είναι ότι και αυτό σχετίζεται με την ηλιακή δραστηριότητα.  
 Το ζήτημα τώρα είναι κατά πόσο οι γεωτρήσεις γενικά προκαλούν σεισμούς ? Η απάντηση είναι ναι μπορεί και έχει απαντηθεί πολλές  φορές από Γεωλόγους και Σεισμολόγους.
 Σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν αναφερθεί συσχετισμοί σεισμών με γεωτρήσεις, με κορυφαίο των ΗΠΑ που 200 χρόνια μετά σε ορυχείο εξόρυξης άνθρακα προκλήθηκε σεισμός ο οποίος σκότωσε ανθρώπους και έκανε ζημιές 3,5 δις δολαρίων που ξεπερνούσαν τα κέρδη από την εξόρυξη του άνθρακα.
 Παραδείγματα άλλα έχουμε στο Άρκανσο όπου έχει επιβληθεί μορατόριουμ γεωτρήσεων πετρελαίου  λόγο σεισμού τον Μάρτιο του 2011. Υπάρχουν πλήθος παραδειγμάτων, δεν έγινε όμως ποτέ αποδεκτό λόγο τεραστίων οικονομικών συμφερόντων.
 Είναι τυχαίο που στις ΗΠΑ υπάρχουν τεράστια αποθέματα που δεν αντλούνται ? και οι ΗΠΑ διενεργούν πολέμους μακριά από την χώρα τους για τον έλεγχο των πετρελαίων ?         



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου