Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ίνκας και Μάγιας και Evo Morales: Το Μανιφέστο του νησιού του Ήλιου


 Το παραμύθι που μας σερβίρισαν οι κρατούντες για "το τέλος του κόσμου", σύμφωνα με την "προφητεία" των Μάγιας, τέλειωσε. Για τους Μάγιας η 21η Δεκεμβρίου ήταν το τέλος ενός σκοτεινού αιώνα και η αρχή ενός νέου, πιο φωτεινού και πιο ελπιδοφόρου. 
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
(Από την ομάδα "Δίκτυο Ιθάκη")
 
Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Έβο Μοράλες, Πρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας επέλεξε να γιορτάσει το Θερινό Ηλιοστάσιο στο ιερό νησί του Ήλιου. Εδώ έδωσε μια ομιλία: «Το Μανιφέστο του νησιού του Ήλιου". Εν όψει της σημασίας του, το κείμενο αυτό αξίζει να γίνει ευρύτερα γνωστό, και έχουμε μεταφράσει κάποια αποσπάσματα που φαίνονται πιο αντιπροσωπευτικά.
"Από το νησί του ήλιου, από την ιερή λίμνη Τιτικάκα μας, σας λέμε ότι είμαστε εδώ στις 21 Δεκεμβρίου, όχι για να περιμένουμε το τέλος του κόσμου (...), αλλά σε αυτή τη νέα αυγή που θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους "(...).
"Αυτό το νησί είναι όπου ο χρόνος άρχισε και η ιστορία άρχισε με τους γιους του Ήλιου. Στη συνέχεια, όμως το σκοτάδι έπεσε με την άφιξη των ξένων εισβολέων." (...) "Σήμερα, από αυτό το νησί, τη γενέτειρα του «Tahuantinsuyo » (της Αυτοκρατορίας των Ίνκας), διακηρύσσουμε το τέλος της εποχής του σκότους και του «μη χρόνου» και την αρχή της εποχής του φωτός, το« Pachakuti » (θρύλος των Άνδεων για την αναγέννηση, τη νέα εποχή, και την επανεμφάνιση της κοσμικής αρμονίας). Για άλλη μια φορά ήρθε η ώρα για τους λαούς του κόσμου, τα κοινωνικά κινήματα και όλους εκείνους που έχουν περιθωριοποιηθεί ή ταπεινώνονται από τις διακρίσεις, να ενωθούν, να οργανωθούν , να κινητοποιηθούν, να συνειδητοποιήσουν και να ανατείλουν, όπως στους καιρούς  του «Pachakuti». Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε μια παγκόσμια κρίση (...). Αυτή η εποχή του καπιταλισμού και του αχαλίνωτου καταναλωτισμού, αυτή η εποχή όπου ο άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τη Μητέρα Γη και την κάνει το αντικείμενο της  αδίστακτης κυριαρχίας και θήρευσης, έχει έρθει στο τέλος της. "
"Από τη μία πλευρά, υπάρχει όλο και περισσότερη κεφαλαιοκρατία, όλο και περισσότερη ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση, παράλογη εκμετάλλευση και καταστροφή των φυσικών πόρων, καθώς και ενίσχυση της προστασίας για τις επιχειρήσεις και το ιδιωτικό κέρδος.   
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ  http://www.ithacanet.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου